Μάνος Χατζηδάκης: Δημιουργούνται προσδοκίες στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Το σερί των τεσσάρων πτωτικών εβδομάδων διακόπηκε την εβδομάδα που πέρασε στο ΧΑ, καθώς η αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου βοήθησε στην αντιστροφή του κλίματος και την συγκράτηση του Γενικού Δείκτη. Παρά την συναλλακτική αδράνεια και την αύξηση της έντασης της μεταβλητότητας στο εξωτερικό οι εγχώριες μετοχές έδειξαν μια μάλλον ασυνήθιστη εικόνα -για τα φετινά δεδομένα- μετριοπαθών διακυμάνσεων περιορίζοντας το βάθος των ενδοσυνεδριακών χαμηλών αλλά και την εικόνα των τελικών κλεισιμάτων. Η υπερπουλημένη εικόνα των τραπεζών και ενδεχομένως κάποιες υπέρβαρες θέσεις πώλησης (short), να ενίσχυσαν την δυναμική της ανάκαμψης του τραπεζικού κλάδου ο οποίος ξεκίνησε την ανοδική του κούρσα από τα χαμηλά 32 εβδομάδων. Σταδιακά η αγορά μπαίνει στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της χρονιάς και δεν αποκλείεται η συμπεριφορά της Αγοράς να κινηθεί το Νοέμβριο και με βάση και με αυτή την διαχειριστική λογική.

Όλη η προσοχή στις τράπεζες

Από εκεί και πέρα η είδηση που θα μπορούσε να προσφέρει κάποιου είδους υποστήριξη σε θεμελιώδες επίπεδο δεν ήρθε, διατηρώντας τον προβληματισμό ως προς την βιωσιμότητα της ανόδου. Οι τράπεζες έχουν μπροστά τους κάποια νέα χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιη η θετική έκβαση τους. Η έλευση του Νοεμβρίου θα επιταχύνει τις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων, όπου και επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον, καθώς κάθε συναλλαγή γίνεται οδηγός για την αποτίμηση των υπολοίπων δανείων. Επίσης, εντός του Νοεμβρίου αναμένεται η τελική διαμόρφωση της πρότασης για την δημιουργία του σχήματος εγγύησης των κόκκινων δανείων (Asset Protection Scheme) που θα αφορά δάνεια ύψους 10 – 15 δις ευρώ. Στο τέλος του μήνα αναμένονται τα αποτελέσματα του εννεαμήνου από τα οποία θα διαπιστωθεί ο βαθμός της προόδου σε κόκκινα δάνεια, αναδιαρθρώσεις και οργανική κερδοφορία. Όλα τα παραπάνω είναι σε μια μόνιμη φάση αμφισβήτησης που εκτός από την πίεση που βγάζουν στην αποτίμηση λειτουργούν ανασταλτικά σε χαρτοφυλάκια συντηρητικού προφίλ.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά, η προσέγγιση των χαμηλών των 610 μονάδων (615,2 την Τρίτη), ενεργοποίησε κάποια αγοραστικά αντανακλαστικά τα οποία ώθησαν τον Γενκό Δείκτη ως τα επίπεδα των 640 μονάδων. Το ότι δεν «πληρώθηκαν» νέα χαμηλά θεωρείται μια θετική εξέλιξη, ενώ η συνεδρίαση που ακολούθησε ήταν καθαρά ανοδική κλείνοντας στο υψηλό ημέρας, ενεργοποιώντας μετά από ενάμιση μήνα σήμα αγορών από το MACD. Στο διάγραμμα της αγοράς οι 650 μονάδες αποτελούν τον επόμενο στόχο, αυτή την φορά με καλύτερες προϋποθέσεις αφού ο Γενικός Δείκτης έρχεται από επιβεβαίωση της στήριξης των 610 μονάδων. Χιλιογραμμένη αλλά πάντα επίκαιρη η συνθήκη αύξησης των συναλλαγών για την υπέρβαση των 650 μονάδων, καθώς οι κερδισμένοι των χαμηλών σε αυτό το σημείο θα θελήσουν να κατοχυρώσουν κάποιο μέρος από τα γρήγορα κέρδη τους. Συμπερασματικά, η συνέχιση της ανόδου έχει τον πρώτο λόγο την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εβδομάδα που έρχεται

Η ατζέντα αποκτά μεγαλύτερο βάθος την εβδομάδα που έρχεται. Πριν ολοκληρωθεί η δημοσίευση του εξαμήνου (εν προκειμένω 12μήνου για όσες εταιρίες κλείνουν χρήση το καλοκαίρι), η Μυτιλιναίος θα δώσει στην δημοσιότητα τα βασικά στοιχεία του εννεαμήνου το πρωί της ερχόμενης Τρίτης 30 Οκτωβρίου. Την Τετάρτη 31/10 θα διεξαχθεί η καθιερωμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων έξι μηνών, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τις λιανικές πωλήσεις του Αυγούστου.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •