Αλλαγή συσχετισμών στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Με το μισό τζίρο σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο σε επίπεδο μέσων ημερήσιων συναλλαγών, και με κέρδη 3,5% έκλεισε ο Ιανουάριος για την Αγορά, παρουσιάζοντας μια διττή εικόνα αποδόσεων στις επιμέρους μετοχές. Οι τράπεζες αποτέλεσαν για μια ακόμη φορά τον αδύναμο κρίκο της Αγοράς, καθώς τα σχέδια των τιτλοποιήσεων έχουν μπει μεν στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών, χωρίς να διαφαίνεται ωστόσο ότι θα υπάρξει μια άμεση ετυμηγορία ως προς το πότε και αν θα δοθεί το πράσινο φως. Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι καθώς η επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων αποτελεί βασικό θέμα στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο αν και έχει καταφέρει ως τώρα να είναι συνεπές ως προς την επίτευξη των λειτουργικών του στόχων δεν βρίσκει επενδυτικό αντίκρισμα. Η χρηματιστηριακή διαφοροποίηση της Eurobank έχει να κάνει με το χρονικό προβάδισμα που έχει αποκτήσει η τράπεζα μετά την δημοσιοποίηση του σχεδίου απορρόφησης της Grivalia, γεγονός που δείχνει ότι η στάση της επενδυτικής κοινότητας καθορίζεται στην παρούσα φάση από ενέργειες και λιγότερο από προσδοκίες παρά τις χαμηλότατες αποτιμήσεις στις οποίες διαπραγματεύονται και οι τέσσερις συστημικοί εκπρόσωποι.

Η προσοχή στα κρατικά ομόλογα

Κατά τα άλλα η εβδομάδα που πέρασε είχε σαν κεντρικό θέμα την πετυχημένη έκδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία συνοδεύτηκε με θετικές αναγνώσεις τόσο σε ποσοτικό (υπερκάλυψη, επιτόκιο και διαπραγμάτευση στην δευτερογενή Αγορά) όσο και ποιοτικές (κατανομή, προέλευση κεφαλαίων κάλυψης). Ακολούθως, το σπάσιμο του «4%» στην δεκαετία έφερε χαμόγελα, δεν είναι και λίγο να επιστρέφει μια οικονομία σε ένα περιβάλλον χαμηλότερου κόστους χρήματος γεγονός το οποίο λειτούργησε σταθεροποιητικά στην συμπεριφορά των εγχώριων μετοχικών τίτλων δεδομένης της αναθεώρησης του ασφάλιστρου κινδύνου που αυτό συνεπάγεται. Αν μάλιστα η εικόνα αυτή παραμείνει στο τέλος του τριμήνου οι κατέχοντες ελληνικά ομόλογα θα γράψουν κάποια αξιοσημείωτα κεφαλαιακά κέρδη. Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 η Alpha Βank είχε την μεγαλύτερη θέση σε ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο της (2,6 δις ευρώ) από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να συγκινήσει την Αγορά, τουλάχιστον σε ότι αφορά την εικόνα στο ταμπλό.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά η Αγορά ανάλωσε όλη την εβδομάδα μέσα σε 14 μονάδες. Το εύρος είναι εξαιρετικά συμπιεσμένο, ως εκ τούτου δεν άλλαξε ιδιαίτερα κάτι ως προς την κατεύθυνση τάσης. Οι χρονοσειρές των 30 και 50 ημερών, καθώς και ο MACD παρέμειναν αγορασμένοι, οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έδειξαν μια οριακή βελτίωση και το τέλος της εβδομάδας βρήκε τον Γενικό Δείκτη σε επαφή με τα υψηλά έτους, χωρίς βέβαια αυτό να αλλάζει κάτι δραματικά αφού η διαγραμματική εικόνα μεταβάλλεται μόνο εκτός των ορίων της συσσώρευσης που στην προκειμένη περίπτωση τοποθετούνται στις 660 μονάδες. Η αργή πλάγια κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει αγοράσει χρόνο υπέρ μιας ανοδικής κίνησης η οποία ωστόσο θα χρειαστεί την προοδευτική συνδρομή των συναλλαγών για να κατοχυρώνει κάθε νέο επίπεδο τιμών. Συμπερασματικά η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κινηθεί σε παρόμοιο τέμπο, με τους αγοραστές να έχουν ένα μικρό προβάδισμα όσο οι 620 μονάδες παραμένουν ανέπαφες.

Η εβδομάδα που έρχεται

Ο Φεβρουάριος ξεκινάει με μια πιστοληπτική αξιολόγηση την ερχόμενη Παρασκευή από την Fitch, η οποία μετά την πετυχημένη έκδοση της 5ετίας ενδεχομένως να δει με θετικότερο μάτι την προοπτική της χώρας και να αναβαθμίσει το «Β» σε κάτι καλύτερο δεδομένης και της μετριοπαθούς προόδου που παρατηρείται στα δημοσιονομικά. Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου η οποία ενδέχεται να παρουσιάσει αντίστοιχα υψηλό ενδιαφέρον μετά την ζήτηση που παρατηρήθηκε στις εξάμηνες σειρές, και είχε ως αποτέλεσμα την συμπίεση του επιτοκίου κατά 15 μονάδες βάσης. Στο μέτωπο των εισηγμένων την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών από τον όμιλο της Μυτιληναίος, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη ολοκληρώνεται η δημοσία πρόταση για το Υγεία. Τέλος επισημαίνεται ότι η 6η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως το τέλος της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •