Θα καταγραφούν νέα ιστορικά υψηλά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης;

Οι δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, αλλά και η κρίση της τουρκικής οικονομίας το τελευταίο χρονικό διάστημα, ανέκοψαν την ανοδική πορεία των αμερικανικών δεικτών.

Η βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας από την εκλογή του Donald Trump και μετά, οδήγησε σε νέα ιστορικά υψηλά τους βασικούς δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, με αυτό όμως να μην συμβαίνει και στους υπόλοιπους των ανεπτυγμένων οικονομιών. Η κλιμάκωση όμως του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δείχνει να αναθεωρεί την άποψη της ανοδικής πορείας του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Είναι όμως έτσι τα πράγματα:

Ο δείκτης αισιοδοξίας

Είναι γνωστό πως, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον θεμέλιο λίθο κάθε οικονομίας. Οι καλές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας αποτυπώνονται και στην αισιοδοξία των μικρών αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της NFIB Small Business Economic Trend, ο δείκτης αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων βρέθηκε τον Ιούλιο στις 107,9 μονάδες, καταγράφοντας την δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση, πίσω από το ιστορικό υψηλό του δείκτη που ήταν στις 108 μονάδες, τον Ιούλιο του 1983.

Πηγή γραφήματος: www.advisorperspectives.com

Ο δείκτης Russell 2000

Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας που συγκεντρώνουν οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, υπάρχει κι αυτός της μικρής κεφαλαιοποίησης, ο Russell 2000. Ο εν λόγω δείκτης πραγματοποίησε χθες νέο ιστορικό υψηλό, στις 1.723.17 μονάδες, αποτυπώνοντας την καλή κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και τις προσδοκίες των εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης.Νέα ιστορικά υψηλά όμως πραγματοποίησε και ο δείκτης S&P 500, στις 2.873,08 μονάδες, αποδεικνύοντας τα καλά αποτελέσματα τριμήνου των εταιρειών του, όπου το 80% περίπου αυτών ανακοίνωσαν καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα, με τα κέρδη να παρουσιάζουν αύξηση κατά 24% στο δεύτερο τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων 20%.

Πηγή γραφήματος: www.stockcharts.com

Ο εν λόγω δείκτης καταγράφει απόδοση 11,83% από τις αρχές του έτους, έναντι 13,88% του Nasdaq, 7,11% του S&P 500, και 4,52% του Dow Jones, με το P/E των επόμενων δώδεκα μηνών να διαμορφώνεται στο 62,75, και η μερισματική απόδοση στο 1,33.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η καλή κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας σε συνδυασμό με τα προβλήματα χρέους των αναδυόμενων οικονομιών, αλλά και τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και των υπόλοιπων οικονομιών, αυξάνει τις πιθανότητες για νέα ιστορικά υψηλά των αμερικανικών δεικτών.

Σημείωση: Το άρθρο γράφηκε προτού σημειωθούν νέα ιστορικά υψηλά από S&P 500 και Russell 2000, αναδιαμορφώνοντας το μετά το κλείσιμο της Wall Street.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    25
    Shares
  •  
  •  
  • 25
  •