«Καμπανάκι» από την Κομισιόν: Γιατί η τεχνολογία έγινε πιο «σκοτεινή» το 2018

Η κατάχρηση δεδομένων έχει κάνει πιο «σκοτεινή» την τεχνολογία και τις δυνατότητες που αυτή παρέχει, προειδοποίησε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Μιλώντας στο BBC, η Βεστάγκερ άσκησε κριτική στους κολοσσούς του χώρου της τεχνολογίας για κατάχρηση δεδομένων και έλλειψη σεβασμού προς τα δικαιώματα των πολιτών. Όπως τόνισε, υπάρχει ως έναν βαθμό προστασία, χάρη στους νέους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τα δεδομένα, ωστόσο πρόσθεσε πως η ανάγκη για πιο συντονισμένη δράση γίνεται όλο και πιο πιεστική.

«Μέσα σε αυτούς τους 12 μήνες, η σχέση μας με την τεχνολογία έγινε πιο σκοτεινή και πιο θολή, επειδή γίνεται ολοένα και πιο σαφές πως όλες οι φωτεινές και θετικές δυνατότητες της τεχνολογίας κινδυνεύουν να “σκοτεινιάσουν” λόγω της κατάχρησης δεδομένων, τη χειραγώγηση, την επίβλεψη, την έλλειψη σεβασμού προς τον πολίτη και τα ατομικά δικαιώματα».

«Γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι πρέπει πραγματικά να κάνουμε κάτι, και να το κάνουμε μαζί».

Υπενθυμίζεται πως το 2018 χαρακτηρίστηκε από σειρά σκανδάλων ως προς τη χρήση δεδομένων από τους κολοσσούς του Διαδικτύου και τις πρακτικές τους: Σε μια εξ αυτών, το Facebook βρέθηκε εκτεθειμένο στο πλαίσιο της υπόθεσης της Cambridge Analytica, έχοντας εκθέσει δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών. Επίσης, το Twitter, το Facebook και το YouTube δέχτηκαν έντονη κριτική λόγω στοιχείων πως οι πλατφόρμες τους χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία και άλλους για τον επηρεασμό και τη χειραγώγηση ψηφοφόρων στη Δύση, ενώ η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο- ρεκόρ, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, στη Google, για τη κατάχρηση του λειτουργικού της, Android, προκειμένου να ενισχύσει την – ήδη κυρίαρχη- θέση της στον χώρο των μηχανών αναζήτησης.

Πηγή:huffingtonpost.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •