Η αλλαγή ψυχολογίας στο Χρηματιστήριο δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες για την συνέχεια;

Πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, συνεχίζοντας το ράλι από τα χαμηλά των 600 μονάδων που σημειώθηκαν στο ξεκίνημα σχεδόν της χρονιάς. Το σερί των πέντε θετικών εβδομάδων είχε για τελευταία φορά κάνει την εμφάνιση του στην Ελληνική αγορά τον Ιούνιο του 2017. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς επανήλθε μετά από έξι μήνες πάνω από τα 50 δις ευρώ, με την συνεισφορά του τραπεζικού κλάδου να είναι κυρίαρχη σε αυτή την πορεία. Βελτίωση σημειώθηκε και στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές οι οποίες επέστρεψαν σε επίπεδα άνω των 40 εκατ. ευρώ. Οι αποδόσεις από την αρχή του έτους είναι θετικές για την συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών, ενώ μέχρι την Πέμπτη 21/2 μόλις μία μετοχή του FTSE-25 υστερούσε από την αρχή του έτους.

Η αλλαγή ψυχολογίας

Η ψυχολογία έχει αλλάξει και αυτό εξηγεί σε κάποιο βαθμό την διάδοση της ανόδου σε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών, οι οποίες ξεφεύγουν από την περίμετρο της παραδοσιακής ομάδας ενδιαφέροντος που αφορά χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Η πρόοδος που παρατηρείται σε σημαντικά ζητήματα όπως ο νέος «νόμος Κατσέλη», και η επίσπευση των σχεδίων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται να δημιουργούν θετική προδιάθεση, ενώ η περίοδος δημοσίευσης των αποτελεσμάτων έχει δώσει περισσότερους λόγους για επιλεκτικό ενδιαφέρον και θετικές διαφοροποιήσεις σε βασικούς δεικτοβαρείς τίτλους.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υπεραγορασμένες ζώνες στα ημερήσια διαγράμματα τιμών, γεγονός το οποίο ενισχύει την πιθανότητα μιας άμεσης διόρθωσης η οποία ενδεχομένως να ξεκίνησε την Παρασκευή, καθώς ήδη ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε την εκθετική ζώνη τιμών του κινητού μέσου των 200 ημερών. Η διόρθωση θα έχει χαρακτήρα κατοχύρωσης των γρήγορων κερδών των πέντε εβδομάδων, και το πέρας της με τα ως τώρα δεδομένα εκτιμάται ότι θα εκτονωθεί σε πρώτο χρόνο κοντά στις 660 μονάδες. Θεωρητικά η επόμενη αντίσταση και ενδεχομένως ένα ισχυρότερο επίπεδο αύξησης της προσφοράς είναι ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών ο οποίος κινείται κατερχόμενος στην περιοχή των 690 μονάδων. Η ιστορία έχει δείξει ότι σε σημαντικές μακροχρόνιες διασπάσεις τιμών είτε ανοδικές, είτε καθοδικές, η Αγορά κινείται σε δύο χρόνους δοκιμάζοντας αρχικά το κομβικό σημείο και επιστρέφοντας επιχειρεί την διαφυγή προς νέα επίπεδα τιμών, μετατρέποντας την αντίσταση τιμών σε επίπεδο στήριξης. Το σενάριο αυτό έχει την υποστήριξη των συναλλαγών, καθώς η προοδευτική αύξηση των όγκων έγινε με γραμμικό τρόπο χωρίς απότομες εξάρσεις, ένδειξη της συστηματικής προσπάθειας των αγοραστών να κατακτήσουν υψηλότερα επίπεδα. Το τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται να βρει τους αγοραστές αντιμέτωπους με την ολική επαναφορά της τάσης σε ανοδική, στην πρώτη μεγάλη μάχη της χρονιάς που επιχειρεί να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη.

Η εβδομάδα που έρχεται

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Moody’s την Παρασκευή 1η Μαρτίου δεσπόζει ως το σημαντικότερο γεγονός της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς θα προετοιμάσει το κλίμα για την φημολογούμενη έκδοση της ελληνικής δεκαετίας. Πέρα από την Moody’s, η έκθεση της Ε.Ε που θα αναφέρει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στα 16 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 750 εκατ. ευρώ, θα κυριαρχήσει στο οικονομικό προσκήνιο της ερχόμενης εβδομάδας. Θεωρητικά η έκθεση θα πρέπει να είναι έτοιμη στις 27 Φεβρουαρίου, μια ημέρα μετά από το Euroworking των τεχνικών κλιμακίων, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιες από τις απαιτούμενες δράσεις να υλοποιηθούν μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου, ώστε να είναι στο τραπέζι του Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Τα δύσκολα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αφορούν την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου (3 δις ευρώ), ο Τομέας της Υγείας, και ο νέος νόμος Κατσέλη. Κατά τα .λοιπά στις 25 Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα χρήσης της Τράπεζας της Ελλάδος μαζί με τα αποτελέσματα της BriQ Porpeties, ενώ την Πέμπτη ανακοινώνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)