Τι είναι αυτό που καθοδηγεί την επιθετικότητα των ΗΠΑ σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Η αβεβαιότητα παγκοσμίως συνεχίζεται σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Οι δασμοί των ΗΠΑ σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, οι κυρώσεις κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας, αλλά και η πρόθεση των ΗΠΑ για δημιουργία ενός εμπορικού πολέμου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργούν κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας, κυρίως μετά την εκλογή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ. Τι είναι όμως αυτό το οποίο κάνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική να είναι επιθετικότερη, απειλώντας με νέους πολέμους, αλλά και με ύφεση την παγκόσμια οικονομία;

Η μείωση της «δημοτικότητας» του δολαρίου

Εδώ και πολλές δεκαετίες το δολάριο αποτελούσε το κύριο μέσο με το οποίο γινόταν οι διεθνείς συναλλαγές, ενώ ήταν και το κύριο αποθεματικό νόμισμα των κεντρικών τραπεζών. Τα τελευταία χρόνια όμως, με την οικονομική άνοδο της Κίνας, και την δημιουργία της ευρωζώνης, η «δημοτικότητα» του δολαρίου δείχνει να μειώνεται ανησυχητικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το ποσοστό των συναλλαγματικών αποθεμάτων σε δολάρια από το 66% που βρισκόταν στο πρώτο τρίμηνο του 2015, έχει υποχωρήσει πλέον στο 61,94% στο τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Απεναντίας, το ευρώ από το 20,02% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, ενισχύθηκε ελαφρώς στο 20,48%, με το κινεζικό νόμισμα από το 1,07% στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 να αυξάνεται στο 1,80% το τρίτο τρίμηνο του 2018, αποτυπώνοντας την ενίσχυση της κινεζικής οικονομίας και γεωπολιτικής.

Πηγή γραφήματος: www.bloomberg.com

Προσπάθεια να διατηρήσουν τα κεκτημένα οι ΗΠΑ

Η μείωση του ποσοστού των αποθεμάτων σε δολάρια από τις κεντρικές τράπεζες, υποδηλώνει και την μείωση των πλεονεκτημάτων που είχαν οι ΗΠΑ, αλλά και οι αμερικανικές επιχειρήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα και την στρατιωτική ισχύ τους, αλλά και την σφαίρα επιρροής τους.

Το δολάριο ως το δημοφιλέστερο νόμισμα διεθνώς, έδινε (και συνεχίζει να δίνει) στις ΗΠΑ, αλλά και στις αμερικανικές εταιρείες, την δυνατότητα χαμηλού κόστους δανεισμού και χαμηλών ελλειμμάτων, καθώς αρκετοί επενδυτές τοποθετούν τα χρήματα τους σε αμερικανικά ομόλογα. Ο κίνδυνος να εισέλθουν στον «πόλεμο» των νομισματικών αποθεμάτων κι άλλοι παίκτες, όπως για παράδειγμα η Κίνα, δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς στη FED, αλλά και την αμερικανική εξωτερική πολιτική, με κίνδυνο να χαθεί στο μέλλον η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, όσο το δολάριο θα συνεχίσει να είναι λιγότερο δημοφιλής, τόσο περισσότερο οι ΗΠΑ θα δημιουργούν εντάσεις ανά τον κόσμο, είτε μέσω κυρώσεων και δασμών, είτε μέσω στρατιωτικών επεμβάσεων.

Πηγές:

www.imf.org

www.bloomberg.com

  •  
    59
    Shares
  •  
  •  
  • 59
  •