Γιατί ο Στέφανος Χίος ζήτησε συγγνώμη από τον Κοτζιά

Εκδικάστηκε χθες στο Ι’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η προσφυγή που έκανε το 2016 ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά της εφημερίδας «Μακελειό», για συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου και απλή, και για εξύβριση.

Κατηγορούμενοι ήταν ο Στέφανος Χίος και ο Γιώργος Γκασιάμης, που εμφανίζονται ως αρθρογράφος και ιδιοκτήτης και διευθυντής της εφημερίδας «Μακελειό», για το συκοφαντικό δημοσίευμα του Ιουνίου του 2016, με τίτλο «Κοτζιάς, Χίτλερ, Γκαίμπελς», υπέρτιτλο «Βαριές κατηγορίες για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών που μας παρέδωσε στους «Τσάμηδες», και υπότιτλο «Βρώμικος απόγονος δοσιλόγων της φασιστικής Γερμανίας στο δρόμο για το Γουδί».

Επίσης, κατηγορούμενοι ήταν και ο Νικόλαος Αργυρίου και ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, για την αναπαραγωγή του δημοσιεύματος σε ιστοσελίδες.

Ο Στέφανος Χίος, ο Γιώργος Γκασιάμης και ο Νικόλαος Αργυρίου δήλωσαν συγγνώμη και έτσι ανακλήθηκε η μήνυση ως προς αυτούς ενώ ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ούτε ζήτησε συγγνώμη, και καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση.

Οι δηλώσεις των τριών πρώτων καταχωρήθηκαν επίσημα στα πρακτικά της δίκης, όπως καταχωρήθηκαν και φωτοαντίγραφα από συκοφαντικά δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Μακελειό» από 25/5/2018 μέχρι σήμερα, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο, και για τα οποία οι κατηγορούμενοι Χίος και Γκασιάμης ζήτησαν συγνώμη, μεταμέλεια και υποσχέθηκαν να μην τα επαναλάβουν στο μέλλον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες στη δήλωσή τους αναφέρουν : «Με την παρούσα δήλωσή μας ανακαλούμε πλήρως ζητώντας δημοσίως συγγνώμη από τον εγκαλούντα, την οικογένειά του και τον ελληνικό λαό, ταυτόχρονα εκφράζουμε τη λύπη μας για τις προσβολές που προκάλεσαν σε αυτόν και την ειλικρινή μεταμέλειά μας, δηλώντας ότι δεν είχαμε την πρόθεση να προσβάλουμε την τιμή και την υπόληψή του. Δηλώνουμε ότι θα παραλείψουμε στο μέλλον οποιαδήποτε προσβλητική φράση, λέξη και έκφραση, πρόταση και πράξη προς το πρόσωπο του κ.Ν.Κοτζιά, υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, που θα θίγει την τιμή και την υπόληψή του».

Στην ιστοσελίδα μετά την απόφαση του δικαστηρίου αναρτήθηκε το παρακάτω απολογητικό δημοσίευμα:

Στο πρωτοσέλιδο του υπ’ αρ. 413-13/06/2016 φύλλου της εφημερίδος «ΜΑΚΕΛΕΙΟ» δημοσιεύτηκε θέμα με τίτλο: «…ΚΟΤΖΙΑΣ, ΧΙΤΛΕΡ, ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ, βαριές κατηγορίες για τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών που μας παρέδωσε στους «Τσάμηδες…» και υπότιτλο «…βρώμικος απόγονος δοσίλογων της φασιστικής Γερμανίας στο δρόμο για το Γουδί…», «…Ανατριχιαστικά φωτογραφικά ντοκουμέντα…». Στη σελ. 2 του ως άνω φύλλου φιλοξενείτο δημοσίευμα με τίτλο: «…Απόγονοι γερμανοτσολιάδων είναι υπουργοί στην κυβέρνηση Τσίπρα!!!;». Περαιτέρω στη σελ. 3 δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο: Ο φιλοναζί παππούς του υπουργού Εξωτερικών παρούλα με τον Γκαίμπελς.

Περαιτέρω, στην διαδικτυακή ιστοσελίδα makeleio.gr δημοσιεύτηκε θέμα με τίτλο: «ο βρώμικος απόγονος των δοσίλογων της φασιστικής Γερμανίας στο δρόμο για το Γουδί…».

Η «ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΕΠΕ» αναγνωρίζει ότι τα ανωτέρω δημοσιεύματα ήταν αναληθή, απόρροια εσφαλμένης πληροφόρησης ως προς το πρόσωπο του Κώστα Κοτζιά, ο οποίος ουδεμία έχει με τον πραγματικό παππού του εγκαλούντα, Ανδρόνικο Κοτζιά, όπως προέκυψε από μεταγενέστερη δημοσιογραφική έρευνα, χωρίς να υφίσταται πρόθεση εκ μέρους της να βλάψει την τιμή και την υπόληψή του κ. Νικολάου Κοτζιά.

Στα ανωτέρω ρεπορτάζ υφίστανται ατυχείς χαρακτηρισμοί αλλά και υπαινιγμοί για το πρόσωπο του Κ. Υπουργού, τους οποίους ανακαλούμε πλήρως, επαναλαμβάνοντας ρητά ότι ουδεμία πρόθεση είχαμε να προσβάλλουμε την τιμή και την υπόληψή του.

Δηλώνουμε επίσης ότι τα ακόλουθα δημοσιεύματα της εφημερίδας «ΜΑΚΕΛΕΙΟ» που μεσολάβησαν από την τελευταία αναβολή της δίκης 25.05.2018 μέχρι σήμερα, τα οποία δεν είναι αντικείμενο της παρούσης δίκης αλλά περιέχουν χαρακτηρισμούς που θίγουν βάναυσα και ανεπανόρθωτα την τιμή και υπόληψη του κ. Υπουργού των Εξωτερικών κ. Νικολάου Κοτζιά και περιέχουν υβριστικούς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς για το πρόσωπό του είναι αποτέλεσμα εσφαλμένης πληροφόρησης μας, ισχυρισμούς και δημοσιεύματα τα οποία με την παρούσα δήλωσή μας ανακαλούμε πλήρως ζητώντας δημοσίως συγνώμη από τον εγκαλούντα, την οικογένειά του και τον ελληνικό λαό, ταυτόχρονα εκφράζουμε την λύπη μας για τις προσβολές που προκάλεσαν σ’ αυτόν και την ειλικρινή μεταμέλειά μας, δηλώντας ότι δεν είχαμε πρόθεση να προσβάλουμε την τιμή και την υπόληψή του. Τα δημοσιεύματα αυτά της εφημερίδας «ΜΑΚΕΛΕΙΟ», αντίγραφα των οποίων προσαρτώνται στην παρούσα δήλωση είναι τα εξής:

• Δημοσίευμα της 13/6/2018 με πρωτοσέλιδο τίτλο «Στα 8 μέτρα σαν τον Μπελογιάννη», το οποίο απεικονίζει τον εγκαλούντα με στρατιωτική στολή SS και αίματα στο εκτελεστικό απόσπασμα.

• Δημοσίευμα της 7/6/2018 σελ. 5 με τίτλο «Στην πρώτη γραμμή του Σκοπιανού οι αρχιπροδότες της πατρίδος» με φωτογραφία του εγκαλούντος.

• Δημοσίευμα της 13/6/2018 σελ. 3 με τίτλο «Όλοι στο απόσπασμα ΠΡΟΔΟΤΕΣ».

• Δημοσίευμα της 14/6/2018 σελ.3 με τίτλο «Το Δίκαιο των Νόμων εσείς, το Δϊκαιο της ηθικής ο θεός, κύριε Ζαγοραίε Και ουαί της ηττημένοις».

• Δημοσίευμα της 14/6/2018 σελ. 10 με τίτλο «ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΙΣ ΚΡΕΜΑΛΕΣ» με φωτογραφία του μηνυτή.

• Δημοσίευμα της 14/6/2018 σελ.9 με τίτλο «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους Νενέκους».

• Δημοσίευμα της 29/6/2018 με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο θείος με τους ναζί και ο ανιψιός με τους προδότες».

• Δημοσίευμα της 14/6/2018 σελ.5 με τίτλο «Παραπολιτικοί μακελάρηδες» με φωτογραφία του εγκαλούντος.

Πηγή:dikaiologitika.gr

  •  
    2
    Shares
  •  
  •  
  • 2
  •