Κάνει πίσω για τα τρία νησιά η Alpha Bank μετά τις πιέσεις που δέχθηκε

Πιθανόν να κάνει πίσω η διοίκηση της Alpha Bank και να μηνκλείσει τελικά τα υποκαταστήματά της σε Λειψούς, Κάσο και Τήλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που υπήρξαν χθες, η διοίκηση της τράπεζας, ύστερα από τς έντονες αντιδράσεις και πιέσεις, φαίνεται ότι κάνει πίσω και αναθεωρεί την απόφασή της.

Επισήμως, δεν υπήρξε ανακοίνωση, πιθανόν όμως να υπάρξει τη Δευτέρα. Γεγονός πάντως είναι ότι οι πιέσεις και οι αντιδράσεις «ταρακούνησαν» τους αρμόδιους της τράπεζας που αρχικά διέρρευσε ότι το κλείσιμο θα είναι μόνο τον χειμώνα (λες και τον χειμώνα δεν κατοικούνται τα νησιά) και σε δεύτερη φάση ότι θα βρεθεί λύση.

Αναμένονται σε κάθε περίπτωση σχετικές ανακοινώσεις, αλλά οι πιέσεις συνεχίζονται σε μια προσπάθεια να αναθεωρηθεί η απόφαση.

Ενδεικτικό των αντιδράσεων είναι ότι το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών (ΕΔΜΝ), καταγγέλλει το κλείσιμο των υποκαταστημάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα το Δίκτυο, απηύθυνε επιστολή στους δύο αρμόδιους Επιτρόπους και αντιπροέδρους της Κομισιόν κ.κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις και Γίρκι Κάτάϊνεν. Συγκεκριμένα το ΕΔΜΝ έστειλε επιστολή από τις 15 Αυγούστου, στον αρμόδιο Έλληνα υπουργό Ανάπτυξης και στους δύο αντιπροέδρους ζητώντας τους: 1. Να μη κλείσουν ούτε μια μέρα τα υποκαταστήματα στα μικρά νησιά.

2. Να σταματήσουν κάθε χρόνο οι τέτοιου είδους απειλές των τραπεζών προς τα απομακρυσμένα μικρά νησιά και

3. Να εξεταστεί η δυνατότητα στην υπό μελέτη ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, η μόνιμη υποστήριξη μικρών περιφερειακών νησιών με έμφαση στον αναπτυξιακό χαρακτήρα, τη βιωσιμότητα των μικρονησιωτικών κοινωνιών και την ενίσχυση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Το ΕΔΜΝ τονίζει ιδιαίτερα το κριτήριο του Έλληνα μικρονησιώτη ως Ευρωπαίου πολίτη.

Τέλος να σημειώσουμε ότι το ΕΔΜΝ έχει την αντιπροεδρία στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Μετά τη σχετική εξέλιξη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισημαίνει τα εξής:

«Η ΚΕΔΕ θα αντιδράσει δυναμικά αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων να μην κλείσουν τα υποκαταστήματα της Alpha Bank στα νησιά Τήλο, Κάσο και Λειψούς.
Οι κάτοικοι των νησιών δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας. Είναι ανεπίτρεπτο παθογένειες όπως οι κακές θαλάσσιες συγκοινωνίες, η έλλειψη υποδομών, ιατρών αλλά και προσωπικού στους Δήμους να μην αντιμετωπίζονται με ριζικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Οφείλουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού να προστατέψουμε με κάθε τρόπο τη νησιωτικότητα και τους κατοίκους των ακριτικών νησιών μας.

Η σημερινή (σ.σ. 17/13/2018) αποκάλυψη ότι η Alpha Bank αθέτησε τη δέσμευσή της να διατηρήσει καταστήματα στα συγκεκριμένα νησιά αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα και οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να παρέμβουν άμεσα.
Η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στις τοπικές αρχές και τους πολίτες. Τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να χαράξουν εθνική στρατηγική για την ανάδειξη του Ελληνικού νησιωτικού χώρου.

Είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 2018 να αναγκάζονται οι κάτοικοι των μικρών νησιών να ταξιδεύουν ώρες σε άλλα νησιά, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έστω και μία απλή τραπεζική συναλλαγή.

Ως ΚΕΔΕ έχουμε επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη να αντιμετωπίσει η πολιτεία τη νησιωτικότητα ως ευκαιρία και όχι ως πρόβλημα, με δεδομένο ότι οι Δήμοι – νησιά έχουν όλες τις δυνατότητες να αποτελέσουν μοχλούς ισχυρής τοπικής ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή αναγέννηση της Πατρίδας μας.

Απαιτείται Εθνική Νησιωτική Στρατηγική για την ανάδειξη της δυναμικής του Ελληνικού νησιωτικού χώρου».

Πηγή:rodiaki.gr

  •  
    3
    Shares
  •  
  •  
  • 3
  •