Νίκος Ζόμπολας: Υπάρχει ακροδεξιά στην Ελλάδα;

Του Νίκου Ζόμπολα

Επειδή το 2016 ήμουν σε ένα νεοσύστατο δεξιό κόμμα, τη ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ του Φαήλου Κρανιδιώτη, το έχω αναλύσει πλήρως το θέμα της Ακροδεξιάς και το έχω ζήσει, για την Χρυσή Αυγή και για όλα, ήταν η κυρίαρχη ανάλυση μας για το πως θα αποφεύγαμε να συσχετιστούμε με την ακροδεξιά, γιατί καλώς ή κακώς, δεξιά στην Ελλάδα θεωρείται η ΝΔ και όλοι οι υπόλοιποι ακροδεξιοί.

Τα αίτια της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Η ΧΑ για παράδειγμα, 30 χρόνια ήταν στην αφάνεια, ενώ εισήλθε στην Βουλή μόλις το 2012, για ευνοήτους λόγους, τα μνημόνια την έβαλαν προφανώς. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, που οι ακροδεξιοί συγκυβερνούν ή είναι πλέον ρυθμιστές. Κάποιοι λένε ότι τους χρηματοδοτούν κάποιοι εκτός ΕΕ, αλλά προφανώς η αιτία ήταν η φτώχεια και η μουσουλμανοποίηση και ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης, που δεν πιστεύω να προχωρήσει.

Η Χρυσή Αυγή (ευνόητα) πολεμήθηκε από τον δεξιό Σαμαρά ανεπιτυχώς, γιατί δεν πρόλαβε, αλλά η αριστερή κυβέρνηση δε νομίζω ότι έχει διάθεση να πολεμήσει κάποιον που «ρουφάει» από τη ΝΔ.

Οι λόγοι ενασχόλησης και αποχώρησης

Όταν αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ σε αμιγώς δεξιό κόμμα, το έκανα γιατί αφενός το πίστευα και αφετέρου έβλεπα μια τάση.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι οι δεξιοί δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν ομαδοποιημένα, δεν έχουν κουλτούρα συνεννόησης.

Ο ένας λόγος που αποχώρησα σύντομα, ήταν αυτός, ήθελα να τα βρουν, δεν είχαν διάθεση, όλοι ήθελαν να είναι «αρχηγοί» και ο δεύτερος λόγος ήταν το σάπιο σύστημα εξουσίας και δημοσκοπήσεων. Ενώ γνώριζα ανεπισήμως ότι το κόμμα μας τότε ήταν στο 1,5%, αυτό δεν έβγαινε πιο έξω για ευνόητους λόγους. Έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες συντονισμένες κινήσεις, δεν έγιναν, το μομέντουμ χάθηκε, βγήκαν κι άλλοι όπως η «Ελληνική Λύση» του Βελόπουλου, που κατάφερε πλέον να βγει στο 2% και πλέον θα παίξει ρόλο στην δεξιά, μαζί και με άλλα κόμματα.

Θα μου πείτε, η ΝΔ δεν είναι δεξιό κόμμα;

Είναι προφανώς κεντρώο κόμμα εξουσίας (κεντροδεξιά και κεντροαριστερά το ίδιο και το αυτό) και συστημικό, ότι μπορεί απορροφάει, αν και τελευταία αναπτύσσει (επιτέλους) δεξιά ρητορική και με χαροποιεί αυτό ιδιαίτερα. Βέβαια, δεν γίνεται να κάνεις διεύρυνση με ποταμίσιους και σημιτικούς και να κάνεις τον δεξιό, καίγεσαι στο τέλος και από τους δύο χώρους.

Θα μου πείτε, άλλοι,η ΝΔ δεν είναι του μεσαίου χώρου;

Είναι όταν έχει ηγέτη με παλλαϊκή αποδοχή, αλλιώς είναι ματαιόδοξο.

Τελικά υπάρχει ακροδεξιά ή μόνο δεξιά;

Η ρητορική της δεξιάς στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά, λανσαρίστηκε από τον Καρατζαφέρη που τον ανακάλυψε ο Μητσοτάκης, δεν είναι τυχαίο που αντιπρόεδρος στη ΝΔ είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, μεγάλη σχολή και με μεγάλη δεξαμενή. Βέβαια, ο Άδωνις ιδρυματοποιήθηκε, αλλοτριώθηκε και έγινε αναξιόπιστος για τους δεξιούς, το έχασε και χάθηκε. Απόντος ενός Καραμανλή, η ΝΔ έχει μονόδρομο δεξιάς ρητορικής, δεν έχει άλλες επιλογές, μόνο εθνικιστική ρητορική, με αντιευρωπαϊκές κορώνες, λαϊκή οικονομική πολιτική κοκ.

Η αριστερά θα συρρικνωθεί ξανά και θα ενδυναμωθούν τα άκρα ΚΚΕ και ΧΑ. Ελπίζω η ΧΑ να «αποβληθεί» εντέχνως από το σύστημα, είτε άμεσα λόγω δικαιοσύνης, είτε έμμεσα όπως κάνει τελευταίως πανέξυπνα η ΝΔ.

Όχι, δεν υπάρχει ακροδεξιά στην Ελλάδα, η ΧΑ ήταν ανάγκη του συστήματος και δεν εκφράζει τους ψηφοφόρους της.

Υπάρχει όμως πολύ δεξιά και δεν εκφράζονταν από κανέναν, πόσο μάλλον από μια μνημονιακή ΝΔ, ελπίζω να εκφραστεί τώρα από τη ΝΔ, τώρα που ο Τσίπρας έγινε μνημονιακός και συστημικός.

Θεωρώ ότι η ΝΔ μπορεί να πάρει αυτοδυναμία από τους «δεξιούς», όχι από άλλες ψευτό διευρύνσεις. Είναι η εποχή μας και ήρθε η ώρα μας.

Πιστεύω όμως ότι δεν θα μπορέσει να το κάνει τελικά κι ας θέλει κι ας πρέπει, είναι πολλές οι αμαρτίες παρελθόντος και τα συστημικά χαλινάρια.

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •