Τραμπ (ξανα)καλεί Τσίπρα!

Νέα συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει στην Αμερική ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τα θέματα που κυριαρχούν στην ατζέντα να είναι τα γεωπολιτικά στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, αλλά και οι επενδύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση των δύο ηγετών, σχεδόν έχει κλειδώσει και απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες για την επίσημη ανακοίνωσή της. Θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στις ΗΠΑ για τον ίδιο λόγο στο διάστημα από 25 έως 30 Σεπτεμβρίου. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στον Λευκό Οίκο ή στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της συνέλευσης του ΟΗΕ.

Θα πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών σε διάστημα 11 μηνών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός που έχει θα συναντηθεί τρεις φορές με Αμερικανούς προέδρους, σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών. Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί ασφαλώς ένα ισχυρό ατού του κ. Τσίπρα, για την εσωτερική πολιτική διαμάχη.

Θυμίζουμε ότι η πρώτη συνάντηση ήταν με τον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου 2016. Ακολούθησε η επίσημη πρόσκληση και η συνάντηση στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αλέξη Τσίπρα στις 17 Οκτωβρίου 2017 και έπεται η νέα τους συνάντηση.
Η ατζέντα

Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθούν ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα, που αφορούν στον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι σαφές ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις κατά την τελευταία διετία – τριετία, είναι στο καλύτερο επίπεδο διαχρονικά.

Σε αυτό συνέβαλε και η όξυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία και οι Αμερικανοί διαπιστώνοντας ότι έχουν να κάνουν με έναν απρόβλεπτο «παίκτη» στην Τουρκία, τον Ταγίπ Ερντογάν, βλέπουν την Ελλάδα ως τη χώρα που μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε στρατιωτικό.

Η κρίση με την Τουρκία, έχει αποδυναμώσει την αμερικανική βάση του του Ινσιρλίκ και οι ΗΠΑ αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά της. Η μία σκέψη είναι η μεταφορά των «δραστηριοτήτων» της, στη βάση της Σούδας και η άλλη στη Λάρισα ή ένα σπάσουν στα δύο.

Η Λάρισα ενδιαφέρει τους Αμερικανούς, καθώς θα μπορούν να εποπτεύουν αποτελεσματικότερα την έξοδο των πολεμικών πλοίων των Ρώσων από το Βόσπορο. Από την Κρήτη θα εποπτεύουν όλη τη Μέση Ανατολή.

Επίσης θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις με το Σκοπιανό, καθώς το ενδιαφέρον των ΗΠΑ είναι τεράστιο για να περάσει και να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Στην περίπτωση αυτή, ο ρόλος της Ελλάδας (και ως στενός σύμμαχος των ΗΠΑ), θα είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένος και ηγετικός στην περιοχή. Το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται στον οικονομικό τομέα και στην επενδυτική εξόρμηση που ετοιμάζουν ελληνικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος στη γειτονική χώρα.

Στον οικονομικό τομέα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη μεσολάβηση και στήριξη του Αμερικανού προέδρου για την αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε μια περίοδο που η χώρα μας έχει εξέλθει των μνημονίων και προσπαθεί να γίνει μια κανονική χώρα, μετά από μια οκταετία αυστηρής οικονομικής επιτροπείας.

Ταυτόχρονα, ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στην βαλκανική αξιοποιείται από τις ΗΠΑ, ως ανάχωμα στη ρωσική οικονομική διείσδυση. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θεωρείται κομβικό για τους Αμερικανούς που δεν θα ήθελαν να περάσει σε χέρια ρωσικών συμφερόντων, όπως συνέβη με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης που πέρασε σε επενδυτικό σχήμα που συμμετέχει και ο Ιβάν Σαββίδης.

Πηγή:sofokleousin.gr

  •  
    12
    Shares
  •  
  •  
  • 12
  •