Μάνος Χατζηδάκης: Ποιος θα αναδειχθεί νικητής στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Σε μια αγορά που έχει καθηλωθεί μεταξύ 30 και 40 εκατ. ευρώ ημερησίως, το άκουσμα τριών διαγραφών από το δείκτη της Morgan Stanley ήταν επόμενο να κινητοποιήσει αντανακλαστικά πωλήσεων βάζοντας στο επίκεντρο της πίεσης και πάλι τον τραπεζικό κλάδο. Αντίβαρο σε κάποιο βαθμό στην πίεση των πωλήσεων, ήταν το σχέδιο το οποίο προτάθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος με το οποίο οι τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν έως και 50% τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις τους. Από εκεί και πέρα οι κινήσεις στην εγχώρια αγορά είχαν λίγο χρώμα αποτελεσμάτων, καθώς οι επενδυτές έδειξαν διάθεση να αξιολογήσουν την ικανοποιητική ως τώρα δημοσίευση μεγεθών από τις εισηγμένες εταιρίες.

Το σχέδιο για την αλλαγή κλίματος

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται να έχει πιθανότητες να αποτελέσει την βάση για την αλλαγή του κλίματος στις τράπεζες. Οι ανησυχίες της Αγοράς ως προς την επίτευξη των στόχων μείωσης των NPE’s μπορούν να περιοριστούν ή ακόμα και να ανασταλούν, αφού με μία κίνηση επιδιώκεται τα μεγέθη των κόκκινων δανείων να έρθουν στα επιθυμητά επίπεδα των στόχων του 2021. Η αρνητική επίδραση στα κεφάλαια των τραπεζών (200 – 300 μονάδες βάσης στο βασικό σενάριο ή 3-5 δις ευρώ σε κεφάλαια) είναι εντός των δυνατοτήτων αναπλήρωσης σε μια μελλοντική έξοδο στις αγορές, και σίγουρα πολύ πιο διαχειρίσιμη από το «μαρτύριο της σταγόνας» όπως εξελίσσονται οι πωλήσεις των προβληματικών χαρτοφυλακίων. Οι τράπεζες στην συνέχεια θα δείξουν πιο καθαρούς ισολογισμούς, θα αφιερώσουν περισσότερους πόρους στο παραδοσιακό τραπεζικό αντικείμενο, και θα αναζητήσουν κεφάλαια τα οποία θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία –και την οργανική τους κερδοφορία- και λιγότερο για να κλείσουν τρύπες ή να αγοράσουν «χρόνο».

Τεχνικά η πολυπλοκότητα του σχεδίου φαίνεται να εξασφαλίζει τις νομικές προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε να μην θεωρηθεί έμμεση κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες ή αύξηση του χρέους. Η πρώτη εντύπωση από την παρουσίαση του σχεδίου στις διοικήσεις των τραπεζών ήταν θετική και υποστηρικτική για την επιστροφή του συστήματος σε συνθήκες κανονικότητας. Μένει να φανεί επομένως στις 22 Νοεμβρίου, όταν και θα υπάρξει επίσημη δημοσίευση του σχεδίου στο ευρύ κοινό, ο τρόπος με τον οποίο θα εκτελεστεί η συναλλαγή, τα επιμέρους ρίσκα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε εντός της ζώνης συσσώρευσης, αφού για μια ακόμη φορά δεν κατάφερε να διασπάσει την αντίσταση των 650 μονάδων, επίπεδο από το οποίο διέρχεται πλέον και η πλαγιοκαθοδική αντίσταση από τις αρχές Αυγούστου. Τα τεχνικά δεδομένα δεν έχουν μεταβληθεί δραματικά, καθώς ο δείκτης περισσότερο ανάλωσε χρόνο παρά προχώρησε σε αποφασιστικές κινήσεις. Ο MACD και ο 30αρης κινητός παρέμειναν αγορασμένοι, οι ταλαντωτές κινούνται στην ουδέτερη ζώνη και το στρες είναι μοιρασμένο: Τόσο οι πωλητές όσο και οι αγοραστές έχουν επέμβει σε κομβικά σημεία της τάσης (650 και 610 μονάδες), δηλώνοντας ότι η αλλαγή των επιπέδων θα είναι μια σκληρή μάχη επιστρατεύοντας όλες τις διαθέσιμες εφεδρείες (Coca Cola, OTE, OΠΑΠ, Jumbo απέναντι σε Τράπεζες και ΔΕΗ) για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το παιχνίδι αν και φαίνεται προς το παρόν μοιρασμένο σύντομα θα αναδείξει νικητή, καθώς όλες οι ενδείξεις λύσης της συσσώρευσης συγκλίνουν το αργότερο προς τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η εβδομάδα που έρχεται

Το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας (19/11) φαίνεται να δίνει απαντήσεις στο θέμα των περικοπών των συντάξεων, αν και η τελική έγκριση δεν αποκλείεται να έρθει στο τελευταίο Eurogroup της χρονιάς στις 3 Δεκεμβρίου. Από το μέτωπο της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου την σκυτάλη παίρνουν οι Φουρλής (20/11) και Eurobank και Quest (22/11).

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
    29
    Shares
  •  
  •  
  • 29
  •