Μυστήριο με “κινεζικούς δράκους” στην Ιντερπόλ

Η σύζυγος του προέδρου της Ιντερπόλ Μενγκ Χονγκγουέι, ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από περίπου 10 ημέρες, ήταν εξαιρετικά ταραγμένη όταν μίλησε με τους αστυνομικούς στην πόλη Λυών της Γαλλίας, όπου εδρεύει και ο Οργανισμός. Είχε λάβει στο κινητό της και μάλιστα από την τηλεφωνική συσκευή του συζύγου της μια φωτογραφία που έδειχνε ένα μαχαίρι. Το μήνυμα ήταν σαφές. Ανεξάρτητα ποιος έστειλε την εικόνα, ο σύζυγός της ή κάποιος άλλος ξεκαθάριζε πως η ζωή του προέδρου της Ιντερπόλ βρίσκεται σε κίνδυνο. Άλλωστε, η δικαστική αστυνομία της Γαλλίας ήδη από την Παρασκευή είχε τεθεί σε κόκκινο συναγερμό.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το αρχηγείο της Ιντερπόλ η Γκρέις Μενγκ δήλωσε ότι το τελευταίο μήνυμα που έλαβε από τον σύζυγό της πριν από την εξαφάνισή του στις 25 Σεπτεμβρίου ήταν ένα εικονίδιο που έδειχνε μόνο ένα μαχαίρι.

«Αυτή η υπόθεση αφορά τη διεθνή κοινότητα» δήλωσε η Μενγκ δείχνοντας το τηλέφωνό της στις τηλεοπτικές κάμερες.

Σύμφωνα με την ίδια, την τελευταία φορά που είχε νέα από τον σύζυγό της από τότε που αποχώρησε για την Κίνα, έλαβε αρχικά ένα μήνυμα στα κινεζικά, το οποίο έγραφε «περίμενε τηλέφωνό μου», και μετά ένα εικονίδιο που, σύμφωνα με την ίδια, έστελνε το μήνυμα ότι η ζωή του διέτρεχε κίνδυνο.

«Δεν είμαι σίγουρη τι του έχει συμβεί» πρόσθεσε. Επίσης, αρνήθηκε να φωτογραφηθεί λέγοντας ότι φοβάται για τον εαυτό της αλλά και για τα παιδιά της.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, Γιούργκεν Στοκ, δήλωσε ότι η υπηρεσία ζήτησε και αναμένει διευκρινίσεις από τις κινεζικές Αρχές για την εξαφάνιση του Χονγκγουέι. Παράλληλα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρόσθεσε ότι η Ιντερπόλ αναμένει διαβεβαιώσεις από τις Αρχές της Κίνας ότι ο πρόεδρος είναι καλά στην υγεία του.

Κίνα: Ο πρόεδρος διερευνάται για δωροδοκία

Όπως αναφέρεται όμως σε ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Ασφαλείας, ο πρώην πρόεδρος της Ιντερπόλ ερευνάται ως ύποπτος για δωροδοκία.

Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι ο Χονγκγουέι έχει «δεχθεί δωροδοκίες» και προσθέτει ότι θα γίνει έρευνα εναντίον οποιουδήποτε άλλου έχει δωροδοκηθεί.

«Η έρευνα κατά του Μενγκ Χονγκγουέι αφορά σε δωροληψία και δωροδοκία. Η εξέταση για ενδεχόμενη παράβαση των νόμων είναι πολύ επίκαιρη, απολύτως ορθή, ακόμη και σοφή» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παραιτήθηκε από επικεφαλής – Κρατείται ως ύποπτος λένε οι Κινέζοι

Υπενθυμίζεται πως ο 64χρονος Χονγκγουέι, που είναι αναπληρωτής υπουργός Ασφαλείας της Κίνας, παραιτήθηκε την Κυριακή από την προεδρία της Ιντερπόλ, μετά τις αναφορές πως έχει συλληφθεί ως ύποπτος ότι βοηθούσε συγκεκριμένη εταιρεία να υπογράψει συμφωνία στον χώρο της κυβερνοασφάλειας.

Οι κινεζικές Αρχές επιβεβαίωσαν σύμφωνα με το Associated Press ότι κρατείται στην Κίνα ως ύποπτος για «παράνομη συμπεριφορά» και βρίσκεται υπό καθεστώς έρευνας.

Η παραίτησή του ήρθε την ίδια ημέρα που η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Κίνας ανακοίνωσε ότι ο Χονγκγουέι είναι στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης.

Mάλιστα, η Ιντερπόλ έκανε αμέσως γνωστό πως τα καθήκοντα του Χονγκγουέι αναλαμβάνει ο Νοτιοκορεάτης αντιπρόεδρος Κιμ Γιουν Γιανκ.

Η σύζυγος του Χονγκγουέι, που μένει στη γαλλική πόλη Λυών, όπου βρίσκεται και το αρχηγείο της Ιντερπόλ, δήλωσε την εξαφάνισή του στην αστυνομία, αφού δεν είχε νέα του από τις 25 Σεπτεμβρίου, όταν αναχώρησε από τη Γαλλία για την Κίνα. Αργότερα, τα κινεζικά Μέσα μετέδωσαν ότι ο Χονγκγουέι συνελήφθη από τις Αρχές αμέσως μόλις έφτασε στην Κίνα.

Πηγή:zougla.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •