Σε ποιες χώρες επικρατεί απόλυτη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Εάν είστε γυναίκα και θέλετε να απόλυτη ισότητα με τους άνδρες, είναι καλύτερα να ζήσετε και να εργαστείτε στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο ή τη Σουηδία. Η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία παρακολούθησε τις νομικές αλλαγές της τελευταίας δεκαετία, διαπίστωσε ότι αυτές είναι οι μόνες χώρες στον κόσμο που κατοχυρώνουν την ισότητα των φύλων σε νόμους που επηρεάζουν την εργασία.

Οι γυναίκες, οι επιχειρήσεις και η έκθεση του νόμου 2019, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, μετρούν τις διακρίσεις μεταξύ φύλου σε 187 χώρες. Διαπίστωσε ότι, πριν από μια δεκαετία, καμία χώρα δεν παρείχε στις γυναίκες ίσα νομικά δικαιώματα με τους άνδρες.

Ο δείκτης αξιολόγησε οκτώ δείκτες που επηρεάζουν τις οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής – από την ελεύθερη κυκλοφορία έως τη συνταξιοδότηση – εντοπίζοντας νομικά εμπόδια είτε στην απασχόληση είτε στην επιχειρηματικότητα. Κάθε χώρα βαθμολογήθηκε και ταξινομήθηκε, με το 100 να υποδηλώνει την απόλυτη ισότητα. Μόνο έξι έλαβαν πλήρη βαθμολογία.

Από τις έρευνες προέκυψε ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο οι μέσες βαθμολογίες είχαν αυξηθεί από το 70 στο 75. Από τις 39 χώρες με αποτελέσματα 90 και πάνω, οι 26 ανήκαν σε υψηλά εισοδήματα. Οκτώ ήταν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κεντρικής Ασίας. Επίσης, η Παραγουάη και το Περού στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Η Ταϊβάν ήταν επίσης μεταξύ τους.

Η Νότια Ασία είχε τη μεγαλύτερη βελτίωση στη μέση βαθμολογία, καταγράφοντας ένα ποσοστό 58,36 – πάνω από 50 πριν από μια δεκαετία. Η υποσαχάρια Αφρική αυξήθηκε από το 64,04 στο 69,63 την ίδια περίοδο, η οποία προήλθε από την πρόοδο στον Μαυρίκιο. Οι μισές αλλαγές αφορούσαν την εργασία και το γάμο.

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής σημείωσαν τη μικρότερη πρόοδο, με μια μέση αύξηση μόλις 2,86, σε 47,37.

Πηγή:https://www.theguardian.com/global-development/2019/mar/01/only-six-countries-in-the-world-give-women-and-men-equal-legal-rights

  •  
    12
    Shares
  •  
  •  
  • 12
  •