Υποχρεωτικό από 1/9 το νέο έντυπο Ε8 για τις υπερωρίες

Το νέο έντυπο Ε8 που αφορά στην αναγγελία υπερεργασίας ή υπερωρίας μπορεί να υποβάλλεται και μέσω κινητού τηλεφώνου με SMS (προαιρετικά) από 1/7/2018, ενώ η υποχρεωτική υποβολή του ξεκινά από 1/9/2018. Αυτό προβλέπει χθεσινή απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, με την οποία επανακαθορίζονται οι όροι ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Έτσι, στο διάστημα Ιουλίου και Αυγούστου 2018, οι εργοδότες μπορούν: α) να τηρούν τη διαδικασία που ίσχυε μέχρι την έκδοση της απόφασης, δηλ. να καταχωρούν τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της, στο ειδικό βιβλίο υπερωριών (άρθρο 80 του ν. 4144/ 2013), χωρίς να απαιτείται η καταχώριση στο σύστημα «Εργάνη» των ωρών υπερεργασίας. Επισημαίνεται ότι οι εργοδότες οφείλουν, για τις ώρες υπερωριακής απασχόλησης που θα πραγματοποιηθούν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2018, να υποβάλουν το Ε8 «Γνωστοποίηση πραγματοποιηθείσας υπερωριακής απασχόλησης» [όπως περιλαμβάνεται στο παράρτημα της υπ’ αριθ. 5072/6/ 2013 απόφασης (Β΄ 449)2] μέχρι 15/8/2018 για τις υπερωρίες του Ιουλίου και μέχρι 15/9/2018 για τις υπερωρίες του Αυγούστου ή β) να υποβάλουν το (νέο) Ε8 (Αναγγελία Υπερεργασίας ή Νόμιμης Υπερωριακής Απασχόλησης) στην «Εργάνη», καταχωρώντας τις ώρες υπερεργασίας ή/και τις ώρες της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης.

Σύμφωνα με την απόφαση της κ. Αχτσιόγλου, οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν στους εργαζομένους που πραγματοποιούν υπερεργασία ή/και υπερωρία την προβλεπόμενη, κατά περίπτωση, αμοιβή. Από την 1/9/2018 παύει να υφίσταται η υποχρέωση (χειρόγραφης) τήρησης του ειδικού βιβλίου υπερωριών. Επειδή κατά το μεταβατικό δίμηνο (1/7 έως 31/8) δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής του παλαιού συστήματος, δεν απαιτείται να δηλωθεί η υπερεργασία (ούτε στο Ε4). Όσον αφορά την υπερωρία, μπορεί να αναγραφεί στο βιβλίο υπερωριών και να αναγγελθεί το πρώτο 15θήμερο του επόμενου μήνα (Αύγουστο και Σεπτέμβριο) η πραγματοποιηθείσα κατά τον Ιούλιο και Αύγουστο αντιστοίχως υπερωρία, με το παλαιό έντυπο Ε8. Σημειώνεται ότι από 1/9 θα πρέπει για τις υπερωρίες του Σεπτεμβρίου κ.λπ. να συμπληρώνεται το νέο έντυπο Ε8. Για όσους προτιμήσουν για το δίμηνο το παλαιό σύστημα, θα πρέπει να υποβληθεί κατά το πρώτο 15θήμερο Σεπτεμβρίου και το παλαιό έντυπο Ε8 για τις υπερωρίες του μηνός Αυγούστου.

Τι ισχύει για υπερεργασία και υπερωρία:

1. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την υπερεργασία κριτήριο αποτελεί η εβδομαδιαία απασχόληση του μισθωτού. Υπερεργασία χαρακτηρίζεται η υπέρβαση του συμβατικού (κατά τις ΕΓΣΣΕ) ωραρίου των 40 ωρών εβδομαδιαίως και μέχρι 8 ώρες επί εξαημέρου (6Χ8) και 5 ώρες επί πενθημέρου (5Χ9). Όταν το ωράριο έχει κατανεμηθεί ισομερώς στις ημέρες της εβδομάδος, η υπέρβαση των 40 ωρών σημαίνει υπέρβαση του ημερησίου ωραρίου των 6 ωρών και 40 λεπτών (επί εξαημέρου) κατά 1 ώρα και 20 λεπτά (= 8 ώρες) και των 8 ωρών (επί πενθημέρου) κατά 1 ώρα (=9 ώρες).

Για κάθε ώρα υπερεργασίας οφείλεται το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο και προσαύξηση 20% επ’ αυτού. Η πραγματοποίηση υπερεργασίας επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότου και η απασχόληση αποτελεί υποχρέωση του μισθωτού όταν ζητηθεί από αυτόν. Όσον αφορά το νέο έντυπο Ε8, όπως φαίνεται υπάρχει υποχρέωση αναγγελίας κάθε ημέρα της ανωτέρω υπερβάσεως του ωραρίου, πριν από την πραγματοποίηση της υπερεργασίας.

2. Για την υπερωρία κριτήριο αποτελεί η ημερήσια απασχόληση. Υπερωρία χαρακτηρίζεται η απασχόληση πέρα του νομίμου ωραρίου των 8 ωρών ημερησίως επί 6ημέρου και πέρα των 9 ωρών ημερησίως επί 5θημέρου.
Νόμιμη υπερωρία είναι η απασχόληση πέρα των 8 ωρών (6ήμερο) ή των 9 ωρών (πενθήμερο) επί 2 ώρες, όταν πρόκειται για οποιαδήποτε επιχείρηση (πλην βιομηχανίας-βιοτεχνίας) και μέχρι 120 ωρών ετησίως.

Ειδικά για τις βιομηχανίες-βιοτεχνίες, νόμιμη υπερωρία είναι η υπέρβαση του ανωτέρω ημερησίου ωραρίου κατά τρεις ώρες και μέχρι 30 ώρες ανά εξάμηνο σύμφωνα με τις εκδιδόμενες υπουργικές αποφάσεις. Στο έντυπο Ε8 αναφέρεται μόνον η νόμιμη υπερωρία. Η οφειλόμενη αμοιβή για την υπερωρία αυτή είναι το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο και προσαύξηση 40% επ’ αυτού.

Πηγή:naftemporiki.gr