Η απάντηση της Euractiv.com για τις δηλώσεις Βέμπερ

Μετά την δημοσίευση ενός ρεπορτάζ της EURACTIV της 10ης Ιανουαρίου, το οποίο αποκάλυψε δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ αναφορικά με το ότι αποτελεί ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική υποστήριξη για τη συμφωνία των Πρεσπών, το ΕΛΚ αμφισβήτησε την ακρίβεια του ρεπορτάζ, διαψεύδοντας τα λεγόμενα του κειμένου και το εάν μάλιστα ειπώθηκαν ποτέ.

Η θέση ορισμένων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ιδιαίτερα του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, παραμένει εδώ και καιρό διφορούμενη, επεκτείνοντας στην καλύτερη περίπτωση την αόριστη υποστήριξη της συμφωνίας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Για λόγους ακρίβειας, η EURACTIV δημοσιεύει το πλήρες αντίγραφο της συνομιλίας μεταξύ του κ. Βέμπερ και του δημοσιογράφου της EURACTIV Gerardo Fortuna, καθώς και ορισμένων άλλων δημοσιογράφων, η οποία έλαβε χώρα μετά την συνέντευξη τύπου του κ. Βέμπερ στις 9 Ιανουαρίου.

Σε κανένα σημείο ο κ. Βέμπερ ή η ομάδα Τύπου του δεν διέκοψαν τη συζήτηση, ούτε υπέδειξαν ότι επρόκειτο για ανεπίσημη συνομιλία.

Η ηχογράφηση διατίθεται εδώ.

Μιλώντας στα πλαίσια συνέντευξης τύπου του κ. Weber, ο δημοσιογράφος της EURACTIV Gerardo Fortuna ρώτησε τον κ. Weber για τη συμφωνία αλλαγής ονόματος της πΓΔΜ.

Απάντηση Βέμπερ: «Είμαστε σε διαδικασία, οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι τώρα και όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να επιλυθεί ώστε να δοθεί στη Μακεδονία ένα θετικό οικονομικό και ευρωπαϊκό μέλλον».

[Ένας άλλος δημοσιογράφος συνεχίζει]: Γνωρίζει η Νέα Δημοκρατία ότι αυτό πρέπει να επιλυθεί; Εάν οι ψήφοί τους χρειαστούν στην ελληνική ολομέλεια, θα σηκώσετε το τηλέφωνο;

Βέμπερ: Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχει μια κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τη συμφωνία … και είναι υπεύθυνη …

[Παρέμβαση άλλου δημοσιογράφου]: Η συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί …

Βέμπερ: Αλλά και πάλι, η αντιπολίτευση δεν είναι τυπικά απαραίτητη για την αποδοχή πλέον του συμβιβασμού. Οπότε, ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να υποδείξει μια εναλλακτική λύση, αυτός είναι ο ρόλος μιας αντιπολίτευσης, και ο Κυριάκος δεν αντιτίθεται στην ιδέα του να βρεθεί ένας συμβιβασμός.

* ολοκληρώνεται εδώ *

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ο Μάνφρεντ Βέμπερ έγραψε στο Twitter: «Σεβόμαστε πλήρως την ευαισθησία του ελληνικού λαού στο θέμα του ονόματος με την ΠΓΔΜ. Δεν υπήρξε συνέντευξη σε αυτό το θέμα. Σέβομαι τη στάση του κ. Μητσοτάκη και πιστεύω ακράδαντα ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα στη σταθερότητα και την ευημερία αντιμετωπίζοντας τον λαϊκισμό ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, αδελφό κόμμα του ΕΛΚ στην Ελλάδα, ζήτησε δημοσίως από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να απορρίψουν την συμφωνία για το ονοματολογικό, στην οποία κατέληξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Ιούνιο, μετά από σχεδόν 30 χρόνια διαμάχης.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αθήνα την Πέμπτη (10 Ιανουαρίου), η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ήταν «ευγνώμων» στον Τσίπρα για τις προσπάθειές του να βρει λύση στη διαμάχη για το όνομα.

«Η λύση όχι μόνο θα ωφελήσει την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την Ευρώπη στο σύνολό της», ανέφερε η Μέρκελ.

Πηγή:euractiv.gr

  •  
    6
    Shares
  •  
  •  
  • 6
  •