Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας στον κλάδο της εξόρυξης χρυσού

Η ιστορία των χρηματιστηρίων είναι γεμάτη από σκάνδαλα, καθώς εταιρίες με κεφαλαιοποίηση δισεκατομμυρίων έφθασαν να αξίζουν μερικά μόνο σεντς. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Folli Follie, ενώ από τα πιο γνωστά σκάνδαλα παγκοσμίως είναι αυτό της Enron.

Η ταινία Gold

Η ταινία γυρίστηκε το 2016, με σκηνοθέτη τον Stephen Gaghan και πρωταγωνιστές τον Matthew McConaughey, τον Edgar Ramirez, τον Bryce Dallas Howard, κα. Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του σκανδάλου εξόρυξης Bre-X του 1993, όταν υποτίθεται ότι ανακαλύφθηκε μεγάλη ποσότητα χρυσού στις ζούγκλες της Ινδονησίας.

Το σκάνδαλο της Bre-X Minerals

Η Bre-X ήταν ένας όμιλος εταιρειών στον Καναδά. Η Bre-X Minerals Ltd., αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της Bre-X, με έδρα το Κάλγκαρι, η οποία αναμείχθηκε σε μεγάλο σκάνδαλο εξόρυξης χρυσού, όταν δημοσίευσε ότι βρήκε τεράστια αποθέματα χρυσού στο Busang της Ινδονησίας (στο Borneo). Η Bre-X αγόρασε την περιοχή της Busang τον Μάρτιο του 1993, και τον Οκτώβριο του 1995 ανακοίνωσε ότι έχουν ανακαλυφθεί σημαντικές ποσότητες χρυσού, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή της μετοχής, φθάνοντας έως το υψηλό των 286,50 καναδικών δολαρίων τον Μάιο του 1996 στο Χρηματιστήριο του Τορόντο (TSE), πραγματοποιώντας κεφαλαιοποίηση άνω των 6 δισ. καναδικών δολαρίων. Η Bre-X Minerals κατέρρευσε το 1997, αφού τα αποθέματα χρυσού που ανακοίνωσε ότι βρήκε ήταν απάτη.

Τα αποθέματα χρυσού της Busang εκτιμήθηκαν από την ανεξάρτητη εταιρεία συμβούλων της Bre-X, Kilborn Engineering (τμήμα της SNC-Lavalin του Μόντρεαλ), με αυτά να ανέρχονται περίπου στις 71.000.000 ουγγιές (2.400 τόνων). Το έργο έλαβε θετική τεχνική αξιολόγηση από τον Kilborn. Τα δείγματα είχαν παραποιηθεί, καθώς ψεκάστηκαν με χρυσό που έχει μια ευρεία ποικιλία χαρακτηριστικών, και τα οποία είχαν υποβληθεί σε ορυκτολογική εξέταση από τους συμβούλους της Bre-X (μια παλαιά μέθοδος των χρυσοθήρων).

Το 1997, η Bre-X κατέρρευσε, και οι μετοχές της ουσιαστικά μηδενίστηκαν, κατατάσσοντας το εν λόγω σκάνδαλο σε ένα από τα μεγαλύτερα στην καναδική ιστορία, και το μεγαλύτερο σκάνδαλο εξόρυξης όλων των εποχών.

Πηγή: www.wikipedia.org , Iστορικο του σκανδάλου στο Mining.com