Σε κλοιό ο πρόεδρος της Βραζιλίας – Κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας ζήτησε την Τρίτη από τον γενικό εισαγγελέα να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του προέδρου της χώρας Μισέλ Τέμερ και άλλων δέκα προσώπων, συμπεριλαμβανομένης της κόρης του, για διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και σύσταση και συμμορία.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία διενεργεί έρευνα εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο για να εξακριβωθεί εάν ο Τέμερ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2016 δωροδοκήθηκε για να υιοθετηθεί με διάταγμα τον Μάιο του 2017 μια απόφαση που ευνοούσε εταιρείες του κλάδου των λιμανιών.

Εναπόκειται πλέον στην εισαγγελία να αποφασίσει εάν θα ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου, εάν θα ζητήσει πιο εμπεριστατωμένη έρευνα, ή εάν θα θεωρήσει την υπόθεση λήξασα και θα τη βάλει στο αρχείο.

Βάσει του Συντάγματος της Βραζιλίας, είναι προϋπόθεση να δοθεί έγκριση από το Κογκρέσο προκειμένου το Ανώτατο Δικαστήριο να μπορέσει να διενεργήσει έρευνα και κατόπιν δυνητικά να ασκήσει δίωξη εναντίον ενός αρχηγού του Κράτους.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία ζήτησε να δεσμευθούν τα περιουσιακά στοιχεία όλων των προσώπων τα οποία αφορά η έρευνα για την υπόθεση, καθώς επίσης και να συλληφθούν προληπτικά τέσσερα εξ αυτών.

Ο δικαστής του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου που παρέλαβε την έκθεση της ομοσπονδιακής αστυνομίας δήλωσε πως θα αναμείνει την απόφαση της εισαγγελίας.

Την περασμένη χρονιά, σε βάρος του Τέμερ διενεργήθηκαν δύο έρευνες της εισαγγελίας για διαφθορά και σύσταση εγκληματικής πργάνωσης. Και στις δύο περιπτώσεις το Κογκρέσο αποφάσισε η εξέταση των υποθέσεων αυτών να ανασταλεί, τουλάχιστον ως την ολοκλήρωση της θητείας του προέδρου, την 1η Ιανουαρίου 2019.

Πηγή:zougla.gr

  •  
    2
    Shares
  •  
  •  
  • 2
  •