Τί κρύβεται πίσω από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Έντονη ανησυχία επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, κι όχι μόνο. Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα, δημιουργεί έντονες ανησυχίες σχετικά με το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους εμπορικούς της εταίρους γενικότερα.

Η βασική αιτία, όπως όλοι γνωρίζουμε, η οποία οδήγησε τον Αμερικανό πρόεδρο στην επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, αλλά και τελευταία σε κινεζικά προϊόντα, είναι η ανάγκη για μείωση του εμπορικού ελλείμματος που έχουν οι ΗΠΑ με τους περισσότερους εμπορικούς τους εταίρους. Ήδη στις 6 Ιουλίου, επιβλήθηκαν δασμοί 25% σε 818 κινεζικά προϊόντα, ύψους $34 δισ., με τον Αμερικανό πρόεδρο να σκέφτεται την επιβολή νέων δασμών ύψους $500 δισ.. Εκτός από την μείωση του εμπορικού ελλείμματος όμως, για ποιον άλλο λόγο οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, και κυρίως αυτά της τεχνολογίας;

Η λιγότερο προφανής αιτία πίσω από την επιβολή δασμών

Πρόσφατα, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στην κινεζική ZTE να πουλά προϊόντα της σε αμερικανικές εταιρείες, ενώ την εβδομάδα που μας πέρασε κινεζικό δικαστήριο αποφάσισε την προσωρινή απαγόρευση πωλήσεων της αμερικανικής Micron Technology στην Κίνα. Είναι πλέον εμφανές, ότι και οι δύο χώρες στοχεύουν κυρίως σε προϊόντα τεχνολογίας της άλλης.

Αιτία της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, αποτελεί η τεχνολογία 5G, καθώς χάρη σε αυτήν θα επιτυγχάνονται στο μέλλον μεγαλύτερες ταχύτητες στο ίντερνετ, ενώ κατά πολλούς, στην εν λόγω τεχνολογία οφείλεται εν μέρει και η ραγδαία εξέλιξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence).

Προκειμένου να αντιληφθούμε τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη της 5G τεχνολογίας, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στην έκθεση της IHS Markit με τίτλο «The 5G economy: How 5G technology will contribute to the global economy». Όπως προκύπτει από αυτήν, το 2035 το 5G θα προσθέσει 12,3 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια παραγωγή, δημιουργώντας 22 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως, συμβάλλοντας στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μεταξύ 2020-2035, με αυτή να ανέρχεται όσο το ΑΕΠ της Ινδίας! Πραγματικά εκπληκτικά μεγέθη για οποιαδήποτε χώρα καταφέρει να πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην εν λόγω τεχνολογία.

Εξάλλου, την πρωτοκαθεδρία των κινεζικών εταιρειών όσο αφορά την τεχνολογία έναντι αυτών της Sillicon Valley, προέβλεψε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson, όταν ερωτήθηκε σχετικά.

Η πορεία του κλάδου τεχνολογίας

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δείχνει μέχρι στιγμής να «πληγώνει» επενδυτικά την δεύτερη, καθώς ο κινεζικός δείκτης Shanghai Composite βρίσκεται ήδη σε bear market. Από την άλλη όμως, εντύπωση προκαλεί στους επενδυτές, το γεγονός ότι οι μετοχές τεχνολογίας υπεραποδίδουν έναντι των υπολοίπων. Ο δείκτης Nasdaq ενισχύεται από τις αρχές του έτους κατά 11,37% (κλείσιμο 6/7), έναντι -1,06% του Dow Jones και +3,22% του S&P 500, καταγράφοντας μόλις τον προηγούμενο μήνα νέα ιστορικά υψηλά.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μάλλον θα έχει ακόμη «πολύ δρόμο», ενώ αναμένεται να κλιμακωθεί και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου οι ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας να μην καταφέρουν να υπερισχύσουν έναντι των αμερικανικών. Όπως είναι όμως γνωστό, σε έναν πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, κι ας ελπίσουμε αυτή την φορά η παγκόσμια οικονομία να μην πληρώσει άλλο έναν πόλεμο με ύφεση.

Πηγές

IHS Markit

The Guardian