Ποιος είναι ο κρυφός χρηματοδότης της Μαρέβας Μητσοτάκη;

Μπορεί να βοά ο τόπος για τον «κρυφό» χρηματοδότη της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και του «Πρώτου Θέματος», αλλά για την ηγεσία της ΝΔ είναι απλά Δευτέρα.

Η εκκωφαντική σιωπή της Πειραιώς για ένα θέμα που έχει να κάνει με τη διαφάνεια και τη νομιμότητα, αντί να «μειώνει» τη σπουδαιότητα των αποκαλύψεων του Documento (όπως βλακωδώς υποστηρίζουν από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη) προσθέτει και νέα καυτά ερωτήματα. Και επίσης όσο δεν απαντά η ΝΔ και η σύζυγος του αρχηγού της αντιπολίτευσης τόσο θα εκτίθενται. Διότι δεν νοείται να καταθέτει κάποιος 800.000 ευρώ σε εταιρία της Μαρέβας και να μην μπαίνουν στον κόπο να ενημερώσουν τους πολίτες για το ποιος είναι αυτός ο «μυστηριώδης» και γαλαντόμος χρηματοδότης. Στην περίπτωση που το ζεύγος Μητσοτάκη το αγνοεί ή το ξεχνάει εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με δημοσιογραφική περιέργεια, αλλά με δημοσιογραφικά ερωτήματα. Και είναι, όσο και αν δεν τους αρέσει κάτι τέτοιο, υποχρεωμένοι να δώσουν καθαρές απαντήσεις. Χθες!

Πρέπει, να πούνε δηλαδή γιατί ο κύριος τάδε έδωσε ένα σκασμό ευρώ και να εξηγήσουν και γιατί τα έδωσε αυτός ο «καλός» επιχειρηματίας;

Μήπως γιατί προσβλέπει σε μελλοντικά οφέλη, εφόσον και εάν ποτέ γίνει πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης;

Μήπως γιατί ο «κρυφός» χρηματοδότης θέλει να τα έχει καλά με το γκουβέρνο;

Μήπως γιατί έχουν δοθεί, στο παρασκήνιο, υποσχέσεις για διάφορα επιχειρηματικά πρότζεκτ που «τρέχει» ο «κρυφός» χρηματοδότης;

Μήπως τα χρήματα δόθηκαν ως… δανεικά και αγύριστα;

Μήπως, τέλος, τα έδωσε στην εταιρία της Μαρέβας γιατί πιστεύει στο επιχειρηματικό της δαιμόνιο; Πάσα απάντηση δεκτή. Μέχρι τότε όμως εμείς θα ρωτάμε. Κι ας… κρύβονται Μαρέβα και ΝΔ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία σχετική απάντηση αναφορικά με όσα αποκάλυψε το Documento στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, βάσει των οποίων δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα αναφορικά με το εάν μια από τις ισχυρότερες εφοπλιστικές οικογένειες την Ελλάδας, η οικογένεια Λασκαρίδη, χρηματοδότησε την εταιρεία της Μαρέβας Μητσοτάκη, «Zeus+ Dione» και την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Εταιρείες που αντιμετώπιζαν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η Νέα Δημοκρατία, -που προτιμά να ασχολείται με το δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη-, το «Πρώτο Θέμα» και η ίδια η οικογένεια Λασκαρίδη, αφήνουν τα ερωτήματα αυτά αναπάντητα, παρότι –ειδικά μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις-, είναι υποχρεωμένοι να τα απαντήσουν.

Η Νέα Δημοκρατία αποφεύγει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο να δώσει οποιαδήποτε απάντηση –και παρά σχετικές προκλήσεις ακόμα και από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα-, σχετικά με το ποιος είναι ο «κρυφός χρηματοδότης» που έδωσε 800 χιλιάδες ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχει πάρει την –πολιτική- απόφαση να διατηρεί μια επιχειρηματική δραστηριότητα της Μαρέβας Μητσοτάκη, που de facto θα έπρεπε να πραγματοποιείται σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας, σε μια «σκοτεινή» υπόθεση.

