Σαλβίνι: Δεν θα τινάξουμε τα οικονομικά του κράτους στον αέρα

Εμφανής είναι τα τελευταία 24ωρα η προσπάθεια της ιταλικής κυβέρνησης να ρίξει τους τόνους στη διαμάχη της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- τουλάχιστον όσον αφορά στο θέμα του προϋπολογισμού και να κάμψει τις ανησυχίες για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, οι οποίες και είχαν πυροδοτήσει φυγή των επενδυτών από τα ιταλικά ομόλογα και μετοχές.

Ο υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ακολουθεί τη μετωπική σύγκρουση στο μεταναστευτικό, στα οικονομικά ζητήματα εμφανίζεται καθησυχαστικός. Σε σημερινή συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, τονίζει:

«Προφανώς δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα ταυτόχρονα. Ούτε οι Ιταλοί το περιμένουν αυτό από εμάς. Εάν θέλουμε να κυβερνήσουμε τη χώρα για μακρά περίοδο, δεν μπορούμε να τινάξουμε τα δημόσια οικονομικά στον αέρα».

Προτεραιότητα, όπως είπε, θα δοθεί στην κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2011, που αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότήσης, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές αυτές θα στοιχίσουν από 6 δισ. έως 8 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στις φορο-ελαφρύνσεις σημείωσε ότι θα τεθούν σε εφαρμογή σταδιακά, αρχίζοντας από τις μικρές επιχειρήσεις.

Θα πρέπει πάντως να αναφέρουμε ότι η HSBC κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης να καταργήσει μερικώς τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τονίζοντας ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ είναι στο κόκκινο.

Σημειώνεται ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί κυβερνητική σύσκεψη για τον προϋπολογισμό, ο οποίος και θα παρουσιαστεί στα μέσα Οκτωβρίου.

Πηγή:naftemporiki.gr

  •  
    89
    Shares
  •  
  •  
  • 89
  •