Ποιοί είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις περισσότερες νίκες στα Βόρεια Προάστεια Αθήνας!

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου.

Τα Βόρεια Προάστεια η Βόρειος Τομέας Αθηνών έχουν πληθυσμό 592.490 κατοίκους και θεωρούνται η πλουσιότερη ζώνη της χώρας. Οι 14 δήμοι που απαρτίζουν πλέον τον Βόρειο Τομέα είναι η Κηφισιά, το Αμαρούσιο, η Πεντέλη, τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι, το Ψυχικό, η Αγία Παρασκευή, ο Χολαργός, η Νέα Ιωνία, το Ηράκλειο, η Λυκόβρυση-Πεύκη, η Μεταμόρφωση, η Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα και το Γαλάτσι.

Η κυβέρνηση χώρισε πέρυσι το καλοκαίρι την θηριώδη Β Αθηνών (μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας) σε τρεις περιφέρειες με το Κλεισθένης. Έτσι ο Βόρειος Τομέας θεωρείται πλέον αυτόνομη εκλογική περιφέρεια στην οποία εκλέγονται 15 βουλευτές. Ενώ στους 12 δήμους του Βορείου Τομέα προστέθηκαν η Φιλαδέλφεια και το Γαλάτσι.

Δεδομένου ότι η ημερομηνία των δημοτικών εκλογών πλησιάζει (26 Μαίου) θέλησα να κάνω μιά έρευνα για το ποιοί είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις περισσότερες νίκες στα Βόρεια Προάστεια και άρα τα δημοφιλέστερα ονόματα στην ιστορία της αυτοδιοίκησης των Βορείων.

O Νίκος Χιωτάκης που διεκδικεί εκ νέου φέτος το Δήμο Κηφισιάς έχει εκλεγεί τρεις φορές δήμαρχος στο παρελθόν, το 2002, 2006 και 2010.

Ο Δημήτρης Στεργίου έχει στο ενεργητικό του δύο εκλογικές νίκες στον Καλλικρατικό Δήμο Πεντέλης, μία εκλογή στο Δήμο Πεντέλης το 2006 και δύο εκλογές στην Κοινότητα Πεντέλης.

Ο Παντελής Γρετζελιάς με τρεις παλιότερες εκλογικές νίκες στη Νέα Φιλαδέλφεια, το 1900, 1994 και 1998, είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει και φέτος τη δημαρχία του δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.

Ο Ηρακλής Γκότσης εκλέχτηκε δήμαρχος Νέας Ιωνίας το 1986 και πέτυχε νέα εκλογική νίκη το 2014.

Ο Mιλτιάδης Καρπέτας στο Δήμο Μεταμόρφωσης έχει κερδίσει τις δύο τελευταίες εκλογές του 2010 και 2014.

Ο Παντελής Ξυριδάκης μετράει δύο εκλογικές νίκες στο δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού το 2010 και 2014.

Ο Γιώργος Πατούλης με τις τρεις εκλογικές νίκες στο δήμο Αμαρουσίου δεν θα είναι φέτος υποψήφιος δήμαρχος γιατί θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής.

Να θυμήσω και τρεις παλιούς πολυνίκες δήμαρχους που από καιρό έχουν αποσυρθεί από την κούρσα της διεκδίκησης. Τον Χαράλαμπο Σκούρτη με πέντε εκλογικές νίκες στο δήμο Χολαργού, τον Αθανάσιο Βεζυργιάννη με τέσσερεις νίκες  στο δήμο Νέου Ψυχικού και τον Κώστα Παττακό με τρεις νίκες στο Χαλάνδρι.

Ο πλέον πολυνίκης δήμαρχος των Βορείων Προαστείων όμως και μακροβιότερος δήμαρχος όλης της χώρας ήταν ο Βασίλης Παπαδιονυσίου. Υπηρέτησε το δήμο Γαλατσίου επί 32 χρόνια αφού οι συμπολίτες του τον έκλεξαν 8 φορές. Μοναδικό διάλειμμα στην άσκηση των καθηκόντων του ήταν η επταετία της χούντας που τον έπαυσε από δήμαρχο. Πέθανε το 2017 αλλά το έργο του δεν ξεχάστηκε.

 

Κώστας Παπαδόπουλος, Δημοσιογράφος

new-economy.gr

 

 

Photo by Mathew Schwartz on Unsplash

 

  •  
    56
    Shares
  •  
  •  
  • 56
  •