Νίκος Ζόμπολας: Η Ελλάς έχει ανάγκη ξανά έναν «εθνάρχη»

Διαβάζω πολιτικά και ιστορικά βιβλία, διαβάζω παλαιά και νέα άρθρα, μερικά τα έχω ζήσει κι άλλα τα έχει ζήσει ο πατέρας μου, το τελευταίο συμπυκνωμένο βιβλίο της νεότερης πολιτικής ιστορίας μας, ήταν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του τελευταίου αυτής της γενιάς, που ξεκίνησαν μεταπολεμικά και συνέχισαν ηγετικά μεταπολιτευτικά. Φυσικά η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς όπως την μεταφέρει ο Παπαχελάς από τα χείλη του Μητσοτάκη, ήταν όμως η αφορμή για το άρθρο μου.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Είναι σίγουρο ότι κυριάρχησε για δεκαετίες η εμβληματική μορφή του «βλάχου» Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κατάφερε και έκανε άνω κάτω παλάτια και Αμερικάνους, τον εξοστράκιζαν και ξανά γύριζε, τον πολεμούσαν και μετά τον παρακαλούσαν, στέκονταν σούζα προσωπικότητες όπως ο Τσάτσος, τον προσκύνησαν οι Παπανδρέου, ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ο Παπάγος, τον ερωτεύονταν γαλαζοαίματοι, τον λάτρευε ο λαός, χωρίς μάλιστα να τους χαϊδεύει ούτε να τους τάζει.

Από την Πρώτη Σερρών, κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Ελλάδας χωρίς να έχει πλάτες και να είναι πολιτικό τζάκι.

Ήταν απλά «μάγκας», συμμάχησε με αντιπάλους, με αριστερούς, με δεξιούς, ήξερε να επιβιώνει, να επιβάλλεται, να κάνει τρικ με εκλογές, να στρέφει το παλάτι ενάντια στους αντιπάλους του και το αντίθετο.

Δεν ήταν ούτε δεξιός, ούτε αριστερός, ούτε καν κεντρώος, ήταν ο Καραμανλής, ο ηγέτης, ο εθνάρχης.

Προερχόταν από τον λαό και κοίταζε τον λαό, δεν κορόιδευε κανέναν, ούτε τον κορόιδευαν, ένωσε όλους τους Έλληνες μετά από καιρό και προστάτευσε το έθνος ως ευαίσθητος Μακεδόνας και ονομάστηκε «εθνάρχης». Μόνο αυτός. Κανείς άλλος.

Ζητείται «εθνάρχης»

Ο ελληνικός λαός έχει στο νου του πάντα συνδεδεμένο το όνομα «Καραμανλής» με το έθνος.

Αναπόσπαστο κομμάτι του έθνους εδώ και δεκαετίες, λοιδορήθηκε βέβαια επί χούντας, στο πιο βαθύ σκοτάδι, αλλά επέμεινε και επέστρεψε πιο δυνατός, πιο σοφός, πιο ενωτικός. Μας αποκατέστησε με την ΕΟΚ και το πολίτευμα. Μας έκανε να νιώθουμε ασφαλείς και να δημιουργούμε με δυνατό έθνος.

Μας έφερε ξανά το φως.

Τα δικά μου τα πολιτικά γούστα συμπλέουν με τα φιλελεύθερα χνώτα ενός Μητσοτάκη, αλλά δεν μπορώ να μην τα παραδεχτώ όλα αυτά.

Στο τωρινό απόλυτο σκοτάδι, λείπει ένας εθνάρχης πιο πολύ από ποτέ, τον θέλουμε, θα τον βρούμε, θα τον εφεύρουμε σε ανάγκη. Μπορεί να υφίσταται ήδη, μπορεί να κρύβεται και να τον ανακαλύψουμε.

Νίκος Ζόμπολας

 

  •  
    158
    Shares
  •  
  •  
  • 158
  •  

One thought on “Νίκος Ζόμπολας: Η Ελλάς έχει ανάγκη ξανά έναν «εθνάρχη»

  • Συνεχίστε ακόμη το διάβασμα,χρειάζεστε πολύ ακόμη.Και ψάξτε κυρίως όχι τι έχουν γράψει αγιο-γράφοι ιστορικών προσωπικοτήτων αλλά τί τεχνηέντως έχουν θάψει….ΔΥΣΤΥΧΩΣ,δεν υπήρξαν,και μή πιστεύετε σε Εθνικούς κυβερνήτες (:Καποδίστριας-Μεταξάς,κλπ),Μαύρους Καβαλάρηδες (Πλαστήρας),Γέρους της Δημοκρατίας και Εθνάρχες (Καραμανλής,Μακάριος,κλπ).Απλά οι Εθνικοί μύθοι είναι αναγκαίοι για την σφυρηλάτηση Εθνικής συνείδησης…..Και να θυμάστε πάντα κάτι (από μένα): ότι το πιο άδικο,το πιό διεφθαρμένο,το πιο αναξιόπιστο Δικαστήριο είναι αυτό της Ιστορίας.

Comments are closed.