Έντονος προβληματισμός της Ιταλίας σχετικά με τα αποθέματα χρυσού

Λίγο μετά το περιστατικό παρακράτησης των αποθεμάτων χρυσού της Βενεζουέλας από την Τράπεζα της Αγγλίας, ένας Ιταλός νομοθέτης πρότεινε να οριστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια η κυριότητα του κράτους σε έναντι των αποθεμάτων χρυσού, σε νέο νόμο. Η πρόταση του υποστηρίχθηκε από τον Ιταλό εκπρόσωπο στο κοινοβούλιο της ΕΕ, Marco Zanni.

Ο Marco Zanni, κοινοβουλευτικός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Lega, δήλωσε στο Sputnik ότι ο νόμος που προτάθηκε πρόσφατα από τον Ιταλό Βουλευτή κ. Claudio Borghi, αποσκοπεί στον καθορισμό του καθεστώτος ιδιοκτησίας των αποθεμάτων χρυσού που τηρούνται στην Τράπεζα της Ιταλίας. Η τελευταία κατέχει σήμερα 2.400 τόνους χρυσού, το οποίο ισοδυναμεί περίπου ίσο με 90-100 δις ευρώ των ιταλικών αποθεμάτων.

Ο Zanni επισημαίνει, ότι η Ιταλία και οι πολίτες της πρέπει να διασφαλίσουν την κυριότητά τους έναντι των αποθεμάτων που διατηρούνται de-facto ιδιωτικές τράπεζες. Ο νομοθέτης της ΕΕ πρόσθεσε επίσης, ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιβεβαιώσει ότι τα αποθέματα χρυσού των κρατών μελών αποθηκεύονται μόνο στο σύστημά της, και δεν ανήκουν στην ΕΚΤ ή σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα.

Πηγή: https://sputniknews.com/analysis/201902231072680534-italy-control-gold-reserves/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •