Διά βίου μίζα

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; Το χειρότερο είναι ότι μας κουνάει το δάχτυλο. Ο Γιάννος δεν είναι κλέφτης, ένας απλός κλέφτης, αλλά η διαπλοκή κουστουμαρισμένη και υπερφίαλη, με τη βεβαιότητα της ταξικής υπεροχής της και το χαμόγελο που δουλεύτηκε μπροστά σε καθρέφτες και κάμερες.

Ο Γιάννος δεν είναι μόνος του, είναι ένας από τους πολλούς στο σύστημα της συνενοχής που είναι έτοιμοι, ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά της επιβίωσής τους, να φωνάξουν ότι όλα είναι σκευωρία, πολιτική δίωξη και εκδίκηση. Είναι έτοιμοι να δηλώσουν ότι οι αριθμοί των λογαριασμών της μίζας είναι αριθμοί τηλεφώνων και οι αμαρτωλές offshore επιχειρηματικά οχήματα τα οποία καβάλησαν τυχαία στον δρόμο.

Όχι, το θέμα δεν είναι ο Γιάννος, γιατί αν πεις ότι είναι ο Γιάννος κάνεις την παραδοχή ότι όλα ήταν ένα στιγμιαίο λάθος, η κακιά η ώρα ή η κακιά (δεύτερη) γυναίκα, όπως διαβεβαιώνει με άφθονο σεξισμό στο Twitter ο Γιώργος Κύρτσος.

Ο Γιάννος είναι η φανταχτερή περικοκλάδα της Σημιτικής χλωρίδας, που κοπρίστηκε με όλα τα λύματα της εγχώριας διαφθοράς. Ένα από τα τέρατα της αιμομικτικής σχέσης των πολιτικών με τους κρυφούς χρηματοδότες τους. Είναι η διασταύρωση του Σημιτικού εκσυγχρονισμού με την υποκρισία, της δήθεν ανάπτυξης με τα εκβιαστικά διλήμματα που την παγίωναν. Ή θα κάνουμε Ολυμπιακούς Αγώνες ή θα καταστραφούμε, ή θα επιλέξουμε ευρώ ή θα διαλυθούμε, ή θα αγοράσουμε όπλα ή θα εξαφανιστούμε.

Ο Γιάννος είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα του Σημίτη-Ιανού. Τα υπόλοιπα είναι ο Τσουκάτος, ο Μαντέλης, ο Στουρνάρας, ο Βενιζέλος, όλοι αυτοί που έβαλαν το χέρι στην τσέπη μας πριν μας βάλουν το μαχαίρι στον λαιμό.

Κοιτάξτε λίγο πίσω όλες αυτές τις συμπτώσεις και την αλληλουχία των σχέσεων. Ο Γιάννος ήταν το παιδί του Σημίτη, το καμάρι και το αντιστάθμισμα στη δική του πολιτική δυσλεξία. Ο Γιάννος επέλεξε να βάλει στο πλάι του τον άλλο Γιάννο, τον Στουρνάρα. Τον έβαλε στην πολιτική αλλά και τη ζωή του. Μεσοτοιχία ήταν οι βίλες τους στη Σύρο που αγοράστηκαν την ίδια εποχή, μετά τον χαμό στο χρηματιστήριο όπου και οι δυο τους έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η βίλα του Παπαντωνίου αγοράστηκε με παρένθετο πρόσωπο τον ταμία του, Ανδρέα Μπάρδη, που τώρα τον κάρφωσε. Όταν ο Στουρνάρας τοποθετήθηκε ελέω Παπαντωνίου στην Εμπορική, στο ΔΣ της τράπεζας τον συνόδευε ο Γιώργος Κανδαλέπας, που σήμερα ερευνάται ως ο δεύτερος ταμίας του Γιάννου. Ολοι τους μια παρέα και κυρίως μια πολιτική.

Όταν η χώρα έπεσε στα βράχια της κρίσης όλοι τους –και ο Γιάννος που τα έφαγε και οι άλλοι που δεν ξέρουμε τι έκαναν αλλά σίγουρα έβρισκαν ευχάριστη την παρέα τους και αόρατη την κλεψιά– σήκωσαν το δάχτυλο και τα έβαλαν με τον κόσμο. Για τον Στουρνάρα χρειάζονταν περικοπές. Για τον Σημίτη θυσίες και για τον Γιάννο Παπαντωνίου να μάθει επιτέλους ο Ελληνας να πειθαρχεί. Ναι, σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ο Γιάννος του Σημίτη είχε πει ότι για την κρίση φταίει ότι «η Ελλάδα δεν έχει δυνατότητα και κουλτούρα σταθερότητας και πειθαρχίας». Ο ίδιος είχε, στοιβάζοντας εκατομμύρια στις ελβετικές τράπεζες.

Όσοι ήταν με τα μπούνια στη διαφθορά ή όσοι τους δικαιολογούσαν και συγκυβερνούσαν μαζί τους έλεγαν ακριβώς τα ίδια πράγματα, κουνώντας με τον ίδιο τρόπο το δάχτυλο μπροστά στο πρόσωπο του κοσμάκη που είχε πέσει θύμα της ληστείας τους και με το χρηματιστήριο και με τους Ολυμπιακούς και με τους εξοπλισμούς.

Τον Μάρτιο του 2017 ο Κώστας Σημίτης, ο πρωθυπουργός που έβλεπε τις μίζες να περνούν, έδωσε συνέντευξη στη Σία Κοσιώνη και τον Παύλο Τσίμα ύστερα από 16 χρόνια σιωπής. Ηταν λίγες μέρες μετά την άσκηση δίωξης στον Γιάννο Παπαντωνίου. Ο πρώην πρωθυπουργός, που ως τότε δήλωνε οπαδός των σταθερών κυβερνήσεων, ξαφνικά είπε ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι καταστροφική και επικίνδυνη για τη διαπραγμάτευση και ότι η καταπολέμηση της διαφοράς δεν γίνεται με εξεταστικές, γιατί έτσι καλλιεργείται η εχθρότητα. Χαρακτήρισε μάλιστα τη διαφθορά κοινωνικό φαινόμενο, κάτι δηλαδή σαν τα ναρκωτικά και τις μονογονεϊκές οικογένειες που θέλουν φροντίδα και αγάπη. Φυσικά οι δυο δημοσιογράφοι δεν τον ρώτησαν ούτε για τον διωκόμενο Γιάννο ούτε για τη διαφθορά που απλώθηκε στις μέρες του υπό την εποπτεία του, ενώ έπειτα από λίγες μέρες η Φώφη ζήτησε κι αυτή πρόωρες εκλογές.

O Γιάννος δεν είναι μόνος· έχει και συνένοχους και υποστηρικτές. Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ βιώνουν την αμηχανία μπροστά στο φαινόμενο του Γιάννου με χειροπέδες. Ζουν σε ένα πολιτικό πένθος που εκ των πραγμάτων τους ενοχοποιεί. Τις ημέρες που κλήθηκε να απολογηθεί στην ανακρίτρια με ανοιχτό το ενδεχόμενο της προφυλάκισής του η αφρόκρεμα του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα, με προεξάρχουσα τη σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη Μιράντα Ξαφά, παρουσίασε το βιβλίο του Γιάννου «Αντιμέτωποι με το μέλλον». Στην πραγματικότητα ομολογούσαν ότι ο Γιάννος είναι το μέλλον, πρέπει να είναι το μέλλον σε αυτό που είχαν χαράξει μαζί. Το έδειχνε και ο ίδιος στην ανάκριση μαζί με τη σύζυγό του όταν χτύπαγαν τις πόρτες στο ανακριτικό γραφείο και δήλωναν με οίηση και αλαζονεία ότι δεν μπορούν να τους αγγίξουν. Σε αυτό ειδικά μοιάζουν όλοι της παρέας Γιάννου. Αλλά η Ιστορία δημιουργεί πάντα επαναλήψεις για να γελάει σε τέτοιες περιπτώσεις. Θυμάμαι όταν πριν από χρόνια έκανα ένα ντοκιμαντέρ για την πτώση και την εκτέλεση του Τσαουσέσκου, που οι στρατιώτες του εκτελεστικού αποσπάσματος μου έλεγαν ότι τους έκανε εντύπωση ότι όταν ο στρατηγός Βοϊβουλέσκου τους διέταξε να οπλίσουν και να σκοπεύσουν, ο Νικολάε Τσαουσέσκου και η Έλενα φώναζαν ότι άκουγαν τις φωνές του λαού που έρχεται να τους σώσει. Οι φίλοι του Γιάννου ακούνε φωνές. Ο καθένας για τον δικό του λόγο.

Κώστας Βαξεβάνης

Πηγή:documentonews.gr