Είναι η Alexandria Ocasio-Cortez το νέο αντίπαλο δέος στην Παγκοσμιοποίηση;

Όταν ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος Michael Dell κλήθηκε την συνάντηση του Davos, πριν λίγες βδομάδες, να ξεκαθαρίσει εάν θα υποστηρίξει μια πρόταση που υπέβαλε η Αμερικανίδα γερουσιαστής Alexandria Ocasio-Cortez (DN.Y.) να φορολογήσει εκατομμυριούχους με φορολογικό συντελεστή 70% επί του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια δολάρια, η επιτροπή Davos για την τεχνολογία και την παγκόσμια ανισότητα ξέσπασε στο γέλιο πριν μπορέσει να απαντήσει.

Ο Dell, ιδρυτής και επικεφαλής της Dell Technologies, ανταποκρίθηκε αρχικά λέγοντας ότι είναι πιο άνετα να διαθέσει σημαντικούς πόρους μέσω του ίδιου του ιδρύματος παρά να παραδώσει αυτά τα χρήματα στην κυβέρνηση. Αλλά τότε απάντησε πιο άμεσα. “Όχι, δεν το υποστηρίζω και δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ”, ανέφερε σε απάντηση σε ερωτήσεις στην εφημερίδα The Washington Post, προφασιζόμενος οτι αυτό ”δεν έχει δουλέψει – ποτέ, ονομάστε μου μια χώρα που αυτό είχε αποτέλεσμα“. Ο προσκεκλημένος ομως στο πάνελ και καθηγητής του MIT, Erik Brynjolfsson, έδωσε τότε μια απάντηση: “τις Ηνωμένες Πολιτείες“!

Ο Μπριγιόλφσον, διευθυντής της Πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης για την Ψηφιακή Οικονομία ξεκαθάρισε ότι  “υπάρχουν πολλά οικονομικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι δεν πρόκειται να βλάψουν αναγκαστικά την ανάπτυξη και νομίζω ότι πρέπει να το εξετάσουμε πιο προσεκτικά“.

Στην πραγματικότητα, επι δεκαετίες στις πλέον ανεπτυγμένες χωρες, υπήρχε υψηλός φορολογικός συντελεστής για εκατομμυριούχους, που επέτρεψε υψηλές επενδύσεις, ανάπτυξη, μείωση ανισοτήτων και ξεπέρασμα της κρίσης με όφελος για τους πολλούς. Στις ΗΠΑ, μια παρόμοια πολιτική εφαρμόστηκε την δεκαετία του 30 και επέτρεψε την ανάκαμψη της Αμερικάνικης οικονομίας (βλέπε διάγραμμα).

Η Alexandria Ocasio-Cortez, εκλέχτηκε στην Αμερικάνικη Γερουσία πριν λιγότερο από μισό έτος, στις 6 Νοεμβρίου 2018, συντρίβοντας τον Συντηρητικό αντίπαλό της στην περιοχη Bronx της Νεας Υόρκης, λαμβάνοντας ποσοστό 78,2% των ψηφων (!!!) έναντι 13,6% που πηρε ο δεύτερος υποψήφιος!

Γεννημένη στο Μπρόνξ απο εργατικη οικογένεια του Πουέρτο Ρίκο, θεωρείται το νέο ανερχόμενο όνομα παγκοσμίως , απο ΗΠΑ, στη μάχη κατά της Παγκοσμιοποίησης, αλλά παράλληλα και η πλέον κριτική του συστήματος γενικώς. Υπήρξε συνεργατης και μια εκ των συντελεστων της μεγάλης επιτυχίας του Μπέρνι Σάντερς και προκαλεί τρόμο στο συντηρητικό κομμάτι της Αμερικάνικης πολιτικής σκηνής!

 

Πηγες: Washington post , Ballotpedia, Wikipedia

new-economy.gr

  •  
    216
    Shares
  •  
  •  
  • 216
  •