Φύλλο και φτερό η Folli Follie

Την εξέταση όλων των οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie τουλάχιστον σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή από την εξαγορά των ΚΑΕ το 2008, σχεδιάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να πέσει φως στη θηριώδη «μαύρη τρύπα» του 1 δισ. δολ. στον τζίρο και των 290 εκατ. δολ. στα ταμειακά διαθέσιμα που έβγαλε το πόρισμα της Alvarez & Marsal, αλλά και στο δίκτυο εταιρειών-φαντασμάτων, στους τεχνητά φουσκωμένους τζίρους και στα χαριστικά δάνεια, όπως προκύπτει από την έρευνα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Ρεπορτάζ: Ξανθή Γούναρη

Με την εταιρεία στον αέρα, χωρίς διοίκηση ούτε ορκωτό ελεγκτή, και την εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς βαριά πληγωμένη από το μεγαλύτερο εταιρικό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών, επιπέδου Enron και Parmalat, η σύνταξη αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων 2017, οι οποίες στη συνέχεια θα ελεγχθούν από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία, φαίνεται ότι αργεί, «ροκανίζοντας» την ελάχιστη εμπιστοσύνη της αγοράς προς τον όμιλο Folli Follie.

Κι αυτό γιατί πληροφορίες αναφέρουν ότι καμία από τις τέσσερις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες, τις λεγόμενες big4, δεν δέχεται να αναλάβει το έργο αυτό (εξαιρείται η Ε&Y, η οποία δεν δύναται να έχει αυτό τον ρόλο δεδομένου ότι έχει ήδη αναλάβει να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στη Folli Follie). Ο λόγος είναι ότι θεωρούν τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, CEO της εταιρείας, ξένο σώμα και προτείνουν την απομάκρυνσή του από τη διοίκηση προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση στην εταιρεία. Ο CEO, ωστόσο, υποστηρίζει προς όλες τις πλευρές πως αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Αγνωστο είναι όμως και ποιος θα συντάξει τις αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2017 της Folli Follie, καθώς η θέση του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας δεν έχει καλυφθεί ακόμη, ενώ κενά υπάρχουν και στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου μετά την παραίτηση του Δημήτρη και της Καίτης Κουτσολιούτσου.

Η επιμονή του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ο οποίος έφτασε να δηλώσει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του πατέρα του, Δημήτρη, υποδεικνύοντάς τον ως μοναδικό φταίχτη, ενδέχεται να σχετίζεται με το ποινικό μέρος της όλης υπόθεσης, καθώς η έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ αναμένεται και η έκδοση του β΄ μέρους του πορίσματος της Alvarez & Marsal, που αφορά την εγκληματολογική (forensic) έκθεση.

Και ο ορκωτός…

Στο κάδρο μπαίνει και ο ορκωτός λογιστής Γιώργος Βαρθαλίτης της εταιρείας Ecovis, που για σειρά ετών έχει συνδέσει την επαγγελματική του πορεία με τη Folli Follie, καθώς υπογράφει το «καλώς έχειν» των οικονομικών της καταστάσεων. Παρά την επιστολή ανάκλησης της έκθεσης ελέγχου του ισολογισμού της Folli Follie για το 2017, στην οποία προέβη στα μέσα Ιουλίου ο Γ. Βαρθαλίτης (επικαλούμενος λανθασμένες πληροφορίες που του είχαν δοθεί και από τον ορκωτό λογιστή της θυγατρικής της Folli Follie στην Ασία), παραπέμπεται και στην πειθαρχική διαδικασία της ΕΛΤΕ, αφού, σύμφωνα με τον νόμο, έχει την αποκλειστική ευθύνη για τις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου.

Η Ecovis VNT Auditing, ανεξάρτητο μέλος του δικτύου της Ecovis International, δημιουργήθηκε το 2014 και ο Γιώργος Βαρθαλίτης, ο οποίος πριν από 18 χρόνια ήταν δίπλα στην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια στην έρευνα για τις 23 εταιρείες-φούσκες, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κατέχοντας το 37,1%. Η Χρυσούλα Τσακαλογιάννη, με την οποία ο Γ. Βαρθαλίτης ήταν ελεγκτικό δίδυμο, είναι μέλος του ΔΣ της Ecovis VNT Auditing, έχοντας το 5,2% των μετοχών.

Ο τζίρος της Ecovis VNT για το 2017 ήταν 1,79 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο τελευταίος δημοσιοποιημένος ισολογισμός της εταιρείας είναι αυτός της χρήσης του 2015, οπότε είχε κύκλο εργασιών ύψους 2,43 εκατ. ευρώ και τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 266,6 χιλ. ευρώ.

Κίνδυνος για «ξαφνικό θάνατο»

Ο χρόνος τρέχει εναντίον της εταιρείας όσο στην υπόθεση εξακολουθούν να υπάρχουν σκοτεινά σημεία και ήδη η αγορά προεξοφλεί τα χειρότερα. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία χρειάζεται τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ μηνιαίως για να αγοράζει εμπόρευμα από τους προμηθευτές της, οι οποίοι μάλιστα έχουν απαιτήσει να προπληρωθούν, όπως αναφέρεται στην αίτηση για υπαγωγή της στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες καθυστερήσεις πληρωμών – όχι στην καταβολή μισθών αλλά σε ενοίκια, προμηθευτές κ.ά. Την ίδια ώρα κινητικότητα παρατηρείται και μεταξύ των δυνάμει διεκδικητών των εμπορικών σημάτων που η Folli Follie αντιπροσωπεύει στην ελληνική αγορά. Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο Documento εκτιμούν πως παρότι η μεταβίβαση συμμετοχών και αντιπροσωπειών του ομίλου δεν είναι απλή, καθώς υπάρχουν ισχυρές ρήτρες, είναι σχεδόν σίγουρο ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν καταιγιστικές εξελίξεις στο θέμα αυτό και προβλέπουν σκληρή μάχη για τη διεκδίκηση των εμπορικών σημάτων. Aλλωστε η πίεση της Folli Follie σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα είναι μεγάλη, καθώς, εκτός των άλλων, δεν μπορεί να προβεί ούτε σε ρευστοποίηση της συμμετοχής της στην Dufry (804.728 μετοχές) που δεσμεύεται από SPA (stock purchase agreement).

Εν μέσω όλου αυτού του κυκεώνα και ενώ οι πιστωτές της Folli Follie καραδοκούν για τη μεταβίβαση ενεχύρων και ειδικότερα του 10% της FF Group στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων Attica, το οποίο δεν «προστατεύεται» όπως το υπόλοιπο 26%, η Deloitte, ως κύριος χρηματοοικονομικός σύμβουλος της εταιρείας, θα επιχειρήσει να καταρτίσει τις προβλέψεις ρευστότητας και να αναπτύξει το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης. Η Deloitte θα συνεργαστεί στενά με τον διευθυντή αναδιάρθρωσης του ομίλου Δημήτριο Κουβάτσο, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε διατελέσει γενικός διευθυντής χρηματοοικονομικών του ΟΤΕ την περίοδο 1999-2003, ενώ ήταν και ένας από τους 64 εμπλεκόμενους στη σκανδαλώδη υπόθεση με τις μίζες της Siemens.

Πηγή:documentonews.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •