Στη Ρωσία οι κομμουνιστές κατεβάζουν κοινούς υποψηφίους με τους εθνικιστές του Ζιρινόφσκι

Για πρώτη φορά από τότε που επανήλθαν και πάλι οι εκλογές για την ανάδειξη κυβερνητών στις περιφέρειες της Ρωσίας (αντί των διορισμών) δεν κατέστη δυνατόν να επανεκλεγούν δύο κυβερνήτες στην περιοχή του Χαμπάροφσκ και την περιοχή του Βλαντίμιρ, καθώς νικητές αναδείχθηκαν οι υποψήφιοι του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας (εθνικιστές).

Κατά το παρελθόν αυτό είχε συμβεί μόνο μια φορά και συγκεκριμένα το 2015 όταν ο υποψήφιος κομμουνιστής Σεργκέι Λέφτσενκο αναδείχτηκε νικητής στις περιφερειακές εκλογές στην περιοχή του Ιρκούτσκ.

Αλλά και στις τελευταίες εκλογές ξανακέρδισε τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι πρόσφατες εκλογές διεξήχθησαν στις 9 Σεπτεμβρίου σε 22 περιοχές της Ρωσίας.

Ωστόσο σε τέσσερις περιφέρειες οι υποστηριζόμενοι από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» δεν μπόρεσαν να επανεκλεγούν από τον πρώτο γύρο.

Οι εκλογές για τον δεύτερο γύρο που διεξήχθησαν στις 16 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Πριμόριε ακυρώθηκαν εξαιτίας των καταγγελιών που έγιναν για φαινόμενα νοθείας κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Στην περιοχή της Χακασίας ο κυβερνήτης Βίκτορ Ζίμιν δεν εξελέγη από τον πρώτο γύρο.

Στις δύο αυτές περιοχές, οι υποψήφιοι του κυβερνητικού κόμματος βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους υποψήφιους των κομμουνιστών.

Τα αποτελέσματα των εκλογών, δείχνουν ότι η υπάρχουσα σταθερότητα άρχισε να φθάνει στο τέλος της και πως ο κόσμος θέλει αλλαγές και είναι έτοιμος να ψηφίσει ακόμη και μη έμπειρους νέους πολιτικούς, εκτιμούν αρκετοί πολιτειολόγοι με δηλώσεις τους στη ρωσική υπηρεσία του BBC.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των διαθέσεων, εκδηλώθηκε στην περιοχή του Χαμπάροφσκ, όπου ο επί εννέα έτη κυβερνήτης που υποστηρίζονταν από το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» Βιτσισλάβ Σπορτ έχασε τις εκλογές από τον υποψήφιο του «Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας» Σεργκέι Φουργκάλ.

Ο Σπορτ συγκέντρωσε στον δεύτερο γύρο το 27,97%, ενώ ο Φουργκάλ το 69,57%.

Στον πρώτο γύρω ο καθένας τους είχε συγκεντρώσει λίγο περισσότερο από 35%, και μάλιστα ο Φουργκάλ υπερτερούσε του Σπορτ κατά μερικά δέκατα.

Για το Κρεμλίνο, στις εκλογές που έγιναν στην περιοχή του Βλαντίμιρ και του Χαμπάροφσκ το αποτέλεσμα ήταν κατά κάποιο τρόπο απρόσμενο, κάτι που παραδέχθηκε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν δήλωνε ότι «ας πούμε ότι πράγματι υπήρχε το στοιχείο του απρόσμενου, αλλά και πάλι αυτό συνιστά την αφορμή για να αναλύσουμε την κατάσταση και να βελτιώσουμε στη συνέχεια τη δουλειά μας».

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ αποφάσισαν να συνασπισθούν στις περιοχές εκείνες, όπου στις εκλογές για την ανάδειξη των κυβερνητών νικητές αναδείχθηκαν οι υποψήφιοι τους.

«Συμφωνήσαμε με τον Γκενάντι Αντρέγιεβιτς (Ζιουγκάνοφ) ότι παντού θα είναι κυβερνήτης αυτός που αναδείχθηκε νικητής, ενώ αναπληρωτές θα είναι από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα», δήλωσε ο Ζιρινόφσκι, απαριθμώντας έξι περιοχές όπου μπορεί να γίνει μια τέτοια συμμαχία (Σμόλενσκ, Βλαντίμιρ, Χαμπάροφσκ, Οριόλ, Ικρούτσκ και Αμπακάν(Χακασία).

Από την πλευρά του ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας ανακοίνωσε δύο περιοχές στις οποίες οι κομμουνιστές μπορούν να συνασπιστούν με τους φιλελεύθερους δημοκράτες. Το Χαμπάροφσκ και το Βλαντίμιρ.

«Πάντα ήμασταν υπέρ του συνασπισμού, υπέρ ενός πραγματικού πολυκομματισμού» δήλωσε ο Ζιουγκάνοφ, λέγοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει και στην περιοχή του Χαμπάροφσκ και στην περιοχή του Βλαντίμιρ.

«Με τον Βλαντίμιρ Βόλφοβιτς (Ζιρινόφσκι) μιλήσαμε πριν από την έναρξη του δεύτερου γύρου της προεκλογικής εκστρατείας για να συνασπίσουμε τις δυνάμεις μας στο μέγιστο βαθμό πάνω σε ρεαλιστικά προγράμματα», δήλωσε ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Πηγή:tribune.gr

  •  
    2
    Shares
  •  
  •  
  • 2
  •