Το παίγνιο του παπά στο ελληνικό χρηματιστήριο

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Η ενασχόληση με το χρηματιστήριο είναι συνυφασμένη με την έννοια του κέρδους και της ζημίας, της χαράς και της λύπης, όχι όμως με την έννοια της εμπιστοσύνης, καθώς αυτή δημιουργείται αποκλειστικά και μόνο από τις εποπτικές αρχές.

Όταν βέβαια μιλάμε για εμπιστοσύνη στα χρηματιστήρια, εννοούμε την εύρυθμη λειτουργία των εποπτικών αρχών, την νομιμότητα των εταιρειών, αλλά και των επαγγελματιών. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, ώστε να συγκεντρώσει σοβαρούς επενδυτές με μακροπρόθεσμη προοπτική επένδυσης.

Τα γεγονότα της Folli Follie

Μπορεί η ιστορία των χρηματιστηρίων να είναι γεμάτη από απάτες, αυτό όμως δεν εμπόδισε και δεν εμποδίζει τους επενδυτές να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται σε αυτά. Κι αυτό διότι, οι εποπτικές αρχές έχουν την ευθύνη διαφύλαξης της εύρυθμης λειτουργίας του εκάστοτε χρηματιστηρίου.

Πριν από δύο μέρες, ο κ. Βαρθαλίτης της ECOVIS, ενημέρωσε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Folli Follie, ότι ανακαλεί την από 26 Απριλίου 2018 έκθεση ελέγχου επί των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Εταιρείας για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Μετά από δυόμιση μήνες ο κ. Βαρθαλίτης αποφάσισε να ανακαλέσει την έκθεση ελέγχου!!!

Θα μπορούσε κάλλιστα η υπόθεση της Folli Follie να αποτελέσει αρχαία τραγωδία, όπου στην θέση των κεντρικών ηρώων βρίσκονται οι επενδυτές. Ο από μηχανής Θεός (βλ. ΕΚ) αφού δεν κατάφερε να προστατέψει τους κεντρικούς ήρωες, αναλώνεται σε ένα αέναο κυνήγι μαγισσών, περιμένοντας ως διά μαγείας να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, και να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Και μάλιστα όλα αυτά, όταν η Rothschild έχει αναλάβει την πώληση της εταιρείας.

Όλα αυτά φαίνονται σαν ένα καλογραμμένο σενάριο, χωρίς όμως σε αυτό να υπολογίζονται και οι αποζημιώσεις των επενδυτών. Εξάλλου, για πιο λόγο ο σεναριογράφος να συμπεριλάβει το κομμάτι των αποζημιώσεων, όταν όλα αυτά τα χρόνια ουδείς έχει διαβεί την πόρτα της φυλακής σε ανάλογες περιπτώσεις; Φανταστείτε αυτό να είχε συμβεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, SEC και FBI θα είχαν αναλάβει δράση προτού καν ξεκινήσει η συνεδρίαση.

Η περίπτωση Greco

Είναι γνωστός ο ρόλος του QCM στην περίπτωση της Folli Follie, καθώς το fund ήταν αυτό που έβγαλε την υπόθεση στην δημοσιότητα. Παρά το γεγονός ότι παραμένουν πολλά τα ερωτήματα γύρω το εν λόγω fund (βλ. «Τί κοινό έχουν οι FF Group και CONCEPT FINANCE;»), πρόσφατα σε συνέντευξη του ο κ. Gabriel Greco, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν άλλες ανάλογες περιπτώσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πού το γνωρίζει; Διενήργησε ελέγχους σε όλες τις ελληνικές εισηγμένες; Κάτι τέτοιο, εκτός του ότι είναι πολυδάπανο, απαιτεί και αρκετό χρόνο.

Το παίγνιο του παπά

Δυστυχώς, επενδύοντας κανείς στο ελληνικό χρηματιστήριο μοιάζει να παίζει το γνωστό παιχνίδι του παπά. Κι αυτό διότι, δεν επενδύει στην ικανότητα της διοίκησης να παράξει κέρδη για τους μετόχους, αλλά επενδύει στην εντιμότητα ή μη του εκάστοτε επιχειρηματία, ρισκάροντας μια περίπτωση ανάλογη της Folli Follie.

Ακόμη κι όταν βγαίνουν στο φως υποθέσεις παρανομίας, η στάση των εποπτικών αρχών θυμίζει την γνωστή φράση «τα ήθελες και τα έπαθες», «ας μην ρίσκαρες»! Αλήθεια, από τις τόσες περιπτώσεις που έχουν οδηγηθεί στην δικαιοσύνη από το 1999 έως και σήμερα, σε πόσες από αυτές αποζημιώθηκαν οι επενδυτές, και πόσα χρήματα πήραν πίσω;

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η υπόθεση της Folli Follie ούτε είναι η πρώτη, αλλά ούτε και η τελευταία. Όσο η εμπιστοσύνη στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα είναι κατακερματισμένη, τόσο θα έχουμε στο μέλλον περιπτώσεις Κλωνατέξ, Folli Follie κα. Εδώ παπάς εκεί παπάς πού είναι ο παπάς;

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •