Τι σηματοδοτεί η διάσπαση των 700 μονάδων για τον ΓΔ στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Από τον Απρίλιο του 2013 είχε να δει έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης. Πρόκειται για ένα ρεκόρ ανόδου που έχει πολλές και σημαντικές αναγνώσεις που ξεφεύγουν από την απλή ανάγνωση των εντυπωσιακών στατιστικών στοιχείων που έλαβαν χώρα κατά τον Φεβρουάριο. Το ράλι έχει ήδη διανύσει μια απόσταση 18,5% από τα χαμηλά της 3ης Ιανουαρίου, και οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι πάτησαν τα 75 εκατ. ευρώ, μια επίδοση που ο Γενικός Δείκτης είχε να δει από την εβδομάδα που έγινε η προηγούμενη αναδιάρθρωση του MSCI, το Δεκέμβριο του 2018. Μόλις 35 τίτλοι βρίσκονται χαμηλότερα από την αρχή του έτους, οι δυνατές αποδόσεις ενίσχυσαν την αγοραστική δύναμη πολλών χαρτοφυλακίων που είτε μάζεψαν μεγάλες απώλειες, είτε πέρασαν σε θετικό έδαφος ευνοώντας ένα άτυπο rotation σε υστερήσαντες τίτλους. Οι τράπεζες είχαν τον πρώτο λόγο σε αυτή την διαδρομή, προσθέτοντας 2,2 δις ευρώ στην κεφαλαιοποίηση τους από τα χαμηλά τους δίνοντας ρυθμό και συναλλαγές στην αγορά.

Οι καταλυτικοί παράγοντες της ανόδου

Κυριότερος μοχλός ήταν η συρρίκνωση των επιτοκίων του δεκαετούς ομολόγου, τα οποία βρίσκονται σε χαμηλά 13 ετών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ασφάλιστρο κινδύνου της Ελληνικής αγοράς. Η έως τώρα ανακοινώσεις κερδών κινούνται εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών, χωρίς να υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης. Ωστόσο αυτό που παρατηρείται είναι η διάθεση των διοικήσεων να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το μέλλον, δίνοντας περισσότερο βάθος στις εκτιμήσεις για την μελλοντική τους κερδοφορία. Έτσι, η μετανάστευση κεφαλαίων από «ώριμες ή γεμάτες» αποτιμήσεις έχει περιοριστεί, ενώ η προσδοκία των μερισμάτων που συνοδεύει τις ανακοινώσεις, κρατάει τους επενδυτές σε μια θετική εγρήγορση. Τέλος, οι τράπεζες προεξοφλούν την μη προσφυγή τους σε αυξήσεις κεφαλαίου, τουλάχιστον για φέτος, καθώς οι όροι για τις τιτλοποιήσεις και ο νέος «νόμος Κατσέλη» φαίνεται να λειτουργούν υποστηρικτικά στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, χωρίς ισχυρές απώλειες στα εποπτικά τους κεφάλαια.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έκανε το απόλυτο την εβδομάδα που πέρασε, πραγματοποιώντας πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με τα περισσότερα κλεισίματα κοντά στο υψηλό ημέρας. Η διάσπαση (689 μονάδες) του απλού κινητού μέσου των 200 ημερών ήρθε με δύναμη, και η διαφυγή ανάλογη του γεγονότος. Ο Γενικός Δείκτης από τον Οκτώβριο του 2018 έως και σήμερα έχει πραγματοποιήσει έναν τέλειο διαγραμματικό σχηματισμό πυθμένα, ανάλογο μακροχρόνιων αντιστροφών τάσης με δουλεμένα επίπεδα στήριξης. Η επόμενη αντίσταση είναι στις 740 μονάδες, ωστόσο αυτό που προβληματίζει ποια είναι η εικόνα υπερτιμήσεων που παρατηρείται στους ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται σε ακραία υπερβολή. Η εικόνα αυτή προϊδεάζει για μια επερχόμενη διόρθωση, η οποία ήδη στην συνεδρίαση της Παρασκευής έδειξε ότι δεν βρίσκεται χρονικά πολύ με τους αγοραστές να ελέγχουν ακόμα την τάση αλλά να χάνουν σε δυναμική. Συμπερασματικά η άνοδος δεν έχει δείξει ως τώρα κάποιο σημείο κόπωσης, ωστόσο το βάρος των γρήγορων κερδών των επιμέρους μετοχών αναμένεται να επιβραδύνει και να διορθώσει την αγορά. Ως έσχατο σημείο διόρθωσης θα αναμέναμε την περιοχή του κινητού μέσου των 200 ημερών, ο οποίος θα λειτουργήσει ως το επόμενο σημείο στήριξης. Διόρθωση με περιορισμένο τζίρο είναι το ιδανικό σενάριο για τους αγοραστές, η διαφυγή κάτω από το όριο του 200αρη θα απαιτήσει συσσώρευση και νέο σχηματισμό τοπικής βάσης.

Η εβδομάδα που έρχεται

Με αρκετό ενδιαφέρον αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ειδήσεις και γεγονότα σημαντικού ειδικού βάρους αναμένεται να επηρεάσουν με την εξέλιξη τους την Αγορά. Την ερχόμενη Τρίτη όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση της Ελληνικής Δεκαετίας με εκτιμώμενο εύρος άντλησης 1,5 – 2,0 δις ευρώ. Την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην καθιερωμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων, με τις προσδοκίες να αναμένουν συμπίεση του επιτοκίου, όπως σημειώθηκε και στην πρόσφατη έκδοση του εξαμήνου. Η Eurobank το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2018, και κυρίως θα ενημερώσει για την πρόοδο της συγχώνευσης με την Grivalia Properties. Την Πέμπτη θα γνωρίζουμε και το ΑΕΠ του 2018, καθώς η Ελληνική Στατιστική αρχή θα ανακοινώσει τα μεγέθη ζήτησης του δ’ τριμήνου για την Ελληνική οικονομία, με τις εκτιμήσεις για την ετήσια ανάπτυξη να συγκεντρώνονται γύρω από το 2%. Τέλος, μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης θα διεξαχθεί η Δημόσια Προσφορά των εταιρικών ομολόγων της Aegean Air μέσω ΗΒΙΠ, η οποία προσβλέπει στην άντληση 150 – 200 εκατ. ευρώ από την αγορά του ΧΑ.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
    14
    Shares
  •  
  •  
  • 14
  •