Σούπερ Λίγκα: Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν;

Του Χρήστου Παπαθεοφάνους.

Στις 25 Αυγούστου άρχισε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Σούπερ Λίγκας. Παρά τις τετριμμένες δηλώσεις και τα ευχολόγια των εν Ελλάδι θεσμικών παραγόντων του ποδοσφαίρου, διαπιστώσαμε ότι η γεύση… θα είναι η ίδια. Στον χαιρετισμό που έκανε (δημοσιεύτηκε ανήμερα της σέντρας σε ειδική έκδοση αθλητικής εφημερίδας) ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής Βαγγέλης Μπαταγιάννης, συμπεριλαμβάνεται η φράση:”…τον λόγο πλέον παίρνουν οι πρωταγωνιστές, οι ποδοσφαιριστές“.

Διαψεύστηκε διότι μία μέρα πριν την έναρξη της αγωνιστικής δράσης της κορυφαίας ποδοσφαιρικής κατηγορίας της χώρας μας, αλλά και τις επόμενες ημέρες στην επικαιρότητα (δυστυχώς) είναι ο αριθμός των ομάδων που θα υποβιβαστούν από την πρώτη στη δεύτερη κατηγορία, ο αριθμός των ομάδων που θα προβιβαστούν από τη δεύτερη στην πρώτη και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει (μέσω πλέι άουτ ή απευθείας).

Θυμίζει τον Αύγουστο του 2011, όταν την ημέρα που είχε προγραμματιστεί το ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου 2011-’12, δεν ήταν σίγουρο αν θα αποφασιζόταν η αναβολή της σέντρας (εκκρεμούσε η υπόθεση των “στημένων” αγώνων). Τελικά εκείνο το πρωτάθλημα άρχισε στην ώρα του με δύο ομάδες λιγότερες (οι περιβόητες Α και Β) λόγω του ότι δεν είχαν αποφασίσει ποιες θα ανέβαιναν… στο πρωτάθλημα των “μεγάλων“. Μετά από καιρό συμπληρώθηκε η κατηγορία και με τη διεξαγωγή εμβόλιμων αγωνιστικών ολοκληρώθηκε εκείνο το πρωτάθλημα.

Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ισονομία” υποστήριξε ο Βαγγέλης Μπαταγιάννης. Είδαμε το πέναλτι με το οποίο ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Αστέρα Τρίπολης.

Στον χαιρετισμό που έκανε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος εντύπωση προκάλεσε η εξής άποψη:”…τα οικονομικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί σημαντικά με το καινούργιο τηλεοπτικό τοπίο…”. Εννοεί με τα λεφτά της ΕΡΤ, δηλαδή των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών οι οποίοι δεν ρωτήθηκαν αν θέλουν η κρατική τηλεόραση να πληρώνει τέτοιο ποδόσφαιρο.

Στο ίδιο έντυπο δημοσιεύτηκε συνέντευξη του υφυπουργού αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι: “… να ασχοληθούμε λίγο με το ποδόσφαιρο και να αφήσουμε τους τακτικισμούς και τους νομικισμούς απέξω… Αν τη φετινή χρονιά δεν ασχοληθούμε καθόλου με διαιτητές, με παρασκήνιο… νομίζω ότι θα μπορώ να πω ότι δικαιώθηκαν όλες οι επιλογές.” Διαψεύστηκε πριν το καλημέρα… του πρωταθλήματος 2018-’19.

Επίσης είναι ντροπή όταν ο υφυπουργός αθλητισμού δηλώνει:”Δεν μας τιμάει το ότι η ΚΕΔ διοικείται από ξένους διαιτητοπαράγοντες” και ότι θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Ιδού τι άλλα είπε και πως τα σχολιάζουμε:

“… έχουμε μια καλή διοίκηση στην ΕΠΟ, έναν καλό πρόεδρο“.
Εξακολουθεί να πιστεύει το ίδιο μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών (τρόπος ανόδου και υποβιβασμού συλλόγων); Ήδη στη δημοσιότητα βγήκε η διαφωνία μεταξύ Βασιλειάδη και Γραμμένου.

Έχουν καταλάβει όλοι ότι σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο…”. Μακάρι η Πολιτεία να μην επενέβη στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της ΕΠΟ και για τις εν γένει αλλαγές στην ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

“…θα επιστρέψουν οι όμορφες Κυριακές στη ΕΡΤ. Το ποδόσφαιρο μπαίνει ξανά στα σπίτια, στους υπολογιστές, στα τάμπλετ και στα κινητά όλων των Ελλήνων…”. Αγνοεί ή δεν θυμάται ο υφυπουργός ότι την παρακολούθηση αγώνων μέσω τάμπλετ, κινητών και υπολογιστών καθιέρωσε η ΝΟVΑ πριν από χρόνια.

Σχετικά με τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες είπε: “…δεν προσαρμόστηκαν με τις νέες οικονομικές συνθήκες“. Η σημερινή κυβέρνηση προσαρμόστηκε; Αν η απάντηση είναι ΝΑΙ, τότε γιατί διορίζει σωρηδόν στο δημόσιο;

Ευτυχώς που έχουν αρχίσει τα ξένα πρωταθλήματα και οσονούπω θα γίνει η σέντρα στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Χρήστος Παπαθεοφάνους, Αθλητικός συντάκτης, (τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ και ΠΣΑΤ, βραβευμένος από τον ΠΣΑΤ το 2012)

(ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ο αυθεντικος τιτλος  του αρθρου ειναι: Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν (επί της ουσίας) στο ελληνικό ποδόσφαιρο)

  •  
    3
    Shares
  •  
  •  
  • 3
  •