Είναι θετική η αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τουρκία;

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου

Το ταξίδι Tσίπρα στην Τουρκία έγινε γιατί η ελληνική κυβέρνηση ανησυχούσε για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, το Μάρτιο πριν τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία. Επειδή ο Ερντογάν θα σημειώσει πτώση στις εκλογές, η ελληνική πλευρά φοβόταν κάποιο επεισόδιο που θα το χρησιμοποιούσε για να πάρει εθνικιστικές ψήφους.

Εκμεταλλεύθηκε λοιπόν ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι οι Τούρκοι είδαν σαν θετικό νέο την απομάκρυνση Καμμένου και αποκατέστησε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο που είχαν σταματήσει μετά τη σύλληψη των δυο Ελλήνων αξιωματικών. Είναι λοιπόν τώρα το κλίμα κατά 20%-30% καλύτερο από ότι πριν την επίσκεψη Τσίπρα.

Τέθηκε για πρώτη φορά το ζήτημα από  Έλληνα πρωθυπουργό των συνεχών αεροπορικών παραβιάσεων στο Αιγαίο που τόση φθορά προξενούν και στις δύο χώρες τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε καταπόνηση των μαχητικών και των πιλότων τους.

Το θετικότερο ίσως σημείο της επίσκεψης Τσίπρα είναι ότι αυτή τη φορα ο Ερντογάν ΔΕΝ μίλησε για αλλαγές στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Το ότι ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να του παραδώσουμε τους 8 Τούρκους αξιωματικούς ήταν αναμενόμενο και δεν μας πειράζει, ξέρουμε οτι πρέπει να πουλάει τετοιες διεκδικήσεις στο εσωτερικό της χώρας του. Φυσικά δεν πρόκειται να τους πάρει πίσω ποτέ.

Θετικό οτι επισκέφθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός την Αγία Σοφία τη στιγμή που στην Τουρκία οι ισλαμιστές ζητανε να μετατραπεί σε Τζαμί. Eξίσου σημαντική η επίσκεψη του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η πρώτη  Έλληνα πρωθυπουργού μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Για το Κυπριακό φυσικα δεν πρόκειται να καταλήξουμε σε συμφωνία, ίσως όμως πάμε σε μιά συμφωνία μέσα στη χρονιά για τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου με τη μεσολάβηση και του Έλληνα πρωθυπουργού. Αυτό θα απομάκρυνε την ένταση στην ευρύτερη περιοχή Αιγαίου-Κύπρου και θα εμπόδιζε τον Ερντογάν να δημιουργήσει τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ όπως τώρα με τις γεωτρήσεις του Μπαρμπαρός.

Και βέβαια ιδιαίτερα ενδιαφέρον είχαν οι οικονομικές συνεργασίες που συζητήθηκαν η υπογράφηκαν σε εμπορικό, ενεργειακό και τουριστικό τομέα. Η καλύτερη συνταγή για την ειρήνη είναι οι οικονομικές συμφωνίες.

Κώστας Παπαδόπουλος Δημοσιογράφος*

 

(Τιτλος new-economy.gr. Αυθεντικος τιτλος : Θετική η αποτίμηση της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία)

  •  
    131
    Shares
  •  
  •  
  • 131
  •