Τα σχέδια Εθνικής, Πειραιώς για άντληση νέων κεφαλαίων

Νέα κεφάλαια από την αγορά, χωρίς να θιγούν οι παλαιοί μέτοχοι από εκδόσεις μετοχών, σχεδιάζουν να αντλήσουν, τη διετία 2019 – 2020, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν κορυφαία διοικητικά στελέχη των δύο τραπεζών στο Greek Conference της Goldman Sachs, την περασμένη Παρασκευή, γίνονται σχεδιασμοί για εκδόσεις κεφαλαίων δεύτερης διαβάθμισης (Tier 2), δηλαδή για την έκδοση τίτλων χρέους, οι οποίοι μπορούν να προσμετρώνται στα εποπτικά κεφάλαια.

Σχετικό report της Goldman αναφέρει ότι τα στελέχη της Πειραιώς έκαναν λόγο για τη γνωστή και αναμενόμενη φέτος έκδοση Tier 2, που έχει μετατεθεί για το 2019, λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικράτησαν στην αγορά. Πρόκειται για μια έκδοση 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν γίνει γνωστές από το φετινό καλοκαίρι.

Επιπλέον, όμως, τα στελέχη της τράπεζας έκαναν μια γενική αναφορά σε ένα «επιπρόσθετο χρηματοπιστωτικό εργαλείο». Αυτή η έκδοση, για την οποία δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, προγραμματίζεται το 2020.

Πάντως, οι σχεδιασμοί της τράπεζας γίνονται χωρίς να είναι γνωστό ακόμη το σχέδιο που θα εφαρμόσει για τη μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων, αφού, όπως ανέφεραν στελέχη της, η τράπεζα δεν έχει λάβει τελική απάντηση από τον SSM για το πλάνο μείωσης προβληματικών ανοιγμάτων της τριετίας 2019-2021.

Ενθαρρυντικό είναι, όμως, ότι η Πειραιώς είναι πολύ πιθανό να βρεθεί μπροστά σε μικρότερες απαιτήσεις πρόσθετων κεφαλαίων, καθώς δεν αποκλείεται να μειωθεί το «μαξιλάρι» εποπτικών κεφαλαίων που οφείλει να διατηρεί η τράπεζα για την κάλυψη υποεκτιμημένων κινδύνων (P2R). Αυτή η μείωση ενδέχεται να είναι σημαντική, από 3,75% σε 3%.

Η Εθνική είναι η δεύτερη τράπεζα που θα χρειασθεί κεφαλαιακή ενίσχυση, ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις των νέων εποπτικών κανόνων για ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας, που θα προστατεύει την τράπεζα σε περίπτωση απρόβλεπτα δύσκολων συνθηκών.

Όπως ανέφεραν στελέχη της Εθνικής, σύμφωνα με το report της Goldman, η τράπεζα σχεδιάζει να αντλήσει κεφάλαια με τίτλους Tier 2 για να καλύψει αυτές τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Η Εθνική δεν σκοπεύει να ακολουθήσει το μοντέλο της Eurobank, αλλά θα προχωρήσει σε σταδιακή μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων.

Σημειώνεται, πάντως, ότι όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί γίνονται πριν οριστικοποιηθούν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ οι ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαίου για το 2019. Αυτό αναμένεται να γίνει πριν το τέλος του Ιανουαρίου.

Πηγή:sofokleousin.gr

  •  
    2
    Shares
  •  
  •  
  • 2
  •