WEF: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια οικονομία

Η απειλή ενός εμπορικού πολέμου ευρύτατων διαστάσεων και η όξυνση των πολιτικών εντάσεων ανάμεσα στις δυνάμεις του πλανήτη προσδιορίζονται ως κυρίαρχοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία στην εφετινή έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ενόψει της καθιερωμένης συνάντησης στο Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι κυβερνοεπιθέσεις και η κλιματική αλλαγή φιγουράρουν επίσης ψηλά στην λίστα με τους πιθανούς κινδύνους, η οποία προέκυψε από έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 νομοθέτες, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Στην έκθεση το WEF θυμίζει ότι τον Ιανουάριο του 2018 με την ανακοίνωση της επιβολής δασμών σε λαμπτήρες ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε σε εφαρμογή την πολιτική «Η Αμερική Πρώτα», η οποία εξελίχθηκε σε ευρεία διαμάχη με την Κίνα και άλλους εταίρους, σε αντίποινα και τελικά αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας. Επισημαίνει επίσης ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης κορυφώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και τώρα έρχεται η επιβράδυνση, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας.

Άλλοι αναλυτές το τελευταίο διάστημα προειδοποιούν πως στην πραγματικότητα οι κίνδυνοι είναι πολλοί μεγαλύτεροι για τις μεγάλες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου. Εξάλλου οι εμπορικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους στη Δύση έχουν επίσης καταστεί πιο συχνές. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα απειλήσει την Ε.Ε. με δασμούς στα συτοκίνητα, ενώ οι δύο πλευρές είναι σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης και για τα αγροτικά προϊόντα.

Η Capital Economics προειδοποιεί πως η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από το 2008.

Πηγή:naftemporiki.gr