Ρουμανία: Αποπέμπεται η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς

Διάταγμα για την αποπομπή της επικεφαλής εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι υπέγραψε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, μετά από μήνες διαμάχης μεταξύ της αριστερής κυβέρνησης πλειοψηφίας, που επιθυμούσε την αποπομπή της, και του προέδρου.

«Οι αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου θα πρέπει να γίνονται σεβαστές σε μια χώρα που σέβεται το κράτος δικαίου. Ο πρόεδρος εξέδωσε διάταγμα για την αποπομπή από τη θέση της της εισαγγελέως διαφθοράς», επεσήμανε η εκπρόσωπος του προέδρου Μανταλίνα Ντομπροβόλσκι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τουντορέλ Τόαντερ είχε ζητήσει από τον Φεβρουάριο την αποπομπή της Κοβέσι, επισημαίνοντας ότι υπερέβη τις εξουσίες της και έβλαψε την εικόνα της Ρουμανίας στο εξωτερικό. Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της διαφθοράς είχαν κατέβει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν τότε.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (CSM) της Ρουμανίας είχε απορρίψει τότε το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως και ο Γιοχάνις. Αυτό ώθησε την κυβέρνηση να στραφεί στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο τον Μάιο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να απορρίψει ένα νόμιμο αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η δικαστικός, 44 ετών, είναι μία από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες της χώρας και έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια μέρους της πολιτικής τάξης εξαιτίας της πληθώρας των ερευνών που διεξάγονται από την Εισαγγελία Διαφθοράς κατά τοπικών αιρετών παραγόντων και βουλευτών.

Εξάλλου είχε συγκρουστεί τους τελευταίους μήνες με τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση καθώς επέκρινε τα αμφιλεγόμενα σχέδιά της για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Περισσότεροι από 87.000 πολίτες είχαν υπογράψει αίτημα στο Διαδίκτυο προς τον πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις να μην προχωρήσει στην αποπομπή της.

Σήμερα οι σοσιαλδημοκράτες που βρίσκονται στην εξουσία αναμένεται να συζητήσουν αν θα ζητήσουν την αποπομπή του κεντροδεξιού Γιοχάνις εξαιτίας της στάσης που κράτησε στην υπόθεση.

Η ίδια η Κοβέσι αναμένεται να κάνει δηλώσεις στις 12:00 ώρα Ελλάδας.

Πηγή:tanea.gr