Και το πράττει αυτό παρά την δικαστική απόφαση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών που εκδίκασε την αγωγή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι εναντίον του Documento για δέκα δημοσιεύματα. Μια απόφαση που εκτός του ότι δικαίωσε πανηγυρικά το Documento, έκρινε ότι η απαίτηση της δημοσιοποίησης της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας ενός δημοσίου προσώπου και δη συζύγου ενός πολιτικού με θεσμικό ρόλο, δεν αποτελεί μια αξιολογική κρίση, αφού «λόγω της ιδιότητας της ενάγουσας και του ενδιαφέροντος του κοινωνικού συνόλου να πληροφορείται την επιχειρηματική της δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει και τη δράση των ατόμων με τα οποία αυτή συνεργάζεται, υπήρχε δικαιολογημένο ενδιαφέρον του δημοσιογράφου το οποίο υπαγόρευε τη δημοσιοποίηση της είδησης».

Όπως αποκάλυψε το Documento, οι κκ. Μαρία- Ιφιγένεια Βαρβάρα Πρωτόπαπα, Ιωάννης Γιαννακάκης και Ελευθερία Καλλίνη, δηλαδή τρεις άνθρωποι πολύ στενά συνδεδεμένοι επιχειρηματικά με την ισχυρή εφοπλιστική οικογένεια Λασκαρίδη εμφανίζονταν στη διοίκηση της παναμέζικης offshore “Velvet Success SA”. Μιας offshore που στις 16 Ιουνίου 2017 συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας της Μαρέβας Μητσοτάκη, «Zeus+Dione» και είχε καταβάλει 1.8 εκατομμύρια ευρώ στον Τάσο Καραμήτσο, συνεταίρο του εκλιπόντα Θέμου Αναστασιάδη, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Το ποσό αυτό όπως είχε αποκαλύψει το Documento καταβλήθηκε από τον Τάσο Καραμήτσο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το «Πρώτο Θέμα».

Οι τρεις αυτοί άνθρωποι εμφανίζονται σε πάμπολλες εταιρείες, είτε ελληνικές, είτε του εξωτερικού, που φέρονται να είναι συμφερόντων της οικογένειας Λασκαρίδη. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι τρεις τους εμφανίζονται στα ΔΣ των εταιρειών αυτών με μέλη της οικογένειας Λασκαρίδη, γεγονός που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πρόκειται για ανθρώπους εμπιστοσύνης της εφοπλιστικής οικογένειας.

Ο εντοπισμός των τριών στο ΔΣ της Velvet Success προέκυψε έπειτα από έρευνα στην ιστοσελίδα ohuiginn.net. Αυτή ανήκει στον προγραμματιστή Ντάνιελ Ο’Χίγκιν, ο οποίος το 2008 δημοσιοποίησε στοιχεία για παναμέζικες offshore και η έρευνά του οδήγησε στην αποκάλυψη Γερμανών και Γάλλων φοροφυγάδων αλλά και στην εμπλοκή πολιτικών προσώπων με αυτές. Χαρακτηριστικά, ύστερα από έρευνα εφημερίδας μέσω της ιστοσελίδας ohuiginn.net αποκαλύφθηκε ότι ένας στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ήταν διευθυντής σε πλήθος παναμέζικων offshore.

Ως διευθυντές της εταιρείας το 2008 –η offshore ιδρύθηκε το 2007– εμφανίζονται τα τρία συγκεκριμένα πρόσωπα που συμμετέχουν στα ΔΣ πληθώρας εταιρειών με τα αδέλφια Θανάση και Παναγιώτη Λασκαρίδη, με τον εκλιπόντα πατέρα τους Κωνσταντίνο Λασκαρίδη καθώς και με άλλα μέλη της οικογένειας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελ. Καλλίνη φαίνεται να συμμετέχει σε περισσότερες από 400 παναμέζικες offshore, γεγονός που καθιστά εύλογα τα ερωτήματα αναφορικά με την ιδιότητά της, λειτουργώντας σαν «μπροστινός» τους. Οπως φαίνεται δηλαδή να συνέβη και στην περίπτωση της Velvet Success SA. Πέραν τούτου, η Ελ. Καλλίνη και ο Γ. Γιαννακάκης συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των Panama Papers, γεγονός που καθιστά ακόμη περισσότερο επιβεβλημένη την –ετεροχρονισμένη έστω– απάντηση της κ. Γκραμπόφσκι και του «Πρώτου Θέματος» για τη μέχρι και σήμερα κρυφή χρηματοδότρια offshore τους.

Πηγή: https://www.documentonews.gr/article/zhtoyntai-apanthseis-apo-th-nd-gia-ton-kryfo-xrhmatodoth-ths-marebas-mhtsotakh