Προεδρικές εκλογές στο Ελ Σαλβαδόρ

Οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ θα ψηφίσουν σήμερα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει ένας δραστήριος πρώην δήμαρχος, που διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία ως αουτσάιντερ και πολέμιος της διαφθοράς, βάζοντας τέλος σε δεκαετίες δικομματικού συστήματος.

Ο Ναγίμπ Μπουκέλε, 37 ετών, έχει επωφεληθεί από τα αισθήματα κατά του κατεστημένου που σαρώνουν εκλογικές αναμετρήσεις σ’ όλη την περιοχή και πέραν αυτής, καθώς ψηφοφόροι αναζητούν εναλλακτική επιλογή έναντι των παραδοσιακών κομμάτων.

Μετά τον τερματισμό του αιματηρού εμφυλίου πολέμου το 1992, το Ελ Σαλβαδόρ έχει κυβερνηθεί από μόνο δύο κόμματα: το κυβερνών αριστερό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί και την αντίπαλή του, συντηρητική Eθνικιστική Ρεπουμπλικανική Συμμαχία (ARENA).

Αν και περιγράφει τον εαυτό του ως αριστερό και έχει διαγραφεί από το FMLN, ο Μπουκέλε σχημάτισε έναν συνασπισμό με κόμματα στα οποία περιλαμβάνεται ένα δεξιό και τα οποία έχουν μαζί μόλις 11 έδρες στο κοινοβούλιο.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Μιτόφσκι ανακοίνωσε σε έρευνα που έκανε τον Ιανουάριο ότι ο Μπουκέλε έχει την υποστήριξη του 57% των ψηφοφόρων, ενώ δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup έδειξε πως έχει ποσοστό υποστήριξης 42%. Αμφότερες οι δημοσκοπήσεις αυτές φέρουν τον υποψήφιο της ARENA Κάρλος Καγέχα στη δεύτερη θέση.

Αν στη σημερινή ψηφοφορία δεν κερδίσει κανένας υποψήφιος ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο.

Πηγή:naftemporiki.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •