Το εμπόριο ναρκωτικών υπονομεύει τις προσπάθειες διεθνώς για κατάργηση της θανατικής ποινής

Οι προσπάθειες διεθνώς για την κατάργηση της θανατικής ποινής κινδυνεύουν να υπονομευθούν από κυβερνήσεις, οι οποίες στην προσπάθεια τους να πολεμήσουν τα ναρκωτικά συχνά την χρησιμοποιούν ως ποινή, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ο αριθμός των ατόμων που καταδικάστηκαν σε θάνατο για αδικήματα σχετικά με τα ναρκωτικά σε όλο τον κόσμο, έχει μειωθεί κατά σχεδόν 90% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με μελέτη της Harm Reduction International (HRI), με 91 θανάτους πέρυσι έναντι 755 το 2015.

Ο Giada Girelli αναλυτής της HRI για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο συντάκτης της έκθεσης, χαιρέτισε τη μείωση των θανάτων, αλλά προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να θανατώνονται για μικρά αδικήματα σχετικά με τα ναρκωτικά.

Το Μπαγκλαντές έχει θεσπίσει μια βίαιη καταστολή κατά των ναρκωτικών, με τον πρωθυπουργό Sheikh Hasina, διατάσσοντας την αστυνομία να ασχολείται με το εμπόριο ναρκωτικών χρησιμοποιώντας τακτικές παρόμοιες με εκείνες που θα χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού. Στη Σρι Λάνκα, όπου η θανατική ποινή δεν έχει χρησιμοποιηθεί από το 1976, ο Πρόεδρος Maithripala Sirisena, ο οποίος έχει εγκωμιάσει τη βίαιη εκστρατεία κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες ως «παράδειγμα στον κόσμο», ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι έμποροι ναρκωτικών θα αντιμετωπίζουν την ποινή της κρεμάλας.

Πηγή; https://www.theguardian.com/global-development/2019/mar/01/global-war-on-drugs-could-harm-efforts-to-abolish-death-sentences-study

  •  
    4
    Shares
  •  
  •  
  • 4
  •