Δρομολογεί αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό η πρωτοβουλία Γέφυρα;

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου.

105 προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού χώρου υπόγραψαν τη διακήρυξη της πρωτοβουλίας “Γέφυρα” στην εκδήλωση της 25ης Φεβρουαρίου. Καθηγητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες, πολιτικοί, πρώην υπουργοί, δημοσιογράφοι και προσωπικότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η άνοδος της ακροδεξιάς.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι πρότειναν πως η σύγκλιση αυτή πρέπει να έχει επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσαν μάλιστα το ΚΙΝΑΛ να γίνει μέλος αυτού του προοδευτικού πόλου και “να σταματήσει να βάζει πλάτη στη δεξιά παλινόρθωση”. Ενώ κατήγγειλαν τη ΝΔ πως συμπιέζεται ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό του προέδρου της και τον εθνικισμό του Αντώνη Σαμαρά.

Απο πού έρχεται η Γέφυρα

Επειδή αρκετοί από τους υποστηρικτές της Γέφυρας πρόσκεινται στο ΚΙΝΑΛ και ιδιαίτερα στον κύκλο των εκσυγχρονιστών (που ανέκαθεν είχε σημαντική επιρροή στα πολιτικά δρώμενα), η πρόταση τους για συνεργασία του προοδευτικού χώρου με τον ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να δρομολογήσει μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Θα λειτουργήσει σαν καταλύτης ώστε να πειστούν τα μεγάλα ονόματα του ΚΙΝΑΛ για την αναγκαιότητα συνεργασίας του κόμματος τους με τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα ενδιαφερθούν άλλα κεντρώα κόμματα να συμμετέχουν στη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων; Θα έχει απήχηση η πρωτοβουλία της Γέφυρας και σε κύκλους του Ποταμιού; Να σημειώσω εδώ πως  αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ ήδη έδωσε παρόν στην εκδήλωση της 25ης Φεβρουαρίου.

Η φιλοσοφία της κίνησης

Τους προβληματισμούς που έθεσαν οι προσωπικότητες της Γέφυρας στις ομιλίες τους μοιράζονται αντίστοιχα και κύκλοι  στην ΕΕ που κάνουν ζυμώσεις για τη συνεργασία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, των Πράσινων και της Ευρωπαικής Αριστεράς προκειμένου να αναχαιτίσουν την επέλαση της ακροδεξιάς. Αυτή εξάλλου η τριπλή προοδευτική συμμαχία σε πανευρωπαικό επίπεδο ήταν και η πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η σύγκλιση όμως των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη για να έχει επιτυχία πρέπει να σταθεί αντιμέτωπη και στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού. Γιατί όσο ο νεοφιλελευθερισμός προχωράει θα αναπτύσσεται και η ακροδεξιά σαν αντίδραση. Αυτό επισημάνθηκε από αρκετούς ομιλητές της Γέφυρας. Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο LSE, Nίκος Μουζέλης, υποστήριξε πως πρέπει να αντιμετωπισθούν “οι δύο βαρβαρότητες, ο λαικισμός και ο νεοφιλελευθερισμός”. Ενώ ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου ζήτησε να μπει ένα φρένο στα όσα απειλούν σήμερα την Ευρώπη με τις ακραίες ανισότητες και την ανεργία που δίνουν έδαφος στην ακροδεξιά και τη δημαγωγία.

Συμπέρασμα

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα κατά τη γνώμη μου η στροφή κύκλων του προοδευτικού χώρου για σύγκλιση κόντρα στην ακροδεξιά αλλά και τον νεοφιλελευθερισμό. Και είμαι σίγουρος ότι θα δούμε Γέφυρες να ξεπηδάνε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ίσως και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο προσεχώς. Το ζητούμενο βέβαια είναι η αντίθεση στο νεοφιλελευθερισμό αυτών των προοδευτικών κύκλων να μην αποβεί ένα συγκυριακό σύνθημα αλλά να υποστηριχθεί μεθοδικά και να επηρεάσει επιτέλους και τους Ελίτ που διαμορφώνουν τις τύχες της ΕΕ.

Κώστας Παπαδόπουλος, Δημοσιογράφος

new-economy.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •