Το παρασκήνιο του χθεσινού Eurogroup και το καψόνι του Βερολίνου στην Ελλάδα

Το χθεσινό Eurogroup στις Βρυξέλλες ήταν το τελευταίο πριν τις θερινές διακοπές. Η Ελλάδα δεν ήταν καν στην ατζέντα της συνεδρίασης. Όμως για μια ακόμη φορά βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης όπου οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης έλαβαν το σκληρό μήνυμα από τους υπουργούς της ευρωζώνης και κυρίως από το Βερολίνο. Μονομερείς ενέργειες δεν γίνονται ανεκτές. Οι δεσμεύσεις θα πρέπει να τηρηθούν και ούτε λόγος για πισωγυρίσματα. Ιδίως όταν αφορούν το μαχαίρι στις συντάξεις.

Η Γερμανία μπλόκαρε προσωρινά την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος των 15 δις ευρώ, εξαιτίας της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει για έξι ακόμα μήνες τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα πέντε νησιά (Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο και Λέρο). Το Eurogroup ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να λάβει ισοδύναμα μέτρα ύψους 28 εκατ. ευρώ, όσο το εκτιμώμενο ποσό απολεσθέντων εσόδων λόγω ΦΠΑ. Μόνο τότε θα ακολουθήσει η εκταμίευση της δόσης στις αρχές Αυγούστου.

Για την εμπλοκή φαίνεται πως ήταν ενήμερος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Λίγη ώρα μετά, διέρρευσε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση περικοπών 28 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Άμυνας.

Όσο για το θέμα των συντάξεων ο Μάριο Σεντένο έστειλε το μήνυμα, διαβάζοντας μια δήλωση, η οποία δεν άφηνε κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Το τέλος του προγράμματος είπε, είναι πολύ κρίσιμο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. «Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, να παραμείνει δεσμευμένη στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά σε πιο αυστηρό τόνο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ άφησε μηδενικά περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης των προνομοθετημένων μέτρων για αφορολόγητο και συντάξεις.

Ο Πιερ Μοσκοβισί επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα της καθυστέρησης στην εκταμίευση της δόσης αναφέροντας πως υπάρχει «άπλετος χρόνος έως τις 20 Αυγούστου». Όπως είναι γνωστό, η λήξη του προγράμματος στις 20 του επόμενου μήνα, σηματοδοτεί τη λήξη της διαθεσιμότητας των κεφαλαίων του τρίτου προγράμματος του ESM. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Μετά την ενεργοποίηση των ισοδύναμων περικοπών στο υπουργείου Αμυνας η δόση αναμένεται να ξεμπλοκάρει.

Πηγή:newsbeast.gr