Μάνος Χατζηδάκης: Το 2019 επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις για το ελληνικό χρηματιστήριο;

Κάθε άλλο παρά δικαίωσε τις αρχικές προσδοκίες η φετινή χρηματιστηριακή χρονιά κλείνοντας με απώλειες κοντά στο 20%. Οι τράπεζες αποδείχθηκαν για μια ακόμα χρονιά ο αδύναμος κρίκος της αγοράς αφού παρά την επιτυχή αντιμετώπιση της υιοθέτησης των προσαρμογών του ΔΠΧΠ9, το τεστ αντοχής τον Μάιο, την συνεπή μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και την εξάλειψη ουσιαστικά της έκτακτης χρηματοδότησης από το μηχανισμό ρευστότητας της τράπεζας της Ελλάδος δεν κατάφεραν να εμφανίσουν κάποια αξιόλογη κερδοφορία που να δημιουργήσει ενδιαφέρον για τις πολύ συμπιεσμένες αποτιμήσεις τους. Ακόμα και στις ανακοινώσεις για γενναία επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων μετά τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου η Αγορά στάθηκε με σκεπτικισμό απέναντι στο ρίσκο εκτέλεσης των σχετικών πλάνων αναζητώντας ισχυρότερους καταλύτες που θα έθεταν σε κίνηση την αύξηση του λειτουργικού αποτελέσματος. Από εκεί και πέρα η υπόθεση του Folli – Follie έπαιξε το ρόλο της κυρίως στην στάση των ξένων επενδυτών οι οποίοι ενσωμάτωσαν με την μορφή έκπτωσης ένα νέο ρίσκο στις αποτιμήσεις ακολουθώντας πολύ συντηρητικές επενδυτικές τακτικές. Η συρρίκνωση της αξίας συναλλαγών για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ήταν φυσικό επακόλουθο των επενδυτικών αναστολών αλλά και της μείωσης του αριθμού των εισηγμένων εταιριών.

Τα καλά θεμελιώδη δεν βοήθησαν

Από την άλλη πλευρά η οργανική κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών σταθεροποιήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, το πλήθος των κερδοφόρων εταιριών προσέγγισε το 60% και οι μερισματικές αποδόσεις και εισροές των μερισμάτων ήταν οι καλύτερες από το 2010. Το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά με ουσιαστική θετική μεταβολή στο ΑΕΠ ενώ θετική εικόνα παρουσίασαν οι δείκτες της ανεργίας, του Τουρισμού και των εξαγωγών. Μετά από καιρό αναθερμάνθηκαν τα εταιρικά deals με μεγάλη κινητικότητα στο χώρο του Real Estate, της Ενέργειας, του Τουρισμού και της Υγείας. Η πραγματοποίηση συναλλαγών σε χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων άνοιξε μια νέα αγορά με διαφορετικό προφίλ επενδυτών ενώ συνεχίστηκε ικανοποιητικά η έκδοση και εισαγωγή εταιρικών ομολόγων (241 εκατ. ευρώ) στο ΧΑ. Στο εξωτερικό οι διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν προς το τέλος της χρονιάς τροφοδοτήθηκαν από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας, την αναθεωρημένη προσδοκία μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης για το 2019 και το ύψος των αυξήσεων των επιτοκίων στην Αμερική. Η κατάσταση δεν έχει αποφορτιστεί και φαίνεται ότι στο ξεκίνημα του 2019 οι αγορές θα παραμείνουν νευρικές όσο οι παράγοντες αυτοί παραμένουν σε ισχύ.

Οι προσδοκίες για το 2019

Με αυτές τις παρακαταθήκες από το εγχώριο περιβάλλον ξεκινάει η επόμενη χρονιά η οποία ωστόσο έχει ανοικτά μέτωπα και εκκρεμότητες που η εξέλιξη τους θα έχει ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομική και χρηματιστηριακή πορεία της χώρας. Η εκπόνηση των επιχειρηματικών πλάνων μείωσης των κόκκινων δανείων, οι αποκρατικοποιήσεις και η έξοδος στις αγορές ομολόγων είναι τα βασικά θέματα σε μίκρο και μάκρο επίπεδο. Βέβαια, πριν από οτιδήποτε άλλο υπάρχουν οι κοινοβουλευτικές εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κάποια στιγμή μέσα στο 2019 με απώτατο όριο τον Οκτώβριο. Τα σενάρια θέλουν τον Μάρτιο και τον Μάιο ως μήνες με αυξημένη πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η αναμονή επομένως θα είναι κυρίαρχη έως την στιγμή της προκήρυξης των εκλογών ενώ η επόμενη ημέρα θα αποτιμήσει τους συσχετισμούς και την δυνατότητα ολοκλήρωσης μιας πλήρους τετραετούς θητείας.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κλείνει κοντά στο χαμηλό του εύρους διακύμανσης της χρονιάς ενώ η κυρίαρχη μακροχρόνια τάση είναι πτωτική. Η αναίρεση του πτωτικού σήματος απαιτεί την υπέρβαση των 720 μονάδων ενδεχομένως σε βάθος χρόνου λόγου της κατερχόμενης πορείας του ΚΜΟ -200 ημερών το κομβικό σημείο να βρίσκεται κοντά στις 700 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης στις αρχές Δεκεμβρίου έκανε μια πρώτη προσπάθεια απεγκλωβισμού από το πτωτικό κανάλι τιμών που ξεκινάει από τον Μάϊο και έχει δημιουργήσει μια εύθραυστη βάση τιμών στις 600 μονάδες. Η μεγάλη εικόνα δείχνει μια συσσώρευση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2012 και μετά, η οποία σε κάθε νέα βύθιση του Δείκτη χάνει σε δυναμική καθώς οι συναλλαγές που την υποστηρίζουν μειώνονται. Αυτό ωστόσο δεν πτοεί τους πωλητές οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν σταθερά τον έλεγχο της κατάστασης με εξαίρεση το πρώτο μισό του 2014. Η πρώτη εκτίμηση για το ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς είναι ότι η αγορά θα παραμείνει σε εύρος διακύμανσης με τους υπάρχοντες τζίρους. Το ανοδικό περιθώριο εύκολα μπορεί να πληρώσει τιμές κοντά στις 900 μονάδες αυτό ωστόσο προϋποθέτει αλλαγή της υπάρχουσας συναλλακτικής δυναμικής. Στο αρνητικό σενάριο η περιοχή των χαμηλών του 2016 (420 μονάδες) είναι η έσχατη ζώνη στήριξης με πρώτο ενδιάμεσο στάδιο τις 520 μονάδες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται το 2019 η μεταβλητότητα της Αγοράς θα αυξάνεται και θα εντείνεται ανάλογα με το αποτέλεσμα προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Και επειδή φέτος θα διεξαχθούν τουλάχιστον τρεις εκλογικές αναμετρήσεις ο βαθμός νευρικότητας θα είναι αυξημένος.

Οι εταιρείες που ξεχώρισαν

Οι εταιρίες που έχουν επιδείξει αντοχή και εξαιρετική επιχειρηματική συμπεριφορά στο πέρασμα των ετών της κρίσης παραμένουν στην πρώτη γραμμή των επιλογών μας για την επόμενη χρονιά. Jumbo, Μυτιληναίος, Αεροπορία Αιγαίου έχουν προβάδισμα στις προτιμήσεις μας ενώ από τις μικρότερες εταιρίες οι Quest, Φουρλής και Κρι – Κρι έδειξαν καλά μεγέθη, μερίσματα και ανάπτυξη κύκλου εργασιών παρά τις αντιξοότητες του εγχώριου περιβάλλοντος. Από τις τράπεζες η Alpha Bank έχει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και καλύτερης ποιότητας κεφάλαια ενώ το μεγάλο στοίχημα της επόμενης χρονιάς είναι η Ελλάκτωρ η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αναδιάρθρωσης.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •