Μάνος Χατζηδάκης: Με προσδοκίες ξεκινάει η εβδομάδα

Συνεχίστηκε η εικόνα των ιδιαίτερα χαμηλών τζίρων και του περιορισμένου εύρους διακύμανσης στην Ελληνική αγορά την εβδομάδα που πέρασε. Παρά την υποχώρηση των spreads στα ελληνικά ομόλογα και την επιτυχημένη έκδοση ευρω-ομολόγου από τον ΟΤΕ (400 εκατ. ευρώ) με χαμηλό κουπόνι, η αγορά έδειξε διάθεση σταθεροποίησης ακολουθώντας περισσότερο την τάση των ξένων αγορών, χωρίς να έχει κάποια αξιόλογη βελτίωση στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές. Αντίθετα η μικρή βελτίωση στα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη ήρθε κυρίως από την κίνηση λίγων δεικτοβαρών μετοχών (ΕΕΕ + 7,1%, Αλφα +3,7%, ΟΤΕ +3,2%), ενώ η υπόλοιπη αγορά κινήθηκε περισσότερο παθητικά ακολουθώντας το πρόσημο του δείκτη αναφοράς της αγοράς.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης απομακρύνθηκε από την ευαίσθητη ζώνη των 740 μονάδων, χωρίς ωστόσο να αποκτήσει απόσταση ασφαλείας. Επί της ουσίας η αγορά κινείται οριζόντια σε ένα περιορισμένο εύρος 12 μονάδων στις 10 τελευταίες συνεδριάσεις, χωρίς να διαφοροποιείται ιδιαίτερα. Τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές, φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμα αρκετές δυνάμεις για να μεταβάλλουν αισθητά τα σημεία ισορροπίας του Γενικού Δείκτη, με αποτέλεσμα η βραχυπρόθεσμη εικόνα να βγάζει κάποια αναποφασιστικότητα γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται πλήρως στους ταλαντωτές και στην ουδετερότητα που διαπραγματεύονται. Ο MACD γύρισε ανοδικός αφού το σήμα πώλησης αναιρέθηκε σχεδόν σε πρώτο χρόνο μετά την ανοδική κίνηση πάνω από τις 750 μονάδες, ενώ οι ζώνες αντίστασης παραμένουν στην περιοχή των 775–780 μονάδων με την διαρκή επισήμανση για ενδεχόμενη αύξηση της προσφοράς, όσο ο Γενικός Δείκτης θα προσεγγίζει το εν λόγω επίπεδο. Η ερχόμενη εβδομάδα τηρουμένων των υφιστάμενων εποχικών συναλλακτικών συνθηκών, και των προγραμματισμένων δημοσιεύσεων φαίνεται ότι θα ακολουθήσει στο ίδιο μοτίβο. Αν και είναι πολύ πρόωρο η ανακοπή της πτωτικής δυναμικής και η άρνηση υποχώρησης, ακόμα και ενδοσυνεδριακά κάτω από τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις δείχνει ένα είδος αφύπνισης από τους αγοραστές, που θα έχει περισσότερο μέλλον αν συνοδευτεί με μια προοδευτική αύξηση και διάχυση του ενδιαφέροντος.

Η εβδομάδα που έρχεται

Τα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου στην Αμερική παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται μεγαλύτερο πλήθος δημοσιεύσεων την ερχόμενη εβδομάδα, δίνοντας τον τόνο στις Αγορές. Στις κυριότερες ανακοινώσεις: 16/7 Bank of America, Netflix, 17/7 Johnson & Johnson, Goldman Sachs, Charles Schwab, 18/7 Alcoa, Abbott, American Express, EBay, Morgan Stanley, 19/7 Microsoft, Phillip Morris, και 20/7 General Electric. Χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,06 ευρώ) θα διαπραγματεύεται την προσεχή Τετάρτη η Elinoil, ενώ το ίδιο θα συμβεί την Παρασκευή για τα Πλαστικά Κρήτης (0,148 ευρώ). Για την ερχόμενη Παρασκευή (20 Ιουλίου) είναι προγραμματισμένη η τακτική αξιολόγηση της Ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο S&P. Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Ιουνίου ο οίκος είχε προχωρήσει σε αιφνιδιαστική αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα (Β) με θετική προοπτική, σχεδόν δύο χρόνια μετά την τελευταία αναβάθμιση από τον S&P. Τέλος επισημαίνεται ότι την προσεχή εβδομάδα λήγουν οι σειρές παραγώγων για τον μήνα Ιούλιο.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
    11
    Shares
  •  
  •  
  • 11
  •