Τι κρύβεται πίσω απο το μυστηριώδες λεωφορείο και τα σβησμένα φώτα της δημοσιότητας της μαγευτικής Αστυπάλαιας!


Αποκλειστική Συνέντευξη στον Χρήστο Παπαθεοφάνους του Δημάρχου Αστυπάλαιας, Πανορμίτη Κονταράτου.

Νησί ξεχωριστό. Τουριστικός προορισμός, διαφορετικός. Έχει θέση που θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία διαμάχης μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων (υπάγεται στα Δωδεκάνησα έχοντας όμως κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική).

Πεταλούδα… (λόγω σχήματος) που δίνει άλλη αίγλη στο Νότιο Αιγαίο.
Άγονη γραμμή (όχι και τόσο διότι έχουν αυξηθεί πλέον τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τον Πειραιά, ενώ η πρόσβαση είναι εφικτή και με αεροπλάνο).

Το πλέον ψαγμένο νησί σύμφωνα με την «TELEGRAPH«.
Άγνωστο νησί χαρακτηρίστηκε από τη γερμανική «DIET WELT» και όχι άδικα λόγω του ότι αρκετοί Έλληνες αγνοούσαν τέτοια ομορφιά.
Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί παρουσιάζοντας αύξηση στον αριθμό των τουριστών (ντόπιων και ξένων).

Διεθνώς αναγνωρισμένο από το 2016 και μετά. Για του λόγου το αληθές: Τον Μάρτιο του 2017 απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια για την τοπική κουζίνα (μετείχε στη γαστρονομική εκδήλωση «JAMES BEARD FOUNDATION» στη Νέα Τόρκη). Τον Μάιο του ίδιου έτους χρίστηκε πρέσβειρα της Ελλάδας στους εορτασμούς της Ημέρας της Ευρώπης στις Βρυξέλλες. Το 2016 η Trivago της απένειμε αργυρό μετάλλιο όσον αφορά στους κορυφαίους νησιωτικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η Αστυπάλαια μόνο τυχαία δεν είναι αποδεικνύοντας ότι για να προσελκύσει κόσμο μια νήσος, δεν χρειάζεται να έχει το χαρακτήρα της κοσμοπολίτισσας.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στα πανηγύρια τα οποία ξεκινούν από τις 2 Φεβρουαρίου (γιορτή της Παναγίας της Φλεβαριώτισσας) και κορυφώνονται τον Δεκαπεντάγουστο με το πανηγύρι της Παναγίας της Πορταϊτισσας (προσφέρεται δωρεάν το περίφημο Λαμπριανό που είναι κατσίκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια).

Η διάρκεια της τουριστικής περιόδου έχει μεγαλώσει , μήνυμα αισιόδοξο όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα μας ο δήμαρχος του νησιού Πανορμίτης Κονταράτος (κάτοχος του συγκεκριμένου αξιώματος εδώ και 20 χρόνια) αποκαλύπτοντας ότι αποσκοπεί στην επιμήκυνση της. Ας σημειωθεί ότι επί των ημερών του, έγιναν σημαντικά έργα στο νησί όπως το νέο λιμάνι (Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου του 2019 θα αποχωρήσει από τη δημαρχία).

Ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε στις χάρες που έχει το εν λόγω νησί, στις ενέργειες των τοπικών φορέων στο ζήτημα των επισκεπτών π.χ. τοπικές εκδρομές, μέτρα προστασίας περιβάλλοντος, στην αντιμετώπιση της Αστυπάλαιας από τα Μ.Μ.Ε., στη γραφειοκρατία που δυσκολεύει την επίλυση προβλημάτων και στον αθλητισμό ο οποίος σε αυτό τον τόπο δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.

-Ποιος είναι ο απολογισμός της τουριστικής περιόδου για το 2018;

«Το 2018 η τουριστική περίοδος ήταν πάρα πολύ καλή και μάλιστα καλύτερη από την προηγούμενη. Η επισκεψιμότητα αυξήθηκε. Το αισιόδοξο μήνυμα είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.»

 

-Γιατί η Αστυπάλαια βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια;

«Γίνεται προσεκτική προσπάθεια. Προσανατολισμός μας είναι η ποιότητα και η ο προσδιορισμός ταυτότητας του νησιού, δηλαδή νησί με ποιότητα ζωής στο οποίο ο επισκέπτης απολαμβάνει θετική αύρα. Διαθέτουμε οικιστικό χρώμα, δαντελωτές…ακτές, καταπληκτικό περιβάλλον.
Έχουμε σοβαρές υποδομές στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος με καινούργια δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ΧΥΤΑ, χωματερή κλπ.»


-Ποιοι λόγοι μπορούν να κάνουν κάποιους να επισκεφτούν την Αστυπάλαια;

«Το ελκυστικό χρώμα της, οι παραδοσιακοί οικισμοί, το φυσικό περιβάλλον, το κάστρο! Ο επισκέπτης μπορεί να ηρεμήσει, να ψυχαγωγηθεί και να απολαύσει τη φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων.»

-Θέλετε να αξιοποιηθεί περισσότερο το νησί, π.χ. να γίνει η Μύκονος της Δωδεκανήσου;

«Δεν προσβλέπουμε στη μαζική επισκεψιμότητα, αλλά στην επέκταση της τουριστικής περιόδου με καινοτόμες δράσεις όπως είναι οι περιπατητικές διαδρομές. Επιθυμούμε να ισχυροποιήσουμε την ταυτότητα του νησιού.»

