Το νέο ιστορικό ρεκόρ στον τουρισμό θα σώσει τις επιχειρήσεις του κλάδου;

Σύμφωνα με τον Guardian, η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταρίψει ακόμα ένα ρεκόρ στον τουρισμό, αφού αναμένεται να υποδεχθεί κατά τη διάρκεια του έτους περί τους 32 εκατ. τουρίστες. Τον προηγούμενο χρόνο 26,632 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας και συνολικά η ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 9,9% σε σύγκριση με το 2016. Αύξηση παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, αφού την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2017 τα έσοδα από τουριστικές δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 10,7% σε σχέση με το 2016 και διαμορφώθηκαν στα 14,4 δισ. ευρώ. Επιπλέον, όπως προκύπτει από στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, υπάρχουν 3,558 εκατ. περισσότερες προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε σύγκριση με πέρσι για το σύνολο των περιφερειακών αεροδρομίων. Οι αξιοσημείωτες αυξήσεις προέρχονται από χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Ολλανδία κ.ά.

Η βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας

Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία είναι αδιαμφισβήτητη. Αποτέλεσε τον στυλοβάτη της χώρας σε πολύ δύσκολες περιόδους και βοήθησε ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Δικαίως χαρακτηρίζεται ως η «βαριά βιομηχανία» μας, παρόλο που ορισμένοι αναρωτιούνται για το εάν οι υπάρχουσες υποδομές είναι ικανοποιητικές και το κατά πόσο μπορούν τα μικρά ελληνικά νησιά να αντέξουν την ολοένα αυξανόμενη προσέλευση τουριστών από όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, πέρυσι έφτασαν στη Σαντορίνη των 76 τ. χλμ. δύο εκατομμύρια παραθεριστές, με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος του νησιού να λάβει μέτρα, περιορίζοντας τον αριθμό των επιβατών κρουαζιερόπλοιων που μπορούσαν να αποβιβαστούν εκεί σε 8.000 ημερησίως. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη αναφορά του CNN στο συγκεκριμένο ελληνικό νησί ως έναν από τους 10 προορισμούς που πρέπει να αποφύγει ένας ποιοτικός τουρίστας. Ωστόσο, ο τουριστικός κλάδος -ανεξαρτήτως υποδομών- μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει στην εγχώρια οικονομία.

Σύμφωνα με στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», τον περασμένο Απρίλιο υπήρξε ένα θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 55.580 νέες θέσεις εργασίας. Βέβαια, οι εν λόγω θέσεις είναι ως επί το πλείστον προσωρινές λόγω της εποχικότητας του κλάδου. Πάντως, το ζήτημα της εποχικότητας παραμένει ένα από τα δομικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού, το οποίο σίγουρα δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση που δέχεται το ελληνικό τουριστικό προϊόν έχει επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα του και δε συμβάλλει σε καμία περίπτωση στην επενδυτική δραστηριότητα που έχει ανάγκη ο κλάδος. Δυστυχώς, ο τουρισμός αποτελεί θύμα της υπερφορολόγησης της οικονομίας και της έλλειψης ενός μακροχρόνιου σχεδίου για την ανάπτυξή του.

Οι σημαντικές βελτιώσεις που υπήρξαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην απόδοση του ελληνικού τουρισμού οφείλονται κυρίως στη δράση των ανθρώπων του κλάδου, καθώς και στην ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία. Η χώρα μας ευνοήθηκε τόσο από την Αραβική άνοιξη στη Βόρεια Αφρική όσο και από την εμπόλεμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία στις κουρδικές περιοχές της Συρίας. Τα ευνοϊκά αποτελέσματα δεν προήλθαν φυσικά μέσα από την αύξηση του φόρου από το 26% στο 29% και την αύξηση στο τέλος διανυκτέρευσης. Η τωρινή μεταχείριση στο ελληνικό τουριστικό προϊόν που φέρνει το 20% του ΑΕΠ και συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, είναι σίγουρα άδικη. Όσο η παραγωγική Ελλάδα υπερφορολογείται και οι συνεπείς επιχειρήσεις τιμωρούνται, το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής θα είναι εσφαλμένο.

Συμπέρασμα

Είναι αναγκαία η άμεση εφαρμογή ενός νέου μοντέλου για τον τουρισμό το οποίο θα στοχεύει: (1) στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, (2) στην αύξηση των εσόδων της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης και (3) στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Άλλωστε, δεν αρκεί να μετράμε μόνο τον αριθμό των επισκεπτών αλλά, κυρίως, τα έσοδα που προέρχονται από αυτούς. Τα έσοδα είναι εκείνα που θα αποδείξουν τη δυναμική του προϊόντος. Η βελτίωση της ποιότητας των τουριστικών επιχειρήσεων μπορεί να προκύψει μέσα από την ενίσχυση της καινοτομίας τους και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών αναβαθμίζοντας, ταυτόχρονα, τις ήδη υπάρχουσες. Με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις του κλάδου θα επωφεληθούν από την ανοδική πορεία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Προκειμένου να παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά ο τουρισμός, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει και μείωση των φόρων. Να επανεξεταστεί το τέλος διανυκτέρευσης και ίσως να καταργηθεί, ενώ ο ΦΠΑ να επιστρέψει στον χαμηλό συντελεστή. Τελικός στόχος να είναι η ύπαρξη δύο συντελεστών στην εστίαση και τη διαμονή στο 22% και 11%. Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να μειωθεί κατά 30% τουλάχιστον καθώς και ο φόρος στα μερίσματα κατά 5%. Οι μικρότεροι φόροι αποτελούν συνθήκη επιβίωσης για την ελληνική οικονομία. Έτσι, το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να εισπράττει από την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Ας δώσουμε τα κίνητρα στους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν σε αυτό το υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόν, κι ας πάψει ο φορολογικός «στραγγαλισμός» των επιχειρήσεων του κλάδου με 6 και 7 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον σε σχέση με τις αντίστοιχες των άμεσα ανταγωνιστικών χωρών. Μόνο έτσι ο τουρισμός θα συνεχίσει να είναι ο ισχυρός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας.

Νίκος Κανέλλος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΕΜΠ

  •  
    168
    Shares
  •  
  •  
  • 168
  •  

2 thoughts on “Το νέο ιστορικό ρεκόρ στον τουρισμό θα σώσει τις επιχειρήσεις του κλάδου;

  • Ακομα και τα τσολιαδακια καταφθανουν απο την ΚΙΝΑ.Μια μελετη με το που καταληγουν τα τουριστικα εσοδα θα εδινε πληρεστερη εικονα της του τουριστικου συναλλαγματος, βαζοντας στις σωστες διαστασεις τις αερολογιες των του τουρισμου.

Comments are closed.