Οδεύει προς κατάρρευση η βρετανική οικονομία;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Την εβδομάδα που μας πέρασε η διεθνής προσοχή στράφηκε στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η βουλή απέρριψε την συμφωνία του Brexit. Η μη ψήφιση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο, διατήρησε την αγωνία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και την αβεβαιότητα. Πόσο πιθανή είναι όμως μια κατάρρευση της βρετανικής οικονομίας, από την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Το πολιτικό σκηνικό

Περίπου εβδομήντα μέρες πριν την επίσημη προθεσμία της χώρας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η βρετανίδα πρωθυπουργός Teresa May δέχτηκε την μεγαλύτερη ήττα βρετανικής κυβέρνησης από το 1924, καθώς 432 βουλευτές καταψήφισαν την συμφωνία που έχει πραγματοποιήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 202 υπέρ. Θα περίμενε όμως κανείς, η πρόταση δυσπιστίας που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά να υπερψηφιστεί, οδηγώντας την χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα. Απεναντίας όμως, η πρόταση δυσπιστίας δεν πέρασε, καθώς 325 βουλευτές τάχθηκαν κατά, έναντι 306 υπέρ.

Παρά όμως το γεγονός ότι η συμφωνία με την ΕΕ δεν έχει περάσει από την βρετανική βουλή, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: γιατί δεν γίνεται νέο δημοψήφισμα, την ώρα μάλιστα που οι υπέρμαχοι της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν να κερδίζουν έδαφος; Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο ηγέτης των Δημοκρατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν φαίνεται να έχει πειστεί. Μόλις αυτή τη βδομάδα είπε κατ′ ιδίαν στους βουλευτές του ότι ανησυχεί για τη «νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική» των Βρυξελλών, και το γεγονός ότι οι κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ δυσχεραίνουν τον σοσιαλισμό. Ο Κόρμπιν ανησυχεί επίσης, ότι η ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου δημοψηφίσματος θα του στοιχίσει την υποστήριξη των παραδοσιακών εργατικών περιοχών, που ψήφισαν υπέρ του Brexit. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η αριθμητική στην βουλή. Ακόμα και στο δικό του κόμμα, μόνον 80 βουλευτές υποστηρίζουν ανοιχτά το νέο δημοψήφισμα. Υπάρχει, επίσης, η δυσκολία του είδους της ερώτησης που θα τεθεί. Θα περιλαμβάνει το απορριφθέν σχέδιο της Μέι; Θα περιλαμβάνει μία έξοδο χωρίς συμφωνία; Επιπλέον, υπάρχει πρόβλημα χρόνου. Για να γίνει νέο δημοψήφισμα θα χρειαστούν τουλάχιστον 12 μήνες.

Η βρετανική οικονομία

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε το 2008, βρήκε απροετοίμαστες τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Τα μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών κατάφεραν τελικά να επαναφέρουν σε τροχιά ανάπτυξης την παγκόσμια οικονομία, ενώ δέκα χρόνια μετά η παγκόσμια ανάπτυξη δείχνει να δέχεται εκ νέου απειλές. Η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιούργησε νέες ανασφάλειες διεθνώς, καθώς τα περισσότερα ΜΜΕ έκαναν (και συνεχίζουν να κάνουν) λόγο για κατάρρευση της βρετανικής οικονομίας, με τρομακτικά αποτελέσματα για την παγκόσμια οικονομία. Είναι όμως έτσι;

Εάν παρατηρήσουμε τα μακροοικονομικά στοιχεία της βρετανικής οικονομίας, θα διαπιστώσουμε ότι όχι μόνο αυτή δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από το Brexit, αλλά απεναντίας παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης.

Το βρετανικό ΑΕΠ πραγματοποίησε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,5% το 2018 (Σεπτέμβριος 2018 σε ετήσια βάση), παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Ο δείκτης ανεργίας βρίσκεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά (3,4% Νοέμβριος 1973), στο 4,1% (Οκτώβριος 2018), αποδεικνύοντας ότι η καταστροφολογία των τελευταίων δύο ετών περί εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο δεν έπληξε την αγορά εργασίας, αλλά απεναντίας οδήγησε σε ενίσχυση αυτής.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο του 2018 ενισχύθηκε στις -16 μονάδες, έναντι -47 μονάδων το καλοκαίρι του 2016, με τον δείκτη μεταποίησης PMI να ανέρχεται στις 54,2 μονάδες (Δεκέμβριος 2018), αποτυπώνοντας την ανάπτυξη της βρετανικής βιομηχανίας.

Τον Νοέμβριο του 2018 το εμπορικό ισοζύγιο της Μεγάλης Βρετανίας ήταν £-12,02 δισ., παραμένοντας κοντά στο μέσο όρο των τελευταίων ετών (βλ. γράφημα 1), και αποτυπώνοντας την αμέριμνη εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση (βλ. γράφημα 2), ενώ εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε το ίδιο χρονικό διάστημα στα £-3,93 δισ..

Γράφημα 1

Γράφημα 2

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και τον «Λευκό Χάρτη», το έγγραφο, που ορίζει τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η χώρα. Οι 4 τομείς στους οποίους η χώρα θα επεκταθεί, γκρεμίζοντας το γερμανικό μονοπώλιο είναι: η αυτοκινητοβιομηχανία, η τεχνητή νοημοσύνη, η γενετική-ιοτεχνολογία/φάρμακα/τομείς υγείας, και τέλος οι κατασκευές. Σημειώνουμε ότι με εξαίρεση την φαρμακοβιομηχανία, όπου η χώρα ήδη διέθετε ισχυρή παρουσία, οι άλλοι είναι τομείς που είχαν εγκαταλειφθεί με την είσοδο της χώρας στην ΕΕ και επί 30 χρόνια με την μονοκατευθυντήρια πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ (είχε αναπτύξει μόνο το Σίτι). Η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας και υπηρεσιών, σημαίνει ενίσχυση των εγχώριων εταιριών και ανταγωνισμού, νέες καλοπληρωμένες δουλειές, πτώση ανεργίας, άνοδο μισθών! Αν και η χώρα ήδη έχει σχεδόν μηδενική ανεργία (4,3%) η στροφή τώρα θα είναι προς πιο καλοπληρωμένες θέσεις, που εξαφανίστηκαν με την παγκοσμιοποίηση λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου

Όπως είναι ήδη γνωστό οι αγορές προεξοφλούν, με το βρετανικό χρηματιστήριο να δείχνει να επηρεάζεται τους τελευταίους μήνες περισσότερο από τις εξελίξεις στην διεθνή οικονομία, παρά από αυτές που αφορούν το Brexit.

Από την ημέρα του βρετανικού δημοψηφίσματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου του 2016, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται έως και σήμερα (κλείσιμο 18/1) κατά 9,94%, φθάνοντας στις 21/5/2018 έως και το υψηλό των 7.859 μονάδων, πραγματοποιώντας άνοδο 24%.

Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, και δίνει μια καλύτερη εικόνα για το πως βλέπουν Βρετανοί και ξένοι επενδυτές την βρετανική οικονομία και τις βρετανικές επιχειρήσεις, είναι ο δείκτης FTSE 250 ο οποίος απαρτίζεται από εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στην εγχώρια αγορά. Από την ημέρα του δημοψηφίσματος έως και τις 18/1, ο εν λόγω δείκτης ενισχύεται 25,4%, καταγράφοντας υψηλό στις 11/6/2018, πραγματοποιώντας απόδοση 42,51%.

Ίσως το μόνο assets το οποίο έχει πληγεί περισσότερο από το δημοψήφισμα, είναι το βρετανικό νόμισμα, καθώς η ισοτιμία ευρώ/λίρας από τα 0,7654 (23/6/2016) ενισχύθηκε στα 0,8827 (18/1), πραγματοποιώντας άνοδο 15,32%, με τις πρώτες μέρες να ξεπερνά και τα 0,90.

Η διολίσθηση που πραγματοποίησε το βρετανικό νόμισμα έναντι του ευρώ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ευνόησε την οικονομία της χώρας, καθώς έκανε ανταγωνιστικότερα τα εγχώρια προϊόντα διεθνώς, επιτυγχάνοντας έτσι την ανάπτυξη της οικονομίας και την μείωση της ανεργίας κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι επιπτώσεις του Brexit δεν δείχνουν να επηρεάζουν σημαντικά ούτε την βρετανική οικονομία, αλλά ούτε και το βρετανικό χρηματιστήριο. Οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες μέρες, αποτυπώνουν την πρόθεση των Βρυξελλών για διαλλακτικότητα όσο αφορά την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την Μεγάλη Βρετανία, γνωρίζοντας καλά ότι ένα «σκληρό Brexit» θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην ευρωπαϊκή οικονομία. Το εάν τελικά η βρετανική ή ευρωπαϊκή οικονομία δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από το Brexit, αυτό μένει να φανεί τα επόμενα χρόνια.

Πηγές:

Άρθρο Κωνσταντίνου Βέργου, «Με τον ‘Λευκό χάρτη’ η Αγγλία κήρυξε πόλεμο στη Γερμανία;»

www.tradingeconomics.com

www.investing.com

  •  
    7
    Shares
  •  
  •  
  • 7
  •