-Πώς αντιμετωπίζεται το νησί από τα Μ.Μ.Ε.;

«Τα μικρά νησιά δεν είναι στο επίκεντρο των Μ.Μ.Ε. Η Αστυπάλαια τα τελευταία χρόνια έχει σχετικά καλή αντιμετώπιση και έχει κερδίσει από αυτό.»

-Τον περασμένο Ιούλιο παρατηρήθηκε πρόβλημα με το πόσιμο νερό στην περιοχή της Ανάληψης. Πού οφειλόταν;

«Το πόσιμο νερό αποτελεί πρόβλημα για τα νησιά. Στην Μαλτεζάνα παρατηρήθηκε ακραία κλιματολογική αλλαγή (Τέσσερα χρόνια χωρίς να βρέχει). Πήγαμε σε αλλαγή πλεύσης στον τομέα της αφαλάτωσης, διότι το νερό (της αφαλάτωσης) έγινε θάλασσα. Δυστυχώς οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής ταλαιπωρήθηκαν για είκοσι ημέρες. Είναι όμως άδικο να διαμαρτύρονται μιας και εγκαταστάθηκε η μονάδα. Συνιστώ να κάνουν υπομονή.

Πρόβλημα με το νερό αρχίζει να φαίνεται με τη λιμνοδεξαμενή (λειτουργικό έργο) της οποίας η στάθμη έπεσε και θα χειροτερέψει η κατάσταση αν συνεχιστεί η ανομβρία. Με τη γραφειοκρατία που επικρατεί είναι δύσκολη η επίλυση του προβλήματος.»


-Γιατί από τον παραλιακό δρόμο της Ανάληψης δεν περνάει το λεωφορείο;

«Δεν υπάρχει σκοπιμότητα. Τη συγκοινωνία της Αστυπάλαιας έχουν αναλάβει ιδιώτης και επικουρικά ο Δήμος του νησιού. Βάσει σχεδιασμού το λεωφορείο πρέπει να περνάει από επαρχιακό δίκτυο. Η παραλία της Ανάληψης είναι πολύ μικρή σε εύρος. Σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη που έγινε, για να περνάει το λεωφορείο πρέπει ο συγκεκριμένος δρόμος να γίνει μονόδρομος ή να καταργηθεί η στάθμευση των οχημάτων. Θα προκαλούσε κυκλοφοριακό πρόβλημα και θα υπήρχε θέμα με την αστυνόμευση λόγω του ότι διαθέτουμε μικρό αριθμό αστυνομικών.
Έχει εξηγηθεί στους καταστηματάρχες το κυκλοφοριακό κομφούζιο που θα γινόταν και ότι δεν θα ήταν σωστό να κάθονται οι λουόμενοι στις ξαπλώστρες και να ακούν κάθε τόσο το θόρυβο του διερχόμενου λεωφορείου. Άλλωστε η Αστυπάλαια είναι μικρή, οι αποστάσεις μικρές και μαθαίνουν εύκολα οι επισκέπτες τα μέρη του νησιού. Δεν γίνεται να περνάει το λεωφορείο έξω απ’ όλα τα μαγαζιά. Δεν χρειάζεται να περνάει από παντού.»

-Ο αθλητισμός στην Αστυπάλαια περνάει σχεδόν απαρατήρητος. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι σκοπεύετε να κάνετε προκειμένου να τον τονώσετε;


«Έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε. Δυστυχώς η κάκιστη σύνδεση με τα άλλα νησιά του νομού αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

Για παράδειγμα για να πάει η ομάδα (αν είχαμε) να παίξει και να μείνει σε ένα μεγάλο νησί όπως η Ρόδος ή η Κως μπορεί να χρειαστεί τρεις ή και επτά ημέρες. Καταλαβαίνουμε λοιπόν την αδυναμία συμμετοχής στο τοπικό πρωτάθλημα. Παλαιότερα είχαμε δύο, τρεις ομάδες και διοργανώναμε τοπικά πρωταθλήματα τα καλοκαίρια. Συμμετείχε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Άνθιμος Καψής ο οποίος κατάγεται από την Αστυπάλαια. Τα τελευταία χρόνια διοργάνωνε τέτοιους αγώνες ο γιος του Μιχάλης (πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και της Μπορντό).
Αναπολούμε εκείνες τις εποχές. Δυστυχώς στις μέρες μας δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους. Παίζει βέβαια ρόλο το ότι το γήπεδο ποδοσφαίρου είναι απομακρυσμένο και εγκαταλελειμμένο. Διαθέτουμε όμως γήπεδο 5Χ5 (δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια).

Στη Χώρα του νησιού υπάρχει αίθουσα μυικής ενδυνάμωσης στην οποία οι νέοι βρίσκουν απασχόληση παρότι δεν λειτουργεί όπως θέλουμε.

«Θα ήθελα να ερχόταν στο νησί μας ο Χατζηπαναγής, ο αρτίστας… του ποδοσφαίρου»


Σκοπεύουμε να κάνουμε εκδηλώσεις και να καλέσουμε σπουδαίους αθλητές (εν ενεργεία ή βετεράνους). Για παράδειγμα θα ήθελα να ερχόταν στο νησί μας ο Χατζηπαναγής, ο αρτίστας… του ποδοσφαίρου τον οποίο όταν ζούσα στον Πειραιά (λόγω σπουδών και δουλειάς) πήγαινα να παρακολουθήσω στο γήπεδο κάθε φορά που ο Ηρακλής έπαιζε στην Αττική.»

  •  
    5
    Shares
  •  
  •  
  • 5
  •