Ύποπτες ροές δισεκατομμυρίων στη Danske Bank μέσω Κύπρου

Ύποπτες ροές πληρωμών δισεκατομμυρίων ευρώ, που φαίνεται να διενεργήθηκαν κατά την περίοδο 2007 – 2015 στο υποκατάστημα της Danske Bank στην Εσθονία μέσω του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, αποκαλύφθηκαν σε εσωτερικό έλεγχο που διενεργήθηκε στο χαρτοφυλάκιο ξένων πελατών της Δανέζικης Τράπεζας.

Η Danske Bank, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο για ελλιπή εποπτεία που επέτρεψε μαζικό ξέπλυμα χρήματος στο υποκατάστημά της στη χώρα της Βαλτικής, διενήργησε έλεγχο στις ροές πληρωμών ύψους €200 δις από περίπου 15.000 ξένους πελάτες. Τα αποτελέσματα του ελέγχου ήδη οδήγησαν τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Danske, Τόμας Μπόργκεν, να υποβάλει την παραίτησή του.

Σύμφωνα με το δελτίο «Credit Outlook» του οίκου αξιολόγησης Moody’s, το 9% των ύποπτων πληρωμών, ήτοι €18 δις, προήλθαν από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οίκο, που επικαλείται έκθεση του δικηγορικού οίκου Bruun & Hjejle, η πλειοψηφία των εισερχόμενων πληρωμών προέρχεται από τη Ρωσία και την Εσθονία, αντίστοιχα με 23%, τη Λετονία με 12%, την Κύπρο με 9%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 4% και άλλες χώρες με 30%. Ως προορισμοί των εξερχόμενων πληρωμών παρουσιάζονται χώρες όπως η Εσθονία, η Λετονία, η Κίνα, η Ελβετία, η Τουρκία και άλλες χώρες.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αρμόδια Αρχή για την εποπτεία κατά του ξεπλύματος χρήματος στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για το θέμα όταν κλήθηκε να το πράξει από το ΚΥΠΕ.

Καταγγελίες από τον Μπιλ Μπράουντερ

Όπως αναφέρεται, στη διερεύνηση που έγινε περιλήφθηκε και το Hermitage Capital Management του Μπιλ Μπράουντερ, το οποίο να σημειωθεί πως προέβη σε καταγγελίες κατά υπαλλήλων του υποκαταστήματος της Danske στην Εσθονία και τη Δανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπράουντερ είχε καταχωρήσει στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας αποζημιώσεις για κατ΄ ισχυρισμόν παραβίαση των συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, με αποτέλεσμα να παγώσει το αίτημα δικαστικής συνδρομής που υπέβαλαν οι ρωσικές Αρχές στην Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με την υπόθεση του Βρετανού επιχειρηματία.

Πηγή:ekirikas.com

  •  
    4
    Shares
  •  
  •  
  • 4
  •