Πέντε βασικοί κανόνες πολιτικού πολιτισμού και επιτυχίας

Του Νίκου Ζόμπολα

Χθες βράδυ κάθισα και σκέφτηκα όλη την πορεία μου στα κοινά και την πολιτική και σε συνδυασμό με τις προσωπικές μου εμπειρίες στην ζωή και το επάγγελμα μου, κατέληξα σε πέντε βασικούς κανόνες που χρειάζεται να έχει κάποιος που ασχολείται με την πολιτική, ώστε να επιτύχει και να συμβάλλει και στον πολιτικό πολιτισμό:

1) Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί με τους γύρω μας.

Το να έχουμε την ανάγκη να συγκρινόμαστε με τους γύρω μας είναι ξεκάθαρα χαμηλή αυτοεκτίμηση, ένας άνθρωπος που είναι καλά με τον εαυτό του, ξέρει ακριβώς τι θέλει και που πάει και νιώθει δυνατός, δεν έχει ποτέ λόγο να μπαίνει σε συγκρίσεις με τους γύρω του. Ανταγωνιστικοί είναι αυτοί με χαμηλή αυτοεκτίμηση και με ελλιπή προσωπικότητα

2) Να έχεις προσωπικό στίγμα

Πρέπει να διαφοροποιείσαι από τους υπόλοιπους, να προκαλείς, να ασχολούνται μαζί σου.

Καλύτερα να πεις κάτι που θα προκαλέσει αντιδράσεις, παρά να μην πεις τίποτα.

Να σε θυμούνται.

Να έχεις φανατικούς εχθρούς και  φανατικούς φίλους στις απόψεις σου.

3)  Δεν εκνευριζόμαστε εύκολα και δεν ασχολείσαι με το τι λένε οι άλλοι, παίρνεις μόνο στα σοβαρά κριτική ανθρώπων που θεωρείς σημαντικούς, καλύτερους από σένα, που έχεις να πάρεις πράγματα από αυτούς και έχουν να επιδείξουν έργο ζωής και όχι μόνο θεωρία. Επίσης προσέχεις αυτούς που θα τους παίρνεις στα σοβαρά, να συμβαδίζει η θεωρία τους με τις προσωπικές επιλογές της ζωής τους. Όλους τους άλλους τους προσπερνάς αδιάφορα, άλλωστε εάν αρχίσεις και πετυχαίνεις, οι άλλοι θα ασχολούνται συνέχεια μαζί σου, θα σε φθονούν ενώ εσύ μπορεί να μην γνωρίζεις ούτε το όνομα τους.

4) Προστασία από τα πολιτικά λαμόγια που είναι και πολλά. Δεν θα ξεχνάς ποτέ ότι ζούμε στην εποχή του τσάμπα μάγκα και ο καθένας λέει και πλασάρει τον εαυτό του όπως θέλει, αλλά εσύ θα προσπαθείς πάντα να βλέπεις πίσω από την μάσκα, να κοιτάς τα έργα τους και τις επιλογές τους. Κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί από αυτά. Μπορεί να βλέπεις πλούτο και να δείχνει κάποιος επιτυχημένος επιχειρηματίας, αλλά να είναι κληρονομιές, να τρώει τα έτοιμα και να φοράει την μάσκα του πετυχημένου. Μπορεί να το παίζει επαναστάτης και ασυμβίβαστος και να ζει καταπιεσμένος μέσα σε έναν συμβατικό γάμο σαν προικοθήρας και όχι μόνο. Μπορεί να στο παίζει ξερόλας για την οικονομία, αλλά να μην έχει δημιουργήσει ποτέ και να μην ξέρει πώς να διαχειρίζεται έστω ένα μικρό περίπτερο. Μπορεί να σου λέει ότι είναι αναρχικός και να έχει δέκα ακίνητα από πίσω κερδισμένα στον καπιταλισμό. Οπότε τονίζω πάλι δεν κοιτάμε ποτέ την βιτρίνα που θέλει να μας πουλήσει ο άλλος, αλλά παρατηρούμε προσεκτικά πάντα τις επιλογές του και ποιες είναι οι δικές του προσωπικές επιτυχίες.

5) Ορθολογισμός 70% και ένστικτο 30%.

Από τα πιο βασικά και δώστε μεγάλη προσοχή. Μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε και να αποφασίζουμε μόνο ορθολογικά, όσο περισσότερο λειτουργούμε με την λογική και λιγότερο με το ένστικτο, δηλαδή το συναίσθημα, οι πιθανότητες σωστής επιλογής σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, είναι συντριπτικά μεγαλύτερες από το να ακολουθούμε το συναίσθημα, τα θέλω μας και την ψυχική μας ανάγκη. Το ένστικτο χρειάζεται σε δύσκολες επιλογές μόνο.

Ο ορθολογισμός σε οδηγεί στην επιτυχία και το ένστικτο σου αποφασίζει αν θα επιτυχείς τελικά, όχι ανάποδα.

Ο ορθολογισμός κάνει όλη την δουλειά και το ένστικτο βάζει το κερασάκι στην τούρτα.

Σε αναμονή εκλογικού οργασμού το 2019, με απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, εύχομαι να σας φανούν χρήσιμα και καλή επιτυχία σε όλους!

 

  •  
    22
    Shares
  •  
  •  
  • 22
  •