Μάνος Χατζηδάκης: Έρχεται αντίδραση για τον γενικό δείκτη;

Καθεστώς αμφισβήτησης

Με απώλειες έκλεισε 5,58% το α’ εξάμηνο της χρονιάς αντανακλώντας την αλλαγή στάσης των ξένων επενδυτών που σημειώθηκε από τις αρχές Μαΐου. Η τελευταία εβδομάδα του μήνα ήταν ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην Ελληνική αγορά καθώς η επιφυλακτικότητα έχει δώσει την θέση της στην αρνητική φημολογία επί δικαίων και αδίκων. Παρά την ικανοποιητική εικόνα των τριμήνων, των επιτυχών αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών, της συμφωνίας του Eurogroup και τα συμπαθητικά μακροοικονομικά δεδομένα (ΑΕΠ, πλεόνασμα κλπ) η αγορά δείχνει απονευρωμένη από θετικά αντανακλαστικά εστιάζοντας σε πιθανές πηγές κινδύνων που συνδέονται με την αξιοπιστία των στοιχείων των ισολογισμών των εισηγμένων εταιριών. Το καθεστώς αμφισβήτησης έχει δημιουργήσει ένα τοξικό περιβάλλον διαπραγμάτευσης, μια αυτονόμηση μονότονα κουραστική σε κατεύθυνση και τζίρο που ακουμπά και τις ομολογιακές εκδόσεις.

Απαιτείται διαφάνεια

Αν και κλισέ, ισχύει απόλυτα η ρήση ότι «η εμπιστοσύνη οικοδομείται σε βάθος χρόνο και χάνεται μέσα σε μια στιγμή». Για να υπάρξει κάποια στοιχειώδης ηρεμία στην αγορά θα χρειαστεί επομένως χρόνος και δράσεις που θα ενισχύσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί μια πολυεπίπεδη αντιμετώπιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ξεκινώντας από τις εισηγμένες. Όσες εταιρίες έχουν ισχυρό διεθνές αποτύπωμα στον κύκλο εργασιών θα πρέπει να επιδιώξουν την μέγιστη δυνατή διαφάνεια επαναφέροντας ίσως για κάποιο διάστημα και τις αναλυτικές τριμηνιαίες ανακοινώσεις, η αρνητική φημολογία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ευθέως με γρήγορα αντανακλαστικά επιδιώκοντας την ανάδειξη του γεγονότος εάν αυτό υπάρχει και ενδεχομένως να συνεπάγεται κυρώσεις εφόσον αποτελεί κακόβουλη. Πιθανόν η μείωση της χρηματιστηριακής δραστηριότητας που παραδοσιακά παρατηρείται κατά τους επόμενους δύο μήνες να βοηθήσει στην αποφόρτιση του κλίματος ωστόσο οι δράσεις που θα εμπεδώσουν την αλλαγή του ως προς το θετικότερο θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης οδεύει προς την περιοχή των φετινών χαμηλών, τις 735 μονάδες. Από ότι φαίνεται δύσκολα θα αποφύγει το ενδεχόμενο δοκιμασίας της εν λόγω ζώνης καθώς η προσπάθεια ανάκτησης των 770 μονάδων δεν εμφάνισε πάθος, που στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν μια αύξηση των συναλλαγών στα 70 με 80 εκατ. ευρώ. Οι τρεις βασικοί κινητοί μέσοι όροι παρέμειναν πουλημένοι ενώ μετά την συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης ο δείκτης έχει νέο επίπεδο αναφοράς αύξησης της προσφοράς το καθοδικό κενό στις 764 μονάδες. Οι ταλαντωτές αρχίζουν να αποκτούν κλίση προς τα κάτω δείχνοντας προς τις 720 μονάδες, πιθανό επίπεδο στο οποίο θα εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών ευνοώντας μια ανοδική αντίδραση. Συμπερασματικά σε μια άδεια από γεγονότα εβδομάδα η δύναμη της αδράνειας έχει τον πρώτο λόγο προκρίνοντας την συνέχιση της πτωτικής κίνησης, ενδεχομένως επιβραδύνοντας προς τα σημεία των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (735 και 720 μονάδες).

Η εβδομάδα που έρχεται

Το εξάμηνο ολοκληρώθηκε όμως οι συνελεύσεις συνεχίζονται με βάση την νέα νομοθεσία για τις Ανώνυμες Επιχειρήσεις με κυριότερες αυτές των ΚΡΙ-ΚΡΙ (3/7) Ελινόιλ (4/7), ΔΕΗ και Υγεία (5/7). Χωρίς τα μερίσματα και τις επιστροφές κεφαλαίου θα διαπραγματεύονται οι εξής εταιρίες 2/7 Ελληνικά Πετρέλαια (€0,25), Τέρνα Ενεργειακή (€0,22), Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας (€0,01) Κλουκίνας (€0,0258) 3/7 Βογιατζόγλου (€0,15) 4/7 Space (αναμένεται) και 5/7 ΟΛΘ (€0,16 + €0,29). Την προσεχή Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Τέλος επισημαίνεται ότι στις 3 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα επενδυτικά σχήματα και οι όμιλοι που θα μπουν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •