Μάνος Χατζηδάκης: Αναμένονται εξελίξεις στο χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο;

Ένα καλοκαίρι, 90 μονάδες διακύμανση (12%) και 36,4 εκατ. ευρώ μέσες ημερήσιες συναλλαγές, περιγράφουν μια μάλλον στείρα χρηματιστηριακή περίοδο την στιγμή που οι κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη βρίσκονται σε επαφή με πολυετή υψηλά επίπεδα τιμών. Aπό την άλλη πλευρά, οι αναδυόμενες αγορές εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνεχή πίεση, είτε άμεσα, είτε έμμεσα (νόμισμα) προκαλώντας συνεχείς αναταράξεις στις τοπικές οικονομίες. Το χρηματιστήριο μέσα στο καλοκαίρι είχε κάποια καλά νέα να κεφαλαιοποιήσει (αναβαθμίσεις, κερδοφορία εταιριών, κλείσιμο αξιολόγησης) ωστόσο η διττή φύση της ελληνικής αγοράς λειτούργησε ανασταλτικά στο να εκδηλωθεί κάποιο σταθερό ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ουσιαστικά η ελληνική αγορά θα μπορούσε να θεωρηθεί αναδυόμενη σε… ώριμο στάδιο, αφού ναι μεν έχει σταθερό νόμισμα και παρουσιάζει υψηλούς δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εσωκλείει ωστόσο ειδικά διαρθρωτικά ρίσκα που στερούν την προσέγγιση σε επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα παραμονής. Επιπλέον, η περιπέτεια του Folli Follie έχει αυξήσει το βαθμό ευαισθησίας σε γεγονότα που αφορούν ή θα μπορούσαν να αφορούν τις εισηγμένες, με αποτέλεσμα οι καλοκαιρινοί μήνες να αναλωθούν σε διαχείριση απαντήσεων προς κάθε ενδιαφερόμενο για θέματα που αφορούν την έκθεση στην Τουρκική λίρα, τις πωλήσεις στις ΗΠΑ κλπ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται ο Σεπτέμβριος

Ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα γεγονότων υψηλού ειδικού βάρους. Το άνευρο –έως βαρετό- καλοκαίρι, δίνει την θέση του σε ένα μήνα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα κρίνουν την πορεία της υπόλοιπης χρονιάς. Το δημοψήφισμα στην FYROM στο τέλος του μήνα, και η στάση της Ιταλικής κυβέρνησης, ξεχωρίζουν ως προς τις επιδράσεις που θα έχουν στο εγχώριο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό. Από εκεί και πέρα ο εμπορικός πόλεμος αναμένεται να διατηρήσει την νευρικότητα στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες εσχάτως βρίσκονται στο επίκεντρο των εκροών των επενδυτικών κεφαλαίων. Σε αυτό το περιβάλλον η Ελληνική Αγορά δύσκολα θα διαφοροποιηθεί από το γενικό κλίμα, καθώς η φύση των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στις γειτονικές χώρες ή σε χώρες ανάλογου προφίλ, λειτουργούν ομοιόμορφα σε ότι αφορά την στάση τους και για την Ελλάδα.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχει ξεκινήσει μια… φιλότιμη ανάκαμψη από την περιοχή των 700 μονάδων, επίπεδο το οποίο συνιστούσε και μια ισχυρή μεσοπρόθεσμη ζώνη στήριξης. Η έκταση της αντίδρασης ήταν αξιόλογη, τηρουμένων των συναλλακτικών συνθηκών, και η μάλλον αναμενόμενη κατοχύρωση κερδών μετά την υπέρβαση των 740 μονάδων δεν χάλασε την εικόνα. Το περιθώριο της διατήρησης αυτής της χαμηλού κόστους αντίδρασης είναι οι 720 μονάδες, αν χαθεί αυτό το όριο η επόμενη ζώνη στήριξης είναι οι 700 μονάδες, με τα ηνία της αγοράς πλέον να έχουν περάσει στους πωλητές. Προς το παρόν ο MACD έχει δώσει σήμα αγοράς, οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών βρίσκονται στις 742 και 748 μονάδες, λειτουργώντας και ως αντίσταση, και οι ταλαντωτές είναι σε ουδέτερο πεδίο, δίνοντας μια ακόμα ευκαιρία στον Γενικό Δείκτη να αντιμετωπίσει τις 740 μονάδες. Η ερχόμενη εβδομάδα θα κινηθεί στα απόνερα της αναδιάρθρωσης του MSCI, με το ενδιαφέρον να γίνεται πιο επιλεκτικό εστιάζοντας σε εταιρίες που ανακοίνωσαν πρόσφατα αποτελέσματα.

Η εβδομάδα που έρχεται

Σε ότι αφορά το ημερολόγιο προγραμματισμένων γεγονότων, αναμένεται αρκετή δράση την ερχόμενη εβδομάδα. Την Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας μετά την συρρίκνωση του αριθμού των μετοχών (δια 10 με αναπροσαρμογή της τιμής). Το μεσημέρι αναμένεται η ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων του ΑΕΠ του β’ τριμήνου. Το απόγευμα της Δευτέρας εκτός από την τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Αεροπορίας Αιγαίου, θα διεξαχθούν και οι πράξεις αναδιάρθρωσης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας για τον δείκτη της Morgan Stanley. Στις προγραμματισμένες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων σειρά παίρνουν οι Φουρλής (4/9) και Lamda Development (6/9). Τα γεγονότα της ερχόμενης εβδομάδας συμπληρώνουν οι τακτικές δημοπρασίες τρίμηνων εντόκων την Τετάρτη, ενώ την προσεχή Πέμπτη η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο πρώτο μεταμνημονιακό Eurogroup μετά το 2010. Επισημαίνεται τέλος ότι η αγορά των ΗΠΑ θα παραμείνει κλειστή την Δευτέρα (Labor day).

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
    13
    Shares
  •  
  •  
  • 13
  •