Τι μας επιφυλάσσει το ελληνικό χρηματιστήριο την εβδομάδα που μας έρχεται;

Η συσσώρευση του γενικού δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι η έκδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου την εβδομάδα που μας πέρασε στέφθηκε με επιτυχία. Η διστακτικότητα των επενδυτών παραμένει, με τον ημερήσιο τζίρο να συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Τα κέρδη όμως που πραγματοποιήθηκαν στην συνεδρίαση της Παρασκευής, είναι ικανά να οδηγήσουν τον γενικό δείκτη προς υψηλότερα επίπεδα;

Η στατιστική απεικόνιση των μετοχών του FTSE 25

Ικανοποιητική αποδείχθηκε η εβδομάδα που μας πέρασε για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε με εβδομαδιαία κέρδη 1,29%, διευρύνοντας για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα το ανοδικό του σερί.

Από τις τραπεζικές μετοχές ξεχώρισε η αλλαγή του σήματος της Eurobank, το οποίο από πώληση μετατράπηκε σε αγορά, με τις υπόλοιπες τρεις μετοχές των συστημικών τραπεζών να διατηρούν το πωλητικό τους σήμα, και με την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να παραμένει για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κάτω από την υπερπουλημένη ζώνη.

Στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η εικόνα παρέμεινε ικανοποιητική, καθώς το 76% των μετοχών του δείκτη FTSE 25 ολοκλήρωσε την Παρασκευή με σήμα αγοράς, έναντι 68% πριν από δύο εβδομάδες, και με την μετοχή της ΕΕΕ να κλείνει πάνω από την υπεραγορασμένη ζώνη.

Από στατικής πλευράς, το ποσοστό των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με σήμα αγοράς, είχε να φθάσει σε υψηλά επίπεδα από τις 10-14/12, όταν και το εν λόγω ποσοστό είχε ανέλθει στο 92%.

Η τεχνική εικόνα του γενικού δείκτη

Η τεχνική εικόνα του γενικού δείκτη βρίσκεται σε κρίσιμα επίπεδα, καθώς στο εβδομαδιαίο γράφημα κατάφερε έπειτα από αρκετό καιρό (από τα μέσα του περασμένου Απριλίου) να ακυρώσει το σήμα πώλησης (βλ. παρακάτω γράφημα). Ο «εγκλωβισμός» στην περιοχή των 600-645 μονάδων, δείχνει ότι πολύ δύσκολα θα απεμπλακεί με τις υπάρχουσες συνθήκες, όσο δηλαδή παραμένει αβέβαιο το πολιτικό σκηνικό, και οι τζίροι διατηρούνεται σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα, ο γενικός δείκτης συνεχίζει να διαπραγματεύεται στο εύρος των 600-645 μονάδων, όπου πλην ελαχίστων περιπτώσεων οι τζίροι παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (132,33 εκατ. ευρώ). Αυτό το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αποτελεί το εβδομαδιαίο γράφημα, καθώς όπως διακρίνουμε, από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου ο γενικός δείκτης δεν έχει καταφέρει να κινηθεί για τρίτη διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η εβδομάδα που ακολουθεί κρίνεται κρίσιμη, καθώς τόσο οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όσο και ο γενικός δείκτης, βρίσκονται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, με την ισχυρή αντίσταση των 650 μονάδων να δοκιμάζεται για ακόμη μία φορά στις επόμενες συνεδριάσεις.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •