Φέρνει το Hard Brexit, απότομη προσγείωση χωρίς αερόστατο για την Βρετανία;

   Της Γεωργίας-Χριστίνας Τσαούση.

  Το ρολόι μετράει αντίστροφα. Από τη στιγμή της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του διαζυγίου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά το βρετανικό ψημοψήφισμα υπέρ του Βrexit τον Ιούνιο του 2016, η πρωθυπουργός Theresa May επισημοποίησε την πρόθεση της χώρας της να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Έκτοτε άρχισε μια περίοδος διετών διαπραγματεύσεων πριν από την οριστική αποχώρηση, που έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου 2019.

Πώς ξεκίνησε η σχέση Βρετανίας-ΕΕ

Η σχέση αγάπης-μίσους ανάμεσα σε Βρετανία και ενωμένη Ευρώπη ξεκίνησε πριν 60 χρόνια, όταν τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΟΚ υπέγραψαν τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957 και ρώτησαν την Βρετανία αν ενδιαφέρεται και εκείνη αρνήθηκε. Έχοντας εμπιστοσύνη στην ιδιαιτερότητά της, με μνήμες από μία σπουδαία αυτοκρατορία και έναν ένδοξο πόλεμο, ενώ παράλληλα διατηρούσε και την θέση μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχοντας μια ειδική σχέση με τις ΗΠΑ η Βρετανία θεωρούσε πως δεν έχει ανάγκη κανέναν. Το 1973, τέσσερα χρόνια μετά την αναχώρηση του de Gaulle, η Βρετανία εντάχθηκε τελικά στην Ευρώπη.

Πού οδηγεί μια απότομη έξοδος

Σήμερα οι βρετανικές αρχές προετοιμάζονται για ενδεχόμενες κοινωνικές “αναταραχές” εάν η χώρα αποχωρήσει το 2019 χωρίς συμφωνία. Οι αναταραχές ενδέχεται να επεκταθούν σε μια περίοδο τριών μηνών, προ και μετά Brexit. Έγγραφο εξέδωσε το Συντονιστικό Κέντρο της εθνικής αστυνομίας, το οποίο φέρει την ευθύνη του συντονισμού των αστυνομικών μέσων σε περιπτώσεις εθνικής κρίσης. Επίσης, προειδοποιεί για πιθανή αύξηση της εγκληματικότητας, ιδίως των ληστειών και ενόπλων κλοπών και υπογραμμίζει πως “η ανάγκη να ζητηθεί επικουρία από τον στρατό αποτελεί υπαρκτή πιθανότητα”.

Είναι πιθανή η μή-λύση και απότομη έξοδος;

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες αναμένεται να φθάσουν σε συμφωνία έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου για να οργανώσουν το “διαζύγιό” τους. Το ερώτημα που απασχολεί όλους είναι το εξής, ποιός θα βρίσκεται στο τιμόνι την ώρα του Brexit; Το άτομο που κρίνεται ως ο καταλληλότερος όλων είναι ο Καναδός διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Corney, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα για σύναψη συμφωνίας πριν το επίφοβο Brexit. Το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τον Corney να παραμείνει στη θέση του πέραν της 30ής Ιουνίου 2019, εξαιτίας της αδυναμίας να βρεθεί διάδοχός του.

Συμπέρασμα

Αναντίρρητα το Brexit θα φέρει αλλαγές στη ζωή όλων των Ευρωπαίων. Το βάθος και το εύρος των συνεπειών σαφώς θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες ”τρέχουν” ακόμη. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, με την υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ-που εκτιμάται πως θα συντελεστεί-τα ελληνικά προϊόντα θα καταστούν ακριβότερα για τους Βρετανούς.

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την μείωση της αγοραστικής τους δύναμης αυτό θα έχει συνέπειες στον ελληνικό εξαγωγικό τομέα. Η συγκεκριμένη χώρα είναι στην έβδομη θέση των εξαγωγικών προορισμών της Ελλάδας. Ακόμη και ο τουρισμός αναμένεται να επηρεαστεί με μείωση της προσέλευσης Βρετανών στη χώρα μας. Το μόνο που μένει είναι να ελπίσουμε σε μια συμφωνία της Μεγάλης Βρετανίας με τις Βρυξέλλες προς αποφυγή των συνεπειών ενός <<no deal>>.

Γεωργία-Χριστίνα Τσαούση, Αναλύτρια ΚΕΔΙΣΑ και ΕΛΙΣΜΕ.

Αναδημοσίευση απο pellanews.gr

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •