Μάνος Χατζηδάκης: Πού οδηγεί η «άπνοια» το ελληνικό χρηματιστήριο;

Για μια ακόμη εβδομάδα η εγχώρια αγορά παρουσίασε χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον κινούμενη από την δύναμη της αδράνειας. Όλη η κίνηση του Γενικού Δείκτη εξαντλήθηκε σε 10 μονάδες, ενώ για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2016 παρατηρήθηκε σε εβδομαδιαία βάση μέση ημερήσια αξία συναλλαγών αισθητά χαμηλότερη από τα 20 εκατ. ευρώ. Στην εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκε η 5η χειρότερη επίδοση συναλλαγών σε μία συνεδρίαση (12,8 εκατ. ευρώ στις 23/7) ενώ καμία συνεδρίαση δεν πέρασε τον πήχη των 20 εκατ. ευρώ. Και άλλες φορές στο παρελθόν η αγορά είχε παρουσιάσει φαινόμενα συναλλακτικής άπνοιας, οι οποία παρουσιάζει την συνήθη εποχικότητα σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη. Όχι όμως για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα και όχι από τόσο νωρίς.

Πέρα από την ρευστότητα η αγορά δείχνει να ξεμένει σταδιακά και από ψυχολογία. Το γεγονός ότι οι ξένες αγορές έχουν κινηθεί πολύ πιο πειστικά ανοδικά αυτό το διάστημα, και η αδυναμία των σηματωρών μετοχών να ακολουθήσουν έχει να κάνει και με την πολύμηνη ψυχολογική κόπωση που έχει καταβάλει τους εμπλεκόμενους. Αν και οι απώλειες της αγοράς δεν είναι ομοιόμορφες, η αναποτελεσματική αντίδραση από την πλειονότητα των μετοχών ακόμα και σε καλά νέα, έχει προβληματίσει ως προς την δυνατότητα της αγοράς να κεφαλαιοποιήσει στην παρούσα φάση κάποιο καλό νέο, σε μάκρο είτε σε μίκρο επίπεδο. Η υπόθεση ότι η εγχώρια αγορά αναζητά κάποιο νέο καταλύτη κερδίζει καθημερινά έδαφος. Ενδεχομένως ο καταλύτης αυτός συνδέεται και με τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα στην Αττική φαίνεται να αναστέλλεται μέχρι νεοτέρας.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε στο εύρος 740 – 760 μονάδων, χωρίς να προβληματίσει αγοραστές και πωλητές για κάποια απότομη μεταβολή των δεδομένων της τάσης. Οι τζίροι δεν είναι τέτοιοι που να δημιουργούν προϋποθέσεις κάποιας έντονης εκτόνωσης προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, ενώ το σύστημα των μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων συγκλίνει προς την περιοχή των 760 μονάδων. Οι ταλαντωτές υποδηλώνουν ουδετερότητα και όλη διαγραμματική εικόνα από το Μάιο και μετά δεν είναι παρά μια παρατεταμένη συσσώρευση τιμών και όγκων που παραπέμπει σε αναμονή, όπως την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου του 2017 όταν η αγορά είχε βηματισμό στα ίδια περίπου επίπεδα τιμών. Η ζώνη στήριξης παραμένει οι 735 μονάδες, ενώ ανοδικά η περιοχή των 780 μονάδων σίγουρα θα απαιτήσει φρέσκο τζίρο και συναλλαγές αισθητά υψηλότερες για να διασπασθεί. Δεδομένου του ότι οι επόμενες τρεις εβδομάδες στερούνται νέων και θεωρούνται η επιτομή της εποχικής συρρίκνωσης του ενδιαφέροντος, το σκηνικό δεν αναμένεται να αλλάξει διατηρώντας την υποτονική εικόνα πλάγιων διακυμάνσεων στην εγχώρια αγορά.

Η εβδομάδα που έρχεται

Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια παίρνουν την σκυτάλη των ανακοινώσεων β’ τριμήνου την ερχόμενη Δευτέρα σε ένα τρίμηνο το οποίο έτρεξε με 63 εκατ. ευρώ σχεδόν 16% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Την Τρίτη 31/7 είναι η σειρά της Grivalia Properties να ανακοινώσει μεγέθη εξαμήνου ενώ το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη της ΕΧΑΕ με τους αναλυτές. Την ερχόμενη Tρίτη ξεκινάει και η διαπραγμάτευση των μετοχών της CNL Capital η οποία ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη δημόσια προσφορά μετοχών με εισαγωγή στην κύρια αγορά του ΧΑ μετά το 2014. To ticker της εταιρίας θα είναι με λατινικούς χαρακτήρες το «CNLCAP». Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 24,2 εκατ. νέων μετοχών της Attica Group οι οποίες προέκυψαν από την εξαγορά της HSW. Την Τετάρτη 1η Αυγούστου θα διεξαχθεί η καθιερωμένη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων του ΟΔΔΗΧ συνολικής αξίας 1,4 δις ευρώ (κουπόνι προηγούμενης δημοπρασίας 0,85%). Την Παρασκευή 3 Αυγούστου η Παπουτσάνης θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου. Τέλος επισημαίνεται ότι την 1η Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Γερμανικού Κοινοβουλίου η οποία θα αποφασίσει για την δόση των 15 δις ευρώ, η οποία συνδέεται με την ολοκλήρωση της 4η αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας..

